2019. okt 17.

Őszi book tag magyar szerzőkkel

írta: Demencze Ilona
Őszi book tag magyar szerzőkkel

Ha történelmi pillanat nem is, de az Olvass hazait! történelmében biztosan ez lesz az első book tag bejegyzés. Az ötletet Csakegyluca molyos bejegyzése adta, én is ezt fogom megcsinálni, kifejezetten hazai szerzők műveivel. Köszönöm az inspirációt! :) 

Nos, akkor hozzá is látok! 

1.Sárguló levelek
A világ tele van színnel. Válassz egy könyvet, aminek piros/narancs/sárga színű a borítója!

weiner_sennyey_tibor_magyar_buddha_cimlap.jpgAzonnal Weiner Sennyey Tibor- Magyar Buddha című kötete jutott eszembe. Tibi mindig megtalálja azokat a témákat, melyek az embert közelebb hozzák önmagukhoz. 

Fülszöveg:
"Miért fontos az eredet?
Miért fontos, hogy honnan jöttünk?
Ha a magyar ember önmaga keresése közben az ősi keletre tekint, olyan csodálatos hagyományt fedez fel, mint a samanizmus, a buddhizmus, továbbá a végtelenül gazdag ázsiai kultúrák kusza szövevénye, amelyből ragyogó tisztasággal és megrázó őszinteséggel emelkedik ki a Buddha.
Buddha tanítását éppen azért kell tanulmányoznunk, hogy megértsük mindenkori önvalónk és lényünk mélyebb és valóságosabb rétegeit.
Ki mások lehetnének legjobb kalauzaink hosszú felfedező útjainkon, mint olyan jeles magyar utazók és gondolkodók, mint Kőrösi Csoma Sándor, Stein Aurél, Lénard Jenő és Hamvas Béla? Ezért lettek ők könyvünk hősei.
Kötetünkben kapcsolódó mellékletként olvashatnak egy-egy esszét a világ legnagyobb buddhista templomáról, a jávai Borobudurról, végül az elveszett magyar őseposzról és mitológiáról."

2.Kényelmes pulcsi
Végre elég hideg van ahhoz, hogy előkerüljenek a meleg holmik. Melyik könyv melengeti meg a szívedet?

 30123989_10210881476180693_6637968953509412864_n.jpg
Többször is hangoztattam, hogy 2018-ban számomra M.Kovács Melinda könyve volt a csúcs. Írtam róla egy jó kis ajánlót, amit itt olvashattok. Melinda gyönyörűen megalkotott mondatai melengették a lelkem olvasás közben. És azóta is, ha csak rá gondolok. Alig várom a folytatást!  

Fülszöveg: 
"Miként ​hatnak életünkre szüleink döntései? Hagyhat-e kitörölhetetlen nyomot bennünk egyetlen hiba? Ha a feje tetejére áll körülöttünk a világ, marad-e erőnk kideríteni, mi rejtőzik a kételyen túl?
Kingát hatéves korában elhagyta az apja. A rémült kislányból bizonytalan, labilis nővé cseperedett, aki folyamatosan kételkedik: az anyja ártatlanságában, a bátyja becsületében, a férje hűségében, a szerelem örökkévalóságában, de legfőképpen saját magában.
Napjainkban Kinga harmincegy éves; feleség és anya, dolgozó nő, aki szerkesztő egy könyvkiadónál. Megrögzött útkereső, aki sehogy sem találja helyét a világban.
Amikor megismerkedik Várhegyi Patrikkal, a fiatal építésszel, kénytelen meghozni élete talán legnehezebb döntését. De van-e hozzá bátorsága, hogy kilépjen egy elfáradt házasságból, s kezébe vegye végre a sorsát?
A szerző egyedi stílusa sodró lendülettel kalauzol minket a fordulatokban gazdag történetben. Izgalmas dialógusok által tárja elénk karakterei érzés- és gondolatvilágát, emberivé, és ezáltal szerethetővé teszi számunkra hőseit. Ez a nem mindennapi regény magához vonz, befogad, és kitörölhetetlen nyomot hagy az olvasóban.
M. Kovács Melinda felvidéki szerző. Novellái és versei olvashatóak a Szó-Kincs 2011, Szó-Kincs 2012, Szó-Kincs 2013, Szó-Kincs 2014, Holnapok tükrében, A csend hangjai c. antológiákban.
Első regénye: A kételyen túl, lélektani dráma. Arra a kérdésre keresi a választ, miként hat az apa korai elvesztése egy nő életére, kapcsolataira. Képessé válik-e a bizalomra, hogyan viselkedik egy válságba került házasságban? S egyáltalán: mikor jár le egy kapcsolat szavatossága? Meghatározható-e az a pont, ahonnan már felesleges küzdeni érte?"

