2020. ápr 05.

Afganisztánban is helyt kell állni

írta: Demencze Ilona
Afganisztánban is helyt kell állni

Fayer Sándor: Ördögi kör

Az Athenaeum Kiadó egy újabb magyar írót karolt fel. Fayer Sándor első regénye az Ördögi kör 2020 elején jelent meg. Bár jelenleg szinte mindenhol a koronavírus tartja rettegésben az embereket, ne feledkezzünk meg róla, hogy vannak a világon olyan helyek, ahol szinte mindig veszélyhelyzet van. Ahol naponta halnak meg tucatjával az emberek. Az ellenség egyszerre látható és láthatatlan, akár csak a vírus. Már csak akkor veszed észre, hogy ott van a közvetlen közeledben, amikor már késő.

Fülszöveg

Az ​Ördögi kör katonai miliőfestése és szakmai fordulatai meggyőzhetnek minket arról, hogy Fayer Sándor története nem pusztán fikció. Ezt a regényt olyasvalaki írta, aki a közeget úgy ismeri, mint a tenyerét: benne mozog, évtizedeken keresztül erről szóltak a mindennapjai.
Főhőse, Tamás, ez a folyton bunyókba keveredő karrierkatona mindent megtesz azért, hogy a világ ne változtathassa meg. Csakhogy Afganisztán megcsavarja az embert… egy borzalmas élmény hatására Tamás rájön, ő amerikaivá akar lenni, célja a legendás Delta Force. De persze a mondás itt is áll: „Vigyázz, mit kívánsz!” Tamást újra és újra Afganisztánba vezénylik, s immár a tengerészgyalogság színeiben, és számot kell vetnie azzal, hogy immár egyetlen tizedmásodpercre sincs biztonságban az élete.
„Lecsupaszított, de rendkívül hatékony, olvasmányos a forma, pont amilyennek lennie kell, mert ebben a könyvben egy hasonló lendülettel megélt életről van szó. Többek közt ettől lesz az Ördögi körből az egyik legérdekesebb idén megjelent magyar regény.”

Az események legnagyobb része Kabul környékén játszódik,  élethű képet festve az ottani állapotokról. Az Ördögi kör nem véletlenül kapta a címét, az események ciklikusan követik egymást ami az akciójeleneteket illeti. Fayer Sándor nagyon pontosan leírja a katonai léttel kapcsolatos dolgokat, ami még inkább hitelessé teszi a történetet. Az Ördögi kör egy olyan helyre kalauzolja az olvasókat, ahol átélhetik a zord valóságot. Látjuk a hírekben, halljuk a rádióban és olvasunk róla az újságokban, mégsem tudjuk igazán elképzelni, hogy milyen állapotok uralkodnak egy olyan vidéken, ahol nem számít az emberi élet. A civil lakosságot feláldozza a saját népe, a békefenntartó katonák állandó célpontnak számítanak. Fayer Sándor belevonja az olvasóit az állandó bizonytalanságban, hogy sosem tudható előre mi fog történni.

“Amikor odaért a terepjáróhoz, Rafa mosolyogva nyújtotta át a csokit. A kisfiúidegesen elvette, és már fordult is vissza az apja felé. Ekkor hirtelen irányt váltott, és a másik kezével egy kézigránátot dobott a kocsinkba, majd visszafutott az apjához.” 

Hogy ne érjen senkit meglepetés, meg kell jegyeznem az Ördögi kör tartalmaz trágár beszédet. Akinek ezt nehezen veszi be a gyomra, az jó ha felkészül erre. Főhősünket Tamást, egy igazi kreténnek ismerjük meg a sztori elején. Ekkor az olvasó még nemigazán tudja elképzelni, hogy Tamás később mást is megkedveljen magán kívül. Igazi bajkeverő nőcsábász. Nehéz gyerekkora után egyedül a katonaságban látta a menekülő utat.  A folyamatos traumák és egy váratlan örömteli esemény hatására változás áll be az életében. Úgy vélem, hogy ezekbe a részekbe lehetett volna még energiát fektetni, és jobban teret adni a változás kibontásának. Ennek ellenére mégis tetszett, hogy ezek a változások nem hirtelen mentek végbe, Tamás végig az maradt aki, viszont felszínre kerültek az érzései. A karakter a regény végéig hiteles marad, bajtársiassága és hősiessége megkérdőjelezhetetlen.

“Az elmúlt néhány év jelentős változásokat indított el bennem, még életemben nem kötődtem úgy senkihez, mint a kislányomhoz.”

Amit nehezményezek kissé, hogy a történet első negyedében feltűnik egy “szereplő”, akiről azt gondoltam, hogy kulcsszerep jut neki a sztoriban. Csalódtam, amikor csak a végén bukkant fel ismét, hiszen mindvégig ott lebegett a sorok között egy hatalmas kérdőjel vele kapcsolatban. Továbbá az Ördögi kör tartalmaz pár erotikus jelenetet, amelyeket én teljes egészében kihagytam volna a könyvből, mert abszolút felesleges volt így részletezni az aktusokat. Amit nagyon szeretek a könyvben, hogy Fayer Sándornak végig sikerült fenntartania az érdeklődésemet. Szakmai szempontból számomra teljesen hiteles minden olyan leírás, amely a katonasághoz és a katonai életformához fűződik. Nyilván ez nem véletlen, hiszen az író maga is katona. Könnyedén elérte, hogy együtt izguljak a bevetések alkalmával a szereplőkkel, összeszoruljon a gyomrom ha támadás érte a katonákat, és szurkoljak Tamásnak, amikor kiderült, hogy apa lesz.

“Nem hiszem el, hogy erről a kibaszott helyről mindig csak mentőhelikopterrel tudok elmenni!”

Mindenképpen ígéretes első könyves írónak tartom Fayer Sándort. Biztos vagyok benne, hogy ő is felismeri azokat a pontokat, ahol még erősíteni kell az írástechnikán. Szívesen fogom olvasni a következő regényét. Nem fér hozzá kétség, hogy hasonló izgalmakkal fogja kecsegtetni az olvasókat.

Az Ördögi kört ajánlom azoknak, akik szeretik az akcióban bővelkedő történeteket, a háborús sztorikat, és azoknak akiket érdekel az afganisztáni katonai helyzet.

Az Ördögi kört megrendelhetitek a lira.hu oldaláról.
Ha már olvastátok, ne felejtsétek el csillagozni és értékelni a moly.hu oldalon.
Fayer Sándorról és a regény hátteréről sok dolgot megtudhattok, ha követitek az író Facebook oldalát.

A szerző a könyv eladásából származó bevétele legalább felét felajánlotta a Baptista Szeretetszolgálat Tisztelet a Hősöknek programja számára.

Köszönöm a recenziós példányt az Athenaeum Kiadónak! Sándornak pedig a dedikálást.

Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: Budapest, 2020
Oldalszám: 232

Írta: Demencze Ilona

 

Szólj hozzá

akció athenaeum magyarírók olvasshazait magyarszerző