2020. már 11.

Hogyan tovább, ha válságban a házasság?

írta: Demencze Ilona
Hogyan tovább, ha válságban a házasság?

M.Kovács Melinda: A vétkeinken túl

M.Kovács Melinda A kételyen túl című könyvét 2018-ban az év könyve címkével illettem, idén pedig a folytatást is volt szerencsém elolvasni. A vétkeinken túl ott veszi kezdetét, ahol az első könyv történései véget értek. Kinga és Tamás házassága romokban,  Juli pedig érthetetlenül furcsán viselkedik a híres Saldowsky Igor jelenlétében. Bátran állítom, hogy a második kötet merőben más, mint az első volt.

Fülszöveg

"A ​kisebbik fiunk meseolvasás közben megkérdezte, el fogunk-e válni. Zavarba jöttem. Mit is válaszolhattam volna? Hogy fogalmam sincs, képes leszek-e valaha az apjával élni? Hogy képtelen vagyok felejteni, ezért próbálok legalább megbocsátani? Az igazságot nem mondhatom el nekik: hogy még a saját hűtlenségemen sem tettem túl magam, nemhogy az apjáén.
– Nem akarod, hogy velünk legyen – mondta vádlón.
– Ez nem ilyen egyszerű, kicsim.
– De igen, egyszerű. Csak a felnőttek bonyolítanak túl mindent.
Persze hogy hiányoznak a közös dolgaink: a családi vacsorák, a borotvahab illata, ami betöltötte a fürdőszobát. Zavar a fogkefe, mely hónapok óta szárazon pihen a pohárban, s az üres ágy. Szerettem, ahogy a férjem teste a hátamnak simult, keze megpihent a hasamon, ahogy fölém hajolt az éjszaka sötétjében –, mégsem tudom őt közel engedni magamhoz…"

***
Meg lehet-e bocsátani a hűtlenséget? Újra lehet-e építeni egy romokban heverő házasságot?
A vétkeinken túl a szerző első regényének folytatása, mely az előző kötethez hasonlóan izgalmas és sokakat foglalkoztató kérdéseket mérlegel."

M.Kovács Melinda gyönyörű fogalmazásmódja itt is tagadhatatlan, A vétkeinken túl egy igényesen megírt mű, mely megérdemli a figyelmet. Nagy váltás volt számomra, hogy az író ebben a regényben két szemszögű narrációt használt, azaz Kinga mellett barátnője Juli gondolataiba is beleláthat az olvasó. Bevallom, az első könyvet pontosan azért találtam annyira fantasztikusnak, mert mélyen magával tudtak ragadni Kinga érzelmei. Vele együtt izgultam, együtt szégyenkeztem, és együtt csalódtam. Sajnos a váltott nézőpont miatt ez a varázslat elmaradt számomra. Ennek ellenére szerettem olvasni minden sorát, és bele tudtam képzelni magam a két lány helyzetébe.

Kinga és Tamás története olyan volt, mint egy lassú folyású patak csordogálása. Nem tudom, hogy akartam-e igazán, hogy újra megpróbálják. Szerintem sokáig maga M.Kovács Melinda sem tudta ezt eldönteni. Tamásról elég kevés tényt tudunk meg a regény elején, szinte mint ha Kinga nem is foglalkozna vele. Nem éreztem rajta, hogy meg akarja oldani ezt az egész házasság dolgot. A nő és a gyerekek kapcsolatáról viszont annál több szó esik a könyvben, előtérbe kerülnek azok a problémák, melyek őket érintik. A szülők szétköltözésének gyerekeken csattanó következményét az író nagyon hitelesen adja vissza. Továbbá reflektorfénybe kerül Kinga édesanyja, akinek nagyobb betekintést nyerünk a múltjába és jelenébe. Kinga testvéreivel való viszonya eléggé bonyolulttá válik, ráadásul barátsága Julival, igencsak meglazul. Ezzel ellentétben András és közte tagadhatatlanul megerősödik a kötelék. 

"– Holnap hazautazom. De ma éjjel még... veled szeretnék aludni."

Ugyanezt a változást vettem észre Juli esetében is, aki az első részben nagyon karakán és vagány volt, a folytatásban azonban tele van kétségekkel és félelemmel. Úgy vélem ebben A vétkeinken túlban hullik le róla az álarc, ami mögött egy megalázott, magánéleti problémákkal küzdő nő van. Nem csak a mindenáron gyereket akaró férje: Levente nehezíti meg az életét, de képbe kerül Saldowsky is, akihez régre visszanyúló szálak kötik érzelmileg. Nagy hangsúlyt kap a családon belüli verbális és fizikai bántalmazás. Emellett a zaklatás is előtérbe kerül. A megbocsátás központi szerepet kap a könyvben, hiszen többszörösen is szembe kell nézniük a lányoknak a csalódással. M.Kovács Melinda A vétkeinken túlban nagy próbatételek elé helyezi szereplőit, melyek legalább annyira elgondolkodtatóak, mint amennyire valósághűek. Bárki életében eljöhet az a pillanat, amikor egy komoly döntésbe kell beleállnia, még ha az lemondásokkal és nagy változásokkal is jár együtt. 

"Kit szeretünk tulajdonképpen? Kit csókolunk, kivel szeretkezünk, kinek a vágyát engedjük szétolvadni magunkon, kinek az érintése emel a magasba, hogy aztán egy félresikerült pillanatban kihúzza alólunk a kezét? Ma még örök szerelmet ígér, holnap pedig közönyös arccal nézi végig, ahogy a földre zuhanunk, és darabokra törve gurulunk le élete pereméről." 

M. Kovács Melinda igényesen megszerkesztett mondataival és komoly mondanivalójával még mindig magasan tartja a lécet. A vétkeinken túl egy tipikusan női sorsokról szóló regény, melynek központi eleme a család és a házasság. Olyanoknak ajánlom, akik szeretik a mély tartalmú és valós társadalmi problémákon alapuló történeteket. 

Remélem tetszett az ajánló, és a könyvhöz is kedvet kaptatok! 
Köszönöm a dedikált példányt M.Kovács Melindának! Maradok örök rajongód! :) 

Most akciós áron juthattok hozzá mindkét könyvhöz
Ha olvastátok, ne feledjétek el értékelni a Moly.hu oldalon. Segítsük ezzel az írót! 

Kiadó: Garbo
Kiadás éve: Budapest, 2019
Oldalszám: 220

Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá

regény romantika női sors magyarírók olvasshazait magyarszerző