2020. aug 05.

Mátyás korabeli regényt olvastam

írta: Demencze Ilona
Mátyás korabeli regényt olvastam

erdely_langjai.jpg

Bányai D. Ilona: Erdély lángjai (Borszorkánykör 3)

Az Erdély lángjai egy Mátyás király korabeli történet, amely azonnal magával ragadja az embert. Izgalmas, fordulatos, hangulatos. A történelmi események felfedezése mellett, a női karaktereknek is fontos főszerep jut. Egyértelműen olyan regényről van szó, amely a női olvasóközönséget célozza meg.

Fülszöveg

„1466 ​telén Mátyás király nagy gondban van. Üres a kincstár, már az udvartartás költségeire sem telik. Pénz kellene, de honnan? Minden oldalról háború fenyeget, egyszer az osztrák, máskor a cseh vagy éppen a moldvai sereg támad az országra. A török a Délvidéket dúlja, a pápa egyre inkább sürgeti, hogy ígérete szerint indítson hadjáratot volt apósa, az eretnek huszitákat pártoló cseh uralkodó ellen. De miből? A körmöci kamaraispánnak az utolsó percben támad egy ravasz ötlete, mivel tölthetnék meg a királyság üres kasszáját. Meg kell változtatni az adókról szóló törvényeket, új adókat kivetni, ehhez csupán az országgyűlés jóváhagyása szükséges, ami akár erőszakkal is megszerezhető. Csakhogy ki szeretne többet fizetni? Az adóemelés ellen lázadoznak a nagyurak és a közrendűek országszerte. A legnagyobb az elégedetlenség Erdélyben, ahol már az új királyt is kiszemelték.

Ebben a háborgó világban a Boszorkánykör leányai ismét az események középpontjában találják magukat. Nem is sejtik, milyen veszélyek leselkednek rájuk, amíg a saját bőrükön nem érzik, mennyire útban vannak valakiknek. Már otthonuk, a tokaji vár falai sem nyújthatnak elegendő védelmet számukra. Sorsuk a forrongó Erdélybe vezeti őket, ahol újabb viszontagságokkal találják szemben magukat. Politikai cselszövések és hatalmi harcok közepette egymástól távol, külön-külön kell boldogulniuk. Ám az intrika, ármány és zsarolás árnyékában nemcsak a lázadás, de a szerelem lángjai is fellobbannak…”

Az Erdély lángjai, a Borszorkánykör sorozat harmadik részeként jelent meg 2019-ben. Az első kötet a Boszorkánykör, a második pedig A vér jogán címet viseli. A három főszereplő Rózsa, Anna és Panka élete nem lesz egyszerűbb ebben a kötetben sem. Bár a szerelmi szálak is jobban előtérbe kerülnek, a történet velejét mégis az a bizonyos rejtély adja. Vajon ki akarhatott Rózsa életére törni, és miért? Ő volt egyáltalán a célpont, vagy esetleg valaki más? 

“– Tudod, jó uram, hogy a hatalom és a becsület ritkán jár kézen fogva! – bölcselkedett Vitéz János.”

Bányai D. Ilona zseniális stílusa teljesen beszippantja az olvasót, rendkívül jó mesélőkéje van. Nem csak a könnyed stílus, de a humor és a hitelesség is mellette szól. Bár a történet minden kétséget kizáróan fikció, mégis valós történelmi események adják az alapját. Mind az 1400-as évek korhű ábrázolása, mind a szereplők jelleme nagy odafigyeléssel lett felépítve. Érződik, hogy az Erdély lángjai alapos utánajárás és felkészültség után született meg. 

A történet kellően csavaros és izgalmas. A legjobban azt szerettem, hogy a főszereplő lányok személyisége egytől egyig sokszínű. Ugyanúgy, mint az élettörténetük. Az Erdély lángjaiban kétség kívül Rózsa kapja a főszerepet. Szegény lánynak kijut a jóból. Nem elég, hogy súlyosan megsebesítik, de még el is rabolják.

Mindeközben az Erdélyi vajdák zúgolódnak, Mátyás és Szapolyaiék helyzete pedig egyre kétségbeejtőbb. Vajon mi lesz a végső megoldás? Sikerül Rózsát visszaszerezni? Beteljesedhet a régóta vágyott szerelem? 

“– Egy ilyen változtatást az országgyűlésnek is jóvá kell hagynia. Nem bírom elhinni, hogy a rendek szó nélkül lenyelnék az eddigi jogok és kiváltságok megszüntetését…
– Akkor majd lenyomjuk a torkukon! – vágott közbe Mátyás indulatosan. – Szépen vagy csúnyán, de végig kell vinni a változtatásokat.” 

Az Erdély lángjait ajánlom azoknak, akik szeretik a történelmi regényeket, az izgalmas kalandokat, némi szerelmi szállal fűszerezve. 

Bízom benne, hogy Bányai D. Ilona hamarosan egy hasonlóan pazar stílusú regénnyel fogja megörvendeztetni az olvasóit. Engem meggyőzött róla, hogy ott a helye minden nagy történelmi regényíró mellett a polcokon. 

Köszönöm szépen a recenziós példányt a szerzőnek! 

Kiadó: Lazi Könyvkiadó
Kiadás éve: Szeged, 2019
Oldalszám: 264

Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá