2019. dec 23.

Novellák két világ határán

írta: Demencze Ilona
Novellák két világ határán

Fantasy antológia

A Két világ határán című fantasy antológia, a Trivium Egyesület pályázatának nyertes novelláiból került összeállításra. Már többször hangsúlyoztam a blogon, hogy nagyon szeretek novellákat olvasni, és fontosnak tartom, hogy minél több ilyen kötet lásson napvilágot. Szerencsére ebben a kiadványban sem kellett csalódnom, szuper történetek ragadtak magukkal egy izgalmas utazásra. 

ket-vilag-hataran-cimlap.jpg

Fülszöveg:
"A Trivium Egyesület 2018-ban „Két világ határán” címmel fantasy novellapályázatot hirdetett.
A pályázatra olyan írásokat vártunk, amelyekben a szereplők saját erejükből (pl. egyedi képesség, átváltozás) vagy külső segítséggel (pl.mágia, különleges eszközök), esetleg akaratlanul átjutnak/átutaznak különböző világokba (pl. létsíkok, párhuzamos világok), találkoznak más világok lakóival/lényeivel, akik/amik befolyásolják az életüket, vagy ők befolyásolják a lakók/lények életét. A „két világ” pontos meghatározását és egymással való kapcsolatát a pályázókra bíztuk, akik valóban sokféle módon igyekeztek megoldani a „feladatot”.
Ebben a kötetben a zsűri által legjobbnak ítélt pályaművek szerepelnek."

A kötet, 7 szerző rendkívül különböző, mégis egy témakör köré épülő írásait tartalmazza. 

  • Pólya Zoltán: Ahol a sárkányok laknak
  • Molnár-Berta Enikő: Rebeka és Rebeka
  • Molnár Dénes Attila: Az áldozat
  • Early Moon: Kistündér
  • Puska Veronika: Bányavirág
  • Pető Zoltán: Szepessy gróf különös esete
  • Tarja Kauppinen: Az Ész meg a testőre

A novellákból egy kis kedvcsináló ízelítőt szeretnék adni, nem pedig mélyenszántó boncolgatást. Azt akarom, hogy magatok fedezhessétek fel őket, elvégre, a csattanót sem célom lelőni. 

"–Megmentettem! – kiáltotta.
– Persze, kicsim – simogatta az arcát Anyu. – Mindig mondtam, hogy tündér vagy. – Aztán összevonta a szemöldökét, azzal a tekintettel nézett rá, amelyről Eszter tudta, hogy baj van. – Mi lett a kezeddel? Mitől ráncosodott be?" /Kistündér/

Early Moon Kistündére nem csupán egy kislányról, hanem reményről, szeretetről és jóságról szól. A szerző nagyon tudja, hogy mitől lesz egy történet igazán szívbemarkoló. Szomorúsága ellenére nagyon közel áll a szívemhez ez a történet. Molnár Dénes Attila teljesen más oldalról, mégis nagyon izgalmasan ragadja meg a témát. Főszereplőjét a szerelem motiválja tetteiben, ennek fényében a legvégsőkig hajlandó elmenni. Különösen tetszett, hogy a végül tragédiába átcsapó sztoriban megjelenik az alternatív valóság is. Illetve nagyon ütős a csattanója!

"– Veszedelmes korszak kezdődik, az egyedi világok fejlődése meg fog szűnni, összekapcsolódnak, egymásra visszahatva fognak változni!
– Pontosan ezért kell lehetőségként, és nem fenyegetésként tekintenünk az esetre!
– Tehát? 
– Kövessük figyelemmel az utazót. A legelső alkalommal láthatjuk két világ érintkezését. Rengeteg tapasztalatot nyerhetünk az alkalomból." /Az áldozat/

portrait-3138131_640.jpg

"– Ha csak az agyamban létezel, akkor simán lehet, hogy letagadod, szóval... – tárta szét a karját. – Ki vagy? 
– Rebeka – mondta az idegen lány magától értetődően.
– De hát én vagyok Rebeka! 
– Ne legyél egoista. Több ezer Rebeka van még rajtad kívül a világon. – A másik Rebeka törökülésben letelepedett az ágyra, mint aki hosszú beszélgetésre készül. – Vagy a világokban, ha tágan értelmezzük a kérdést."  /Rebeka és Rebeka/

Molnár- Berta Enikő: Rebeka és Rebeka című írása teljesen magával ragadott. A történet pikantériája, hogy Magyarországon játszódik, megismerünk párhuzamos Budapesteket érdekes elgondolásban. A világok sorsát két lány döntéseinek sorozata befolyásolja. Dimenzióátlépés, jövőjósok, eltérő sorsok teszik rendkívül izgalmassá a történetet. Egyszerűen imádom! 

Puska Veronika Bányavirága valami elképesztő! Bevallom, kétszer is elolvastam, annyira megragadott. Mara nevű főhősünk elszántan keresi öccsét, akiért hajlandó saját nézeteivel is szembemenni. Ez a sztori csupa talány! Föld felett és föld alatt egyaránt játszódik. Szabályok és találós kérdések nehezítik Mara küldetését, de az eszes lány nem hagyja magát megtéveszteni. 

"– Egy kerek kis kannában kétszínű bor van: sárga és fehér. Mi az? 
Mara szemöldöke összefutott, a közelben ülő és hallgatózó kókók képén vigyor terült szét, némelyek a szájukat is megnyalták.
– Ti most szórakoztok velem. 
– Szórakozik a markolábos bánat. Ha tudja a választ, esélyt növel, ha nem, úgy hoppon marad." /Bányavirág/

coal-1626368_640.jpg

Pólya Zoltán nyomozós, sárkányos történetében a Doux-ok ősi családi titkáról hullik le a lepel. Annabelle örökség révén kerül vissza a Doux birtokra, nem csekély adósság kíséretében. A Névtelen Lovagok Dombjának betelepítése kihúzhatná őt a slamasztikából. A családi hiedelmek értelmében azonban ez nem is olyan egyszerű feladat. A sárkányos mesék egyik napról a másikra válnak valósággá. 

"Ha nem a szőlőjükről vagy a borukról volt szó, Annabelle tisztában volt vele, hogy a Doux-okat mindenki bolondnak nézi, ők voltak a környéken a sárkányos család." /Ahol a sárkányok laknak/

Tarja Kauppinen egy apokalipszis közeli állapotot mutat be, ahol Ráció és Emóció örökös párharcán múlik a világ sorsa. Shayla Winter eszes bűnöző, akinek az élete váratlan fordulatot vesz, amint kiváltják őt a börtönből. Az apokalipszis titánjának eljövetele talán már megakadályozhatatlan, de azért megér egy próbát. 

"Ráció dorongja minden tárgyilagosság kútfeje, és az Ész Rendjének birtokában van. Emóció dorongjában pediglen az ősi szenvedély lakozik - efelett a Szív Rendje silbakol. 
E két mágusrend feladata világunk földjén s tárgyilagosság és a szenvedély arányának fenntartásá, hogy ezáltal megóvják a világot az időnek előtti végromlástól." /Az Ész meg a testőre/ 

Pető Zoltán különös levélben meséli el a főhőssel történteket. Magyarország Kárpátköveinek története elevenedik meg a sorok között, Szepessy gróf titokzatos kiléte nagyon felcsigázza az olvasót. A noszvaji kastély környéke csupa rejtély, csupa talány, örült vízió. Nagyon tetszik, hogy ismét egy magyar helyszín kapta a főszerepet. Pető novellája csupa érdekességet rejt magában. 

13973_slide_header.jpg

Forrás: www.csoknoszvaj.hu

"Nehéz ezt megmagyarázni, Jonathan, de valósággal úgy éreztem, hogy az idő lelassult, és a gróf szavai mintha egy láthattalan üvegfalba zárt térben hangoznának! De hol is volt ekkor a gróf?" /Szepessy gróf különös esete/ 

Összességében elégedett vagyok a kiválasztott novellákkal, nagyon jó tudni, hogy most is teli van az ország tehetségesebbnél tehetségesebb történetírókkal. Érdekes és jó ötlet volt a Trivium Egyesülettől a pályázat témája, sok szemszögből tekinthettünk be más emberek fantáziájában. Ha máshol nem is, de az álmaiban mindenkinek ott van egy másik világ. Itt a lehetőség, hogy mások világaiban is bekukkanthassunk. 

Imádtam olvasni! Ne hagyjátok ki ti sem! 

Az antológiát a Trivium honlapjáról tudjátok megrendelni. 

Ha olvastátok, ne feledjétek értékelni a MOLYon

Szólj hozzá

antológia magyarírók olvasshazait