2021. ápr 09.

Interjú Az utolsó előtti huszár alkotóival

írta: Demencze Ilona
Interjú Az utolsó előtti huszár alkotóival

71900186_569059773633586_4958012510226612224_o-1536x864.jpg

Az utolsó előtti huszár című magyar képregény talán a 2020-as év egyik legjobban várt megjelenése volt. Nem véletlenül, hiszen a képregény hatalmasat durrantott. Mind minőségben, mind a történet egyediségét tekintve fantasztikusra sikeredett a végeredmény. Abszolút függője lettem ennek a megteremtett világnak. A hazai környezet, a folklór, a karakterek, a képi és szövegvilág egytől-egyig magukkal ragadtak. A Roboraptoron Szente Ádám kolléga írt róla egy átfogó kritikát. Olvassátok el! 

Varga Bálint Bánk és Tuli Krisztián alkotását limitált keményborítós rendezői kiadásban szereztem be, amely megannyi extra tartalommal kecsegtetett. Nem tudom jobban kifejezni rajongásomat, mint hogy totális katarzisba kerültem ettől a képregénytől. Éppen ezért megragadtam az alkalmat, hogy interjút készítsek az alkotókkal nem csak a képregényről, hanem a most piacra dobott limitált darabszámú Az utolsó előtti huszár társasjátékról is, mely április 15-én jelenik meg hivatalosan.

Kérlek titeket, hogy meséljetek kicsit arról az Olvass hazait! blog olvasóinak, hogyan jött ez a kiváló ötlet, hogy egy ízig- vérig magyar képregényt dobjatok piacra?

Bánk: Mindketten imádjuk a magyar folklórt, mondavilágot, legendáriumot és persze az igazán tökös és jó képregényeket is, mint például a Hellboy, ami elég nagy inspiráció volt számunkra minden szempontból. Én ráadásul még elég nagy történelem fanatikus is vagyok, így az, hogy helyezzünk valós történelmi korba/helyzetbe egy ilyen misztikus, horror sztorit, szinte magától értetődő volt. És akkor már mi lenne, ha nem a huszárok? Ráadásul a huszárok alkonya? Van ennél menőbb téma?

Krisz: Sosem felejtem el, amikor Bánk 2017 novemberében egyszer csak átküldte nekem a huszárok alap koncepcióját. Épp esti műszakban dolgoztam, de még ott gyorsan elolvastam és azzal a lelkesedéssel tekertem haza, hogy ezt mindenképp meg kell megcsinálni. Akkor pont egy magyar folklórra épülő mesekönyvön ötleteltem, így teljesen egy hullámhosszon voltunk. Még abban az évben megterveztem a főszereplőket és a 0. epizód alapját.

A karakterek nem csupán személyiségük miatt különlegesek, hanem attól is, hogy egy- egy magyar hírességről mintáztátok őket. Meséljetek erről kérlek kicsit bővebben.

Bánk: Kétféle hírességről, hisz némelyek karakternek van egy mondabeli vagy népmeséből átvett neve is (Csillagszemű, Fehérló, Vörös Rébék, stb…), amiktől kölcsönöztek bizonyos személyiségbeli vagy egyéb jegyeket, és vannak híres, nagy színészóriásaink, akik pedig főképp külcsínben és habitusban ihlettek meg minket. Mint például Latinovits Zoltán, akinek hihetetlen karizmája, dübörgő hangja és kimért visszafogottsága átsugárzik a csapatunk vezetőjébe, Gábor Úrba. Mindemellett számunkra ez egy soha meg nem valósuló álom- casting volt: Latinovits Zoltán, Muráti Lili, Jávor Pál, Garas Dezső, Kaszás Attila és Kozák András.

Krisz: A karakterek tervezésénél szabad kezem volt, de a kezdeti skiccelés előtt szeretek ráhangolódni referencia gyűjtéssel a témára és itt jött a közös ötlet, ha már ez egy ízig-vérig magyar történet lesz, hát hasonlítsanak a főszereplők neves hazai színészeinkre. Mondanom sem kell hogy hatalmas élmény volt átformálni őket az én rajzi világomba.

Ki a kedvenc karakteretek?

Bánk: Ez könnyű! Főhősünk beszélő lova Kénkő és talán Geiszt. Ez utóbbi nem csak azért mert egy kísértet hatalmas lyukkal a testén, hanem mert az Ő múltja igazán izgalmas titkokat tartogat.

Krisz: Nekem János azaz Róka, a legfiatalabb csapattag, akivel nagyon sok izgalmas és mókás pillanat vár még ránk és rengeteg potenciál van a karakterében, és Rebeka, a Vörös Rébék, csapatunk legflegmább hősnője, aki szintén sok meglepetést tartogat még. De mindegyikőjüket imádom rajzolni.

Elkerülhetetlenül beszélnünk kell Kénkőről, Csillagszemű paripájáról! Én az extra kiadásnak köszönhetően már tudom, de áruljátok el kérlek az olvasóknak, hogy ez a daliás félszemű ló, hogyan képes beszélni. A folytatásban esetleg kiderül, hogyan találtak egymásra Áronnal?

Bánk: Mindenképpen szeretnénk jobban körüljárni ezt a témát és kicsit jobban kibontani Kénkő karakterét is. Áronnal való találkozásuk és sorsuk végleges (és végzetes?) egybefonódása pedig egy külön történetet érdemel ez biztos! Ha nem is a fő csapásban, de egy mini-epizódként (esetleg novellaként) biztosan elő fog kerülni ez a történet is! Egyébként meg ki ne szeretne egy beszélő, félszemű, hollófekete harci mént, akinek kíméletlen humora van és legyőzhetetlen sakkjátékos? Teljességgel megértelek!

Melyik volt az legizgalmasabb pontja az alkotói folyamatnak?

Bánk: Krisztiánnak biztosan tökre más, de nekem a karakterek megalkotása. Sok helyen elmondtam már szóban és írásban is, de soha semmilyen ezelőtti vagy ezutáni projektemben nem jöttek olyan könnyen és “maguktól” az ötletek, mint amikor a Fekete mentések tizenkettes osztagának különc kompániáját alkottam meg. Egyszerűen megszülték magukat, nem is tudom máshogy megfogalmazni és ez fantasztikus érzés volt.

Krisz: Én a rajzok kihúzását élvezem a legjobban. Egy-egy oldal megrajzolásánál rengeteg az előre tervezés, agyalás, újrarajzolás ami szuper dolog, de sokszor nagyon sokáig elhúzom és le is fáraszt szellemileg, ezért ezek után a kihúzás egy látványos és gyors de mégis meditatív
munkafolyamat, ami nagyon kellemes és megnyugtató tud lenni. Ami még fantasztikus élmény, amikor a feleségem, Adri elkészül egy oldal színezésével, olyan érzés, mintha életre kelnének a rajzaim. 

A Covid helyzet nagyban megnehezítette a kiadás körüli hírverést. Elmaradtak a nagy könyves események, amelyeken igazán be tudtátok volna mutatni szélesebb körben is Az utolsó előtti huszárt. Hogyan élitek ezt meg? Milyen módon próbáljátok kompenzálni ezt a veszteséget?

Bánk: Őszintén? Nagyon nehezen éltük és éljük meg. A megjelenési eseményünkön, aztán meg a képregényfesztiválon láttuk, hogy mekkora érdeklődés van a képregényre és ugyan van webshopunk, de az ott vásárlók száma csak töredéke annak, amit ezeken az eseményeken tudunk értékesíteni. Szóval igen, nagyon mélyen és a pénztárcánkban érint minket a dolog, ami pedig azért nem jó, mert mi is emberek vagyunk, pénzből élünk és ha nincs elég eladásunk, nem tudjuk finanszírozni a folytatást. Persze panaszkodni nem akarok, hazai viszonylatban rendkívül jól fogytak így is a köteteink, még az is lehet hogy magán kiadású képregények között rekordot döntöttünk, de a mi köteteink bekerülési ára is jóval magasabb volt az átlagosnál, méghozzá a 144 oldalas, keményborítós, prémium verzió miatt.

Krisz: Nagyon reménykedünk hogy hamarosan lesz újra lehetőség képregényes/könyves rendezvényeket tartani és kicsit az majd minket is helyre tud rázni. Illetve nagy reményeink vannak a hamarosan megjelenő társasjátékunkban. Remélem sokan fogtok majd vele játszani, mi nagyon élveztük a tervezését.

Nem titok, hogy az első rész közösségi finanszírozás segítségével jöhetett létre. Milyen érzés volt látni, hogy ennyi ember kíváncsi a történetetekre?

Bánk: Elképesztő és hihetetlen. Sőt, letaglózó. Sokáig nem is tértünk magunkhoz, de aztán igen és próbáltuk ennek mérten a legigényesebb és legjobb munkát letenni az asztalra.

Krisz: Nem győzünk elég hálásak lenni, hogy ennyien támogattatok minket, hogy neki tudjunk vágni a Huszárok történetének és nagyon örömünk, hogy szeretitek az első epizódot és szinte csak jókat írtok róla.

A folytatást továbbra is lehet támogatni a Patreonon. Beszéljünk erről egy kicsit bővebben, hiszen nagyon fontos momentuma ez az újabb képregények megszületésének.

Bánk: Igen a Patreonunk is él és folyamatos, és a Patreonos támogatóink kapnak olyan ajándékokat, amit mások nem, például ők fogják először kezükbe kapni az új társasjátékunkat is. Ezen kívül egyelőre a legnagyobb támogatás, ha meglátogatjátok a weblapunkat és vásároltok a képregényből.

Elégedettek vagytok az elért eredményekkel? Mind eladási számokkal, mind a regényt övező hírveréssel kapcsolatban? Valami ilyesmire számítottatok?

Bánk: A kritikai fogadtatás letaglózóan jó volt. Erre nem számítottunk szerintem. Csak 1-2 helyről érkezett pár építő jellegű negatív kritika de az is mind teljesen jogos volt, szóval semmiféle trollhullámba nem futottunk bele, tényleg mindenki szerette a kötetet. Ez iszonyú jól esett és hatalmas visszaigazolás volt nekünk. Eladásokban is jól teljesítettünk bár nagyon elszálltunk a mindenféle extra kiadásokkal és kötetekkel, ezért nekünk körülbelül tízszer akkora összeget kellett vissza szereznünk, mint egy átlagos magánkiadású képregény esetében. Amin a Covid és a képregényes események elmaradása sajnos nagyon nem segített…

Krisz: Hihetetlen élmény olvasni a kritikákat és az értékeléseket. A belefektetett munkamennyiség végül meghálálta önmagát, és amit mi jónak éreztünk, az az olvasóknak is nagyon tetszett. A kritikai visszhang ennél nem is lehetne jobb. Viszont úgy érzem hogy még nem ért el a történetünk annyi embert amennyit szerettünk volna, így sajnos az eladások nem olyanok még, mint vártuk.

Frissen dobjátok piacra Az utolsó előtti huszár: Összecsapás, A vérboszorkány átka névre keresztelt társasjátékot. Ne szűkölködjetek a szavakkal, mutassátok be kérlek a játékot! Kinek az ötlete volt? Mennyi időbe telt a megvalósítás?

Bánk: Imrei Szilárd, aki a játék rendszerének tervezője, már egy elég kész tervvel keresett meg minket és mivel nagyon tetszett nekünk az ötlet – és amúgy is nagy társas fanok vagyunk -, rögtön beadtuk a derekunkat. Ez egy igazán laza, tökös, gyors lefolyású duel játék két főre, amit bármikor elő lehet kapni és nyomni vele egy gyors partit. Első körben ilyet is akartunk, persze ez nem zárja ki, hogy a jövőben ne érkezzen akár hozzá egy “nagy testvér” is…

Krisz: A képregénybe fektetett grandiózus mennyiségű munka után egy kétszemélyes társas játék elkészítése egy kisebb fajta felüdülés és nagyon jó rákészülés volt a második epizódhoz is. A huszárok kalandjait mindig is szerettük volna több médiumban is kipróbálni és azoknak is megmutatni ezt a világot akik nem feltétlenül olvasnak képregényt, de talán később érdeklődnek majd iránta.

Kinek ajánljátok a játékot? (A társasjáték szabályismertetőjét megtaláljátok itt a Youtube-on.)

Bánk: Bár a történet ami a társasjáték alapjául szolgált szigorúan 18 éven felülieknek való, a társasjáték már kora tinédzser kortól játszható, mivel nincs benne igazából semmi igazán durva vagy korhatáros. De egyébként én azt mondanám 13 éves kortól 99 éves korig bárkinek ajánlanám.

Milyen kilátásokkal vágtok bele a 2021-es évbe? Számíthatunk a képregény második részének megjelenésére?

Bánk: Természetesen dolgozunk a folytatáson, de a Covid azért kicsit a mi terveinket is átírta. Nem titok hogy keresünk partnereket, befektetőket, viszonteladókat, szóval mindenféle segítséget, hogy tovább tudjuk tolni a szekeret és igyekszünk minél előbb előrukkolni a folytatással is!

Krisz: Így van, addig is márciusban érkezik A Vérboszorkány átka című társasjátékunk, és a sztori is halad tovább: a képregény első mini epizódját hamarosan elkezdi rajzolni a fantasztikus László Márk!

A második részből is lesz extra keményborítós kiadás?

Bánk: Ha rajtam múlik, lesz! – (mondjuk nem csak rajtam múlik…)

Krisz: Tartalom lesz hozzá bőven, és nagyon nagy élmény a kötet összeállítása is. Tényleg csak az első epizód eladásain múlik, hogy lesz-e lehetőségünk a folytatásban keménytáblás Rendezői változatra, az biztos hogy mi a legnagyobb örömmel készítenénk.

Elárultok pár kulisszatitkot a folytatásról? Milyen furmányos teremtményeket kell még lekaszabolnia a bandának?

Bánk: Nem szeretnénk lelőni a poént, de annyit elárulhatunk, hogy a folytatásban is lesz egy legendás lény és végre kicsit közelebb kerülünk nem csak Áron (azaz Csillagszemű) hanem a csapat többi tagjához is.

Izgatottan várom a folytatást! Köszönöm, hogy válaszoltatok a kérdéseimre!

Az utolsó előtti huszárról még többet megtudhattok a Facebook oldalukról vagy az Instagramon.
A társasjátékot megrendelhetitek az elorendelek.hu oldalról.
Az utolsó előtti huszár képregényt itt tudjátok megrendelni, de siessetek, mert fogyóban van a limitált kiadás!
Támogassátok a srácokat Patreon oldalukon.
Ha már olvastátok a képregényt, ne feledjétek el értékelni a Molyon sem!

Képek forrása: Az utolsó előtti huszár Facebook oldal

Az interjút készítette: Demencze Ilona

Csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz és az Olvass hazait! Facebook csoportomhoz!
Ha még nem tettétek, akkor kövessetek be Instagramon is! A Molyon itt találhattok meg.

Szólj hozzá