2020. jan 23.

Így futottam anyátokkal

írta: Demencze Ilona
Így futottam anyátokkal

Felüdülés ilyen remek könyvvel indítani a 2020-as évet, mint Galambos Á. István: Így futottam anyátokkal című regénye. Ez a történet remek példája annak, hogy a sport mennyire össze tudja kovácsolni a legkülönfélébb embereket. A bajtársiasság és összetartozás regénye ez, mely eszébe juttatja az olvasónak, hogy bár az élet sokszor sodor minket más utakra, a barátságok sosem hűlnek ki igazán.

Fülszöveg
"Egy ​könyv a sport, a barátság és a szerelem erejéről.
2010: A harmincéves Csaba és Zoli harmadik futótársuk, Feri esküvőjére tartanak a barátnőikkel. A hórihorgas Zoli sorsdöntő beszédre készül a fogadáson, ami felforgathatja az ifjú pár életét. Erről Csaba barátja is tud, hiszen ő végig akció közelben volt. A kezdetektől látta, hogyan élesedik a küzdelem Feri és Zoli között. Először csak a futópályán, aztán a szeretett lány megszerzéséért. Ő pontosan tudja, milyen harcok, fájdalmak és fordulatok vezettek a végeredményhez. De, mint kiderül, a minden lében kanál Csabát is érhetik meglepetések…
Galambos Á. István
Sokan mondták rólam, hogy „Ádika komp akart lenni, de nem komplett.” 1982.május 8-a óta szennyezem a környezetet vizuálisan. Bár mindent megtettem ennek elkerüléséért. 15 évig futottam versenyszerűen, aztán már „csak” hobbiból. Legalább tízszer képzeltem, hogy kijutok az Olimpiára, de rájöttem, túl nagy sztár vagyok ehhez, úgyhogy jöjjön csak hozzám az Olimpia. Amúgy tényleg volt néhány sikerem az atlétikában. Például sokakat motivált, ahogy szurkolok nekik. A szép emlékek pedig számos történet kiindulópontját jelentették és jelentik mind a mai napig."

Bár a futás nem tartozik a kedvenc sportjaim közé, nagyon könnyen bele tudtam magam élni a történetbe. A jelenetek filmkockaként peregtek a szemem előtt, a szereplők izgalma rám is átragadt. A történet remek stílusban íródott, az eseményeket Csaba szemszögéből ismerjük meg, ám a történet középpontjában, mint ha mégis kicsit inkább Zoli állna. A két barát az első edzőtáboruk alkalmával ismerkedik meg Ferivel, aki nemcsak versenytársukká, de barátjukká is válik. Furcsa barátság a hármójuké, melyet végigkísér az egymással szembeni versengés nem csak a pályán, hanem a magánéletben is. Lényeges hangsúlyt kap a szerelmi szálak kibontakozása, amivel még érdekesebbé válik a történet. A szerző remekül átadja a kiskamaszok, majd a felnőttek problémáit, illetve azt, hogy az egyszerű sport miként válik az idő múlásával egyre inkább szenvedéllyé. 
A könnyed stílus és a humor ellenére ez könyv tele van komoly érzelmekkel, és valós emberi problémákkal. Ahogy a szereplők egyre idősödnek, az életük is folyamatosan változik. A barátok egy időre elszakadnak egymástól, majd újra egymásra találnak. A közös emlékek, a szerelmek, és a futás iránti szeretetük újra összehozza őket. 

"Ha bármit kérek tőled, próbáld megcsinálni. Nem érdekel, ha nem sikerül. De ha neki sem veselkedsz, akkor jobb, ha abbahagyod az egészet. Az a minimum, hogy megpróbálod."

Az a legjobb ebben a könyvben, hogy bármilyen sportra kivetíthetőek a benne rejlő értékek. Mint a fenti idézet is mutatja, megerősíti az olvasóban azt, hogy kellő elszántsággal, még ha nem is sikerül elérni a kitűzött célt, többet el lehet érni, mint ha meg se próbálnánk. Egyértelműen igaz ez az élet bármely más területén. Galambos arra is megtanítja az olvasót, hogy mennyire fontos a motiváció, illetve egymás támogatása. Bár az utat végül mindenki maga teszi meg, nem mindegy, hogy milyen ingerek érik közben, és kik segítik az úton. 
A történet szempontjából nagyon fontos az edző, Tibi bá szerepe, aki nem csupán követel, hanem valódi értékekkel tölti meg a nebulók fejét és lelkét. Nem engedi el a kezüket később sem, hanem igazi példaképként kíséri végig tanítványai életét. Szerintem sok gyereknek szüksége van az ilyesfajta iránymutatásra, többek közt ezért is megéri a kicsiket időben a rendszeres sportoláshoz szokatni. Nem mindenkiből lesz profi versenyző, de azok az élmények, melyek az edzések alkalmával elkísérik őket, sosem felejtődnek el. 

Alig tudtam letenni a könyvet, annyira magával ragadott a baráti társaság története. Az életük bármelyikünk élete lehetne, egyetlen percet sem kételkedtem a történet vagy a szereplők hitelességében. A szerelmi szálak kuszasága, a szereplők személyiségének totális különbözősége, a váratlan fordulatok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a regény ilyen briliáns legyen. A történet egyik fontos üzenete, hogy sosem késő újrakezdeni. Kudarcok mindig lesznek, de tudni kell tovább menni és egyre jobban csinálni. A kitartás, az akarat és a szenvedély érzése szövi át a sorokat.
Galambos Á.István elsőkönyves író létére megmutatta, hogy így is lehet igényes, humoros, izgalmas és minőségi olvasmányt az asztalra rakni. Többek közt a klassz borító, az igényes szerkesztői munka, és a nem kevés befektetett energia mutatja, hogy lehet minőséget produkálni első megjelenéssel is. 

"– Te, figyelj, papa – szólt hozzám Laci –, ha történetesen megnyernéd a versenyt, mennyi pénzt kapnál? – kérdezte, miközben értelmesnek tűnő ábrázatot próbált felvenni.
– Semennyit – mondtam.
– Ebben nem a pénz a lényeg – szólt bele Zoli.
– Akkor mi?
– A siker, a dicsőség, hogy te vagy a bajnok. Hogy teljesíteni tudtad, amit elterveztél, mert megdolgoztál valamiért, ami fontos neked, és ha el is buknál, attól még sztárnak érezheted magad, mert a beletett munkával mindig erősebb és több leszel – mondta Zoli."

Ajánlom ezt a könyvet nem csak sportembereknek, hanem azoknak is, akiknek szükségük van egy kis motivációra az életben. Ajánlom továbbá azoknak, akik szeretik ha egy könyvnek mondanivalója is van amellett, hogy szórakoztató.
Remélem tetszett az ajánló, és a könyvhöz is kedvet kaptatok! 
Itt tudjátok megrendelni. 
Ha már olvastátok, ne felejtsétek el értékelni a Molyon

Kiadó: Columb
Kiadás éve: Budapest, 2019
Oldalszám: 256 

Írta: Demencze Ilona

 

Szólj hozzá

humor romantika olvasshazait magyarszerző