2020. jan 27.

Acsai Roland, Forrás Károly: A Süniverzum

írta: Demencze Ilona
Acsai Roland, Forrás Károly: A Süniverzum

Üdvözlünk a sünök világában!

covers_552022.jpg

Acsai Roland tollából már sok mesét olvastam. Többek közt a Csipkerózsikát, a Pillangókisasszonyt vagy A betondzsungel könyvét. Előbbi kettő a Holnap Kiadó gondozásában megjelenő Mesék az operából sorozat részei. A Süniverzum tagadhatatlanul Acsai Rolis lett, teli állatokkal és a természet szeretetével. Forrás Károly fantasztikus illusztráció pedig egyenesen levettek a lábamról.

Fülszöveg: 
"Ezen a humoros fantasy-mesén, amiben kiderül, hogy a kétéltűekkel nem érdemes foglalkozni, mert olyan kétszínűek, és hogy az unikarnisok olyan lények, amik hasonlítanak az unikornisokhoz, csak nekik szarv helyett karnis nő ki a homlokukból, és különben is kiirtották már őket a függönyárusok, ugyanolyan jól szórakozik a gyerek és a szülő is. Ez a könyv egyszerűen süniverzális!"

Mindamellett, hogy nagyon szép kiadványról van szó, kellően szórakoztató és érdekes a maga furcsa kis módján. Bizony, ez egy furi mesekönyv, egyértelműen jó értelemben! A történet elején megismerkedünk Gesztónia furcsa történetével és lakóival, akik harcos sündisznócskák. Akár csak a Gumimaciknak, neki is van egy titkos eledelük, amitől erősebbek lesznek. Ez pedig nem más mint a gesztenyepüré.

A cselekmény ott indul be igazán, amikor a gonosz boszorkány (mint Hókuszpók), elrabolja Bogyó sünt, és el szeretné falatozni. Itt egy csipetnyi Jancsi és Juliska sztori is befigyel, végül a mentőexpedíció sikerrel zárul. A történet itt azonban nem ér véget, mint kiderül, ez csak elterelő hadművelet volt. A sünök kénytelenek megkeresni a természet vigyázóját a druidát. Itt előtérbe kerül egy kis környezetvédelmi téma, a természet szeretete és tisztelete, mint ahogy Acsai könyveiből már megszokhattuk, ez egyfajta küldetés az író számára.
A történetről nem is mesélnék el többet, legyen elég annyi, hogy a sünök világában minden jó ember szívesen látott vendég, főleg ha egy kis gesztenyepürével érkezik. :)

A Süniverzumot Forrás Károly zseniális illusztrációi gazdagítják. Látszik a képek minőségén, hogy rengeteg munka van bennük. Be kell vallanom azonban, hogy nemigazán tudom korosztályilag behatárolni a könyvet, talán nem is lehet pontosan. Mindenképpen 5 plusszos, viszont a képek elmehetnek akár egy kiskamasz/kamasz könyvbe is. A szöveg néhol gyermeteg, viszont olyan kifejezéseket is leír, amelyeket egy kisgyerek nemigen ért meg vagy használ. Ezért inkább ötéves kor felett ajánlom a könyvet. Érdemes a szülőkkel együtt olvasni, hogy semmi ne maradjon megmagyarázatlanul.

A Süniverzum megvásárolható a Meskán.
A Süniverzum Facebook oldalát itt találjátok.

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás éve: Budapest, 2019
Illusztráció: Forrás Károly
Oldalszám: 88 oldal

Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá