2020. nov 25.

Mit tennél, ha mások mondanák meg, ki a neked való társ?

írta: Demencze Ilona
Mit tennél, ha mások mondanák meg, ki a neked való társ?

Róbert Katalin: Keresd Az Igazit!

robert_borito.jpg

Róbert Katalin: Keresd az igazit! (Lélekfény 1.) című ifjúsági, fantasy regénye egyaránt szól útkeresésről, az igaz szerelem megtalálásáról, és önmagunk felvállalásáról. Az elfojtott érzelmek és a háttérben megbúvó sötét titkok előcsalogatása izgalmas perceket kínál az olvasó számára.

Képzeljünk egy olyan világot- pontosabban egy elzárt szigetet-, ahol mindenkinek elve elrendeltetett párja van. Ezeket a párokat pedig az úgynevezett olvasók jelölik ki egymásnak. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy ez milyen fantasztikus, és a garantált boldogság mindenki számára adott. De mi van akkor, ha az olvasók döntése ellentmond a szív leghőbb vágyának?

Fülszöveg

Az ​utunkat tilalmak szegélyezik. Egy távoli sziget elzártan élő népét különleges ajándékkal áldották meg az égiek: a tírek a Napésholdtól kapott társjegynek köszönhetően mindenki számára megtalálhatják az igazit.
Milo mindig társra vágyott, de nem kaphatja meg. Rá más sors vár. Amikor a mesterét szörnyű vádakkal perbe fogják, elindul kideríteni az igazságot. Olyan titkokat fedez fel, melyek az egész nép életét megrengethetik.
Deniel álruhában érkezett a tírek szigetére, titkos küldetést teljesít, és válaszokat akar, de ehhez találnia kell egy olvasót. Amint megpillantja Milót, az élete egy csapásra megváltozik.
Vajon Milo az, aki megadhatja neki a válaszokat?
Elina mindig tudta, hogy a tökéletes társa csak Kellán lehet, noha társjegyük alapján tilos házasodniuk. Aztán az olvasók döntése nyomán mindkettőjüknek el kell hagynia az otthonát, hogy valaki mással éljék le az életüket.
De Elina nem képes kitépni a szívéből Kellánt. Miért vonzódik annyira a fiúhoz, ha ez a vágy bűnös? Lehet, hogy ezúttal az olvasók tévedtek?
Hogyan ismerhető fel a lelki társunk?
Tiltott vágy, titok és izgalom egy ragyogóan eredeti fantasy regényben.

Ismerj meg a világot, ahol léteznek valódi kötödések, ahol a szerelem nem kérdés, hanem bizonyosság!
Harcolj a szerelemért!
Figyelem, a könyvben szerepel homoszexuális tartalom!

A történetünk több szálon fut, így több életutat ismerhetünk meg általa. Egyrészt itt van a hamarosan hivatalosan is olvasóvá váló, kétségekkel teli Miló. Ifjú korának megfelelően számos kérdés foglalkoztatja: többek közt a saját identitása, vagy a döntéseinek súlyával való megbirkózás. Olvasótanoncként, hatalmas felelősség nyomja a vállát, miközben Mestere számos olyan tanáccsal látja el őt, amelyek által később képes lesz átlátni a többi mester fortélyain. Elég hamar kiderül számára, hogy nem minden az aminek látszik, Mestere bebörtönzése után megkérdőjelezi a társjegyek megítélésének mibenlétét. A tírek történelme, a Napéshold akarata egyszerre válik számára hiteltelenné. Ki kell derítenie az igazságot!

Csakis a kétkezes kötés az elfogadható, az, amikor a társaknak nem egyforma kezén van a jegy. Csak az a normális. A kétkezes kötésekre jó szemmel néz a Napéshold, az egykezes kötések átkot hoznak a társpárra, de még a falura, városra is, ahol élnek.

Miló sorsa összefonódik Elináéval, a jó sorban élő, Brídi kereskedő lányával. A lány tökéletes társpárja lehetne gyermekkori barátjának Kellánnak, de jegyeik azonos kezeiken vannak. Hiába érzik mindketten, hogy összetartoznak, egy olvasó felbukkanása mindent tönkretesz. Elinát egy távoli helyre küldi, egy olyan társhoz, aki mellett boldogtalanságra van ítélve. A lány nem törődik bele a neki szánt életbe, ezért a biztos menekülés mellett dönt. Ekkor lép be a történetbe a kívülálló Deniel, akit számos titok leng körül, és konkrét céllal érkezett a szigetre. Nem csak Miló érzelmei kavarja, fel, hanem kulcsszerepe lesz az igazság felszínre kerülésében.

Róbert Katalin egy igazán érdekes világot teremtett, melyet a burkolt korrupció irányít. A fiatalokat manipulálják, a mindentől elzárt sziget lakóit félrevezetik, nyílt titok az olvasók megvesztegethetősége. Mint ahogy az ilyen történeteknél lenni szokott, viszonylag gyorsan felbukkannak a rendszer ellen lázadók erők. Bár ebben az első részben, még csak lágy felvezetésként jelenik meg az ellenállás, számíthatunk rá. hogy a következő kötetben szerepük előtérbe fog kerülni.

– És milyen a jegy nélkül? – kérdezte Milo halkan. – Enélkül mi alapján találnak társra nálatok az emberek?
– Szerelmesek lesznek – mondta Deniel.”

A regény főként a szereplők érzelmeiből építkezik, nem kell tőle hatalmas cselekmény cunamira számítani. Aki az eseménydús olvasmányokhoz van szokva, annál előfordulhat, hogy kissé vontatottnak fogja érezni. Az események lehetnének pörgősebbek, kevesebb ködösítéssel, de ennek ellenére is élvezhető marad a történet. A szereplőkkel könnyű egy hullámhosszra kerülni, hiszen nagyon belsőséges énjüket ismerjük meg. Maga a világ pedig nagyon érdekes, remélhetőleg hamarosan sokkal többet is megtudunk róla. A könyv hangulata, az írói stílus szinte azonnal beszippantja az olvasót a titkokkal elzárt szigetre. Róbert Katalinnak jó érzéke van hozzá, hogy pont annyira húzza el a mézes madzagot az olvasó orra előtt, hogy az kíváncsian falja tovább a fejezeteket.

A könyv végéhez közeledve egyre jobban felkelti a figyelmet a szigeten túli népekre. Vajon ők hogyan élnek? Mi közük van a tírekhez, és mi a céljuk?  Mindeközben az is egyre jobban izgatja az olvasót, hogy mikor fogadja el Miló a szerelmet, és meddig hajlandó elmenni azért, hogy a nép életébe változást vigyen? Elina és Kellán szerelme végül beteljesül? Sikerül Denielnek véghezvinnie titkos  küldetését?

A történet függővéggel zárul, remélhetőleg hamarosan mindenre fény derül a második részből. Én már alig várom, hogy kiderüljön mi lesz a főszereplők sorsa.

A Keresd az igazit! azoknak ajánlom, akik szeretik az ifjúsági fantasy könyveket, az érdekes teremtett világokat, és nem zavarja őket a férfiak közti szerelmi szál.

Róbert Katalin hivatalos Facebook oldalát itt találjátok. Kövessétek őt a honlapján is!
A Keresd az igazit! megrendelhető a Könyvmolyképző Kiadó honlapján, most akciós áron!
Ne felejtsétek el értékelni a könyvet a Molyon!

Köszönöm a recenziós példányt a Könyvmolyképző Kiadónak! Remek kis olvasmány volt! :) 
A borítókép és Róbert Katalin könyveivel képek forrása: Róbert Katalin Facebook oldala
A saját fotómon szereplő sujtás nyakláncomat Kaczur Alexandra készítette.

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: Szeged, 2019
Oldalszám: 336

Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá

fantasy ifjúsági LMBTQ olvasshazait