2019. nov 26.

Mit tennél