3.Őszi vihar
Szakad az eső és süvít a szél. Válassz egy kedvenc könyvet VAGY műfajt, amit esős napokon szeretsz olvasni!

covers_434267.jpg

Felhőhegyi Balázs könyve úgy érzem, hogy bármilyen időjárási körülmények közt képes elhozni a teljes lelki megnyugvást. Egy esős napon kimondottan élvezetet nyújt, ahogy elképzelem a zöldellő sziklán ücsörgő Pánt. Az egyik legjobb könyv, amit valaha olvastam! Íme az ajánlóm. 

Fülszöveg: 
"James Whitley befutott, sikeres üzletember, de boldogtalan. Rutinszerű életvitele egyhangúságát katasztrófaturistaként, extrém utazásokkal igyekszik megtörni. Kairóban, egy erőszakba torkolló tüntetésről menekülve Misbah, az idős cipész műhelyében húzza meg magát. Az öreg egyiptomi különleges kalandot ajánl: menjen el a sivatag mélyén élő Szfinxhez, aki az Évmilliók városát őrzi. James nekivág a megpróbáltatásokat ígérő útnak, amely egyre inkább az önmagához vezető belső utazássá válik.
Mit rejtenek az út kapui? Milyen árat követel a belépés? Mit ér a látás, mit ér a hallás, mi rejlik a halálfélelem mélyén?
A mitikus Szfinx különböző történetekbe, szerepekbe helyezi a férfit: hol ünnepelt színészként, hol zsarnokként, hol festőként vagy épp világhódító hadvezérként szerez tapasztalatokat, amelyek rejtélyes módon kapcsolódnak össze életével."

4.Hűvös, csípős levegő.
Melyik az a karakter, akivel szívesen cserélnél?

60032729_285499892394442_2577945654319906816_n_1.jpg

Őszintén, nem adnám az életem senki máséért cserébe. Viszont Borbíró Bori bőrébe bátran belebújnék ha lehetne. (Micsoda alliteráció kérem szépen.) Amellett, hogy rohadtul okos, még menő is. Ja, és ismeri Fehérholló Filipet, aki a kedvenc karakterem a sorozatban. Az első rész ajánlóját itt olvashatjátok

Fülszöveg:
"Borbíró ​Borbála a magyarországi Vámpírkutató Intézet alkalmazottja, bakancsos tudós és magánéleti szerencsétlenség, akinek a munkája a mindene – ám amikor hatalomra kerül az Emberfeletti Összefogás Pártja, az intézet az élőholtak megnövekedett politikai befolyásának köszönhetően bezárja kapuit. Mit tehet egy állástalan vámpírkutató egy olyan Magyarországon, ahol a vámpírok lassan teljes jogú állampolgárokká válnak, és ahol a háttérben köttetett szerződések különleges kiváltságokat is megadnak nekik?
Az állás, amely végül az ölébe hull, jóval több és veszélyesebb, mint amiről valaha is álmodott, és rejtélyes, új főnöke hamarosan hajmeresztő feladat elé állítja: be kell épülnie a kormány tanácsadói, az IQ vámpírok közé, hogy kiderítse, mit titkolnak emberi szövetségeseik elől. Bori nem tudja, képes lesz-e átverni Magyarország legokosabb vámpírjait úgy, hogy csupán eszére és alaposan felvágott nyelvére támaszkodhat, de a vérét, életét és emberségét megőrizze.
Magyar nyakba magyar szemfog!"

