Olvass hazait!

Az első kizárólag hazai kortárs szerzőket támogató blog

2022. ápr 17.

Steampunk Magyarország! Avagy, egy újragondolt szabadságharc képregényben.

írta: Demencze Ilona
Steampunk Magyarország! Avagy, egy újragondolt szabadságharc képregényben.

Képzelj el egy alternatív történelmi Magyarországot, ahol Gróf Széchenyi a magyar Tony Stark. Ha ez megvan, adj hozzá egy bájgúnár álcamestert, egy igazi boszorkányt, és egy vérbeli szabadságharcost, majd göngyöld bele őket egy rohadt menő steampunk stílusú világba. Ha ez megvan, akkor csapd fel gyorsan az 18.48 című képregényeket és merülj bele Rafai Alexandra, Mojzer Dávid és Mojzer Ákos fantáziavilágába. Képregény ajánló

Egyre több kiadó figyel fel a képregényekben rejlő potenciálra, így mára már számtalan külföldi szerző szuperhőseit ismerheti a hazai olvasóközösség. A képregényes eseményeknek köszönhetően viszont igazi kincsekre lelhetünk, ha figyelmesen járunk a sorok között. Például pár steampunk kalapos ...

Tovább Szólj hozzá

ajánló képregény 1848 olvasshazait

2021. ápr 09.

Interjú Az utolsó előtti huszár alkotóival

írta: Demencze Ilona
Interjú Az utolsó előtti huszár alkotóival

71900186_569059773633586_4958012510226612224_o-1536x864.jpg

Az utolsó előtti huszár   című magyar képregény talán a 2020-as év egyik legjobban várt megjelenése volt. Nem véletlenül, hiszen a képregény hatalmasat durrantott. Mind minőségben, mind a történet egyediségét tekintve fantasztikusra sikeredett a végeredmény. Abszolút függője lettem ennek a megteremtett világnak. A hazai környezet, a folklór, a karakterek, a képi és szövegvilág egytől-egyig magukkal ragadtak.   A Roboraptoron Szente Ádám kolléga írt róla egy átfogó kritikát. Olvassátok el! 

Varga Bálint Bánk   és   Tuli Krisztián   alkotását limitált keményborítós rendezői kiadásban szereztem be, amely megannyi extra tartalommal kecsegtetett. Nem tudom jobban kifejezni rajongásomat, mint hogy totális katarzisba kerültem ...

Tovább Szólj hozzá

2021. feb 21.

Kovács Attila: Micsoda kalamajka! (Nyomozás a Pipacs utcában 2.)

írta: Demencze Ilona
Kovács Attila: Micsoda kalamajka! (Nyomozás a Pipacs utcában 2.)

Imádom Kovács Attila könyveit, így érthető módon az egyik legjobban várt ifjúsági történet volt tavaly év végén számomra a Micsoda kalamajka! Az első részről  itt írtam ajánlót , de biztos emlékeztek még rá páran mennyire dicsértem a Micsoda költözést. Nos, örömmel jelentem be, hogy a második rész is igazán klasszra sikerült!

birito.jpg

Fülszöveg

„Nem tudom, te mit csinálnál, ha találnál az utcán egy mobilt, de nekem egy csomó bajom lett belőle. Honnan tudjam, hogy kié, és mit csináljak vele? Jó, hogy Hédi a barátom, mert legalább annyira szereti a rejtélyeket, mint én. Ha ketten vagyunk, a megfigyelés, a menekülés, az igazi detektívmunka is könnyebb. (persze az öcsémre közben megint vigyáznom kellett.) A hegedűs lány ...

Tovább Szólj hozzá

2021. jan 29.

Interjú Szántó Dániel krimiíróval

írta: Demencze Ilona
Interjú Szántó Dániel krimiíróval

Szántó Dániel neve a magyar krimi szférából már sokaknak ismerős. Nem véletlenül, hiszen Az üldözött és a Revans című regényei igen nagy népszerűségnek örvendenek a mai napig. A fiatal író 2020-ban új regénnyel debütált az Alexandra Kiadó párfogásában. Az Egy pap vallomását nagy érdeklődés fogadta, hiszen maga a téma is rendkívül izgalmas. (A fülszöveget   itt olvashatjátok. )

Dániel volt olyan kedves, hogy válaszolt mindenféle kérdésemre még 2020 decemberében, szóval fogyasszátok egészséggel ezt a fincsi kis interjút!

 

Legutolsó regényed Az üldözött (2017) megjelenése óta eltelt három év.  Mennyi ideig készült az Egy pap vallomása? Mesélj kicsit a történet megszületéséről.

Szántó Dániel:   ...

Tovább Szólj hozzá

rejtély alexandra Krimi szántó dániel olvasshazaiíróktól olvassmagyart olasshazait

2021. jan 22.

Kedvenc regényem 2020-ban: Hercz Júlia- Arany és ónix

írta: Demencze Ilona
Kedvenc regényem 2020-ban: Hercz Júlia- Arany és ónix

M i sem fenségesebb érzés, mint olyan olvasási élménnyel zárni a 2020-as évet, amelyre bátran mondhatom, hogy számomra ez volt az év legjobb regénye! Hercz Júlia: Arany és Ónix című fantasy regénye egyszerűen letehetetlen, izgalmakkal teli és varázslatos.

nevtelen_terv.png

Fülszöveg

„Mi ​vár az út végén? Szerelem vagy halál?
Különleges, veszélyes lények járják a 19. századi Angliát, akik a világokat elválasztó Fátyol résein szöknek át.
Asarella tizenöt éves volt, a külvilágiak a szeme láttára meggyilkolták a szüleit. Ő lett Anglia egyetlen életben maradt őrzője, a Fátyol őre, ám ezt mélységesen titkolja.
Hat évvel később Asarella úgy él, mint minden úri kisasszony, amikor különös levelet kap: halottnak hitt unokahúga ...
Tovább Szólj hozzá

2021. jan 04.