5.Meleg alma cider.
Melyik alulértékelt könyvet szeretnéd, hogy igazán felkapják?

covers_537674.jpg

Aláírom, hogy Dóra könyve nem könnyű falat. Az elején, a sok múltbéli emlék elviszi egy kicsit az olvasót, de érdemes kitartani. Szerintem akik elkezdték olvasni ezt a könyvet, azok közül sokan valami szirupos tinderes szerelmi sztorit vártak, nem pedig egy ilyen komoly hangvételű írást. Szeretném ha azok is megtalálnák ezt a könyvet, akik vevők a komoly társadalmi problémákra, és szeretik a különféle emberi sorsok alakulását elemezgetni. Most csúnya dolgot fogok mondani: ez nem a csöpögős love story, hanem az odab@szós! Akinek például tetszenek Szentesi Éva könyve, az ezt is szeretni fogja. Szóval hajrá! 

Fülszöveg:
"Mit ​csinálsz, ha magányosnak érzed magad és figyelemre vágysz? Megpróbálsz ismerkedni. Az érzelem- és intimitásmentes házasságban élő Márti nem csak végtelenül naiv, de bátortalan is, ezért egy online társkeresőn próbál találni valakit. Valakit, aki meghallgatja, megérti és odafigyel rá. Az elvált, jóképű, intelligens Zoltán az elsők között bukkan fel és hamar elvarázsolja Mártit. A telefonon folytatott beszélgetések egy idő után kevésnek bizonyulnak, fotókat is küldenek egymásnak. Mártiból elemi erővel tör fel a férfi hatására a hosszú éveken át elfojtott szenvedély, ezért szexuális vágyainak is teret enged. Sőt, már a válását is fontolgatja, pedig még személyesen nem is találkozott az idegennel…
A könyv olyan világba enged betekintést, ahol a legnagyobb kockázatot nem a meztelen fotók átküldése jelenti, hanem a teljes lelki kitárulkozás. „De hisz anélkül nem jöhet létre a szerelem” – válaszolja Márti az aggodalmaskodó barátnőinek.
Te meddig mennél el egy ismeretlen kedvéért? Meddig mennél el a szerelemért?"

6.Kabát, sál, kesztyű: hidegre fordul az idő, ideje beburkolózni.
Melyik az a borító, amit legszívesebben eltakarnál, ha nyilvánosan olvasod?

Szétnéztem a polcomon és nem találtam ilyet. Mindent büszkén vállalok. :) 

7.Pumpkin Spice
Mi a kedvenc őszi ételed?

zwetschkenwaehe_web.jpg

Szilvás pite! A képet Tante Fanny oldaláról csórtam, cserébe itt jól meg tudjátok nézni a király receptjeit az oldalán. Egyébként minden grillázsos almás dolgot imádok, meg a mézes pirított diót. Nyamm! A forralt bor nem kaja, de legalább pia. És azt is szeretem. :) 

8.Ropogó tűz.
Add tovább a szeretetet és taggelj valakit!

autumn-3193305_640.jpg

Mindenki menjen kirándulni, ilyenkor varázslatos a természet! Feltölt energiával és megnyugvással. 

Kíváncsi vagyok T.C.Lang, és Könyvparfé válaszaira. :) 

Írjátok meg kommentben hogy tetszett az első book tagom! Szeretnétek még ilyet? Ti mit szerettek legjobban az őszben? 

Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá

book tag olvasshazait tindertojás borbíró borbála