Csatlakozz az országos olvasási kalandversenyhez!

írta: Demencze Ilona
Csatlakozz az országos olvasási kalandversenyhez!

Kiskamaszok, szülők, barátok, testvérek, osztálytársak, tanárok, könyvtárosok, bloggerek és vloggerek, ez a felhívás nektek szól! Vegyetek részt  Kovács Attila író , a  Pagony Kiadó  és a  Táncsics Mihály Művelődési Ház  közös versenyében! Remek nyeremények várnak rátok, mindamellett egy igazi kalandban lehet részetek!

Miről is van szó?

Kovács Attila író küldetése, hogy minél hatékonyabban népszerűsítse az olvasást, és az irodalom szeretetét. Számos gyermekkönyve, ifjúsági regénye jelent meg az elmúlt évek során, mondhatni folyamatosan hozza a jobbnál jobb történeteket. Az írás mellett rendszeresen tart előadásokat általános iskolások számára, akik így testközelből is megismerhetnek egy hús-vér ...

Tovább Szólj hozzá

2020. dec 16.

Virágkorukat élik a történelmi romantikus regények

írta: Demencze Ilona
Virágkorukat élik a történelmi romantikus regények

Történelem, rejtély, romantika, festészet, Balaton. Ezekkel a szavakkal tökéletesen megalapozható Tapodi Brigitta: A hajtű című regénye. A szépirodalmi igényességgel elmesélt történetben a múlt és a jelen összefonódását követhetjük végig.

Fülszöveg:

„Mire ​képes egy nő, hogy gyermeke legyen? Hol van az a határ, amit kiegyensúlyozott lelkiállapotában nem lépne át? Az élet örök körforgását szimbolizáló hajtű hosszú évtizedek óta a Stark nemzedék asszonyainak kontyát díszíti. A hajtű és az asszonyok útját áldás és megpróbáltatások sora kíséri.”

1944: A németek megszállják Magyarországot. Stark Nóra szülésznő, német katonákat köteles elszállásolni balatoni házukban. A férje Richárd, és ...

Tovább Szólj hozzá

rejtély történelmi romantikus

2020. nov 25.

Mit tennél, ha mások mondanák meg, ki a neked való társ?

írta: Demencze Ilona
Mit tennél, ha mások mondanák meg, ki a neked való társ?

Róbert Katalin: Keresd Az Igazit!

robert_borito.jpg

Róbert Katalin: Keresd az igazit! (Lélekfény 1.)   című ifjúsági, fantasy regénye egyaránt szól útkeresésről, az igaz szerelem megtalálásáról, és önmagunk felvállalásáról. Az elfojtott érzelmek és a háttérben megbúvó sötét titkok előcsalogatása izgalmas perceket kínál az olvasó számára.

Képzeljünk egy olyan világot- pontosabban egy elzárt szigetet-, ahol mindenkinek elve elrendeltetett párja van. Ezeket a párokat pedig az úgynevezett olvasók jelölik ki egymásnak. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy ez milyen fantasztikus, és a garantált boldogság mindenki számára adott. De mi van akkor, ha az olvasók döntése ellentmond a szív leghőbb vágyának?

Fülszöveg

Az ​utunkat ...

Tovább Szólj hozzá

fantasy ifjúsági LMBTQ olvasshazait

2020. okt 30.

Újra divatban a hazai folklór!

írta: Demencze Ilona
Újra divatban a hazai folklór!

Szélesi Sándor: Az ellopott troll (Varázslények Ügyosztály 1.)

Nagy örömömre szolgál, hogy a hazai folklór képviselői mellett egyre több író merít a magyar népmesei elemeinkből.   Az ellopott troll   valamennyi olyan tényezőt magában hordozza, amit egy minőségi urban fantasytól elvárunk.

Fülszöveg

„Tóth Bercel hadnagy legnagyobb ellensége önmaga. A kissé nyers rendőrtisztnek ami a szívén, az a száján, s ez egyáltalán nem segíti a karrierjét: ezért esik meg vele, hogy egy elbaltázott rendőri intézkedés után a belügyminiszter a Teve utcai Különleges Királyi Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztályára helyezi át büntetésből, ahol rajta kívül csak varázslények és varázstudók dolgoznak. A csoportot egy harmadik szintű ...

Tovább Szólj hozzá

2020. aug 05.

Mátyás korabeli regényt olvastam

írta: Demencze Ilona
Mátyás korabeli regényt olvastam

erdely_langjai.jpg

Bányai D. Ilona: Erdély lángjai (Borszorkánykör 3)

Az Erdély lángjai egy Mátyás király korabeli történet, amely azonnal magával ragadja az embert. Izgalmas, fordulatos, hangulatos. A történelmi események felfedezése mellett, a női karaktereknek is fontos főszerep jut. Egyértelműen olyan regényről van szó, amely a női olvasóközönséget célozza meg.

Fülszöveg

„1466 ​telén Mátyás király nagy gondban van. Üres a kincstár, már az udvartartás költségeire sem telik. Pénz kellene, de honnan? Minden oldalról háború fenyeget, egyszer az osztrák, máskor a cseh vagy éppen a moldvai sereg támad az országra. A török a Délvidéket dúlja, a pápa egyre inkább sürgeti, hogy ígérete szerint indítson hadjáratot volt apósa, az ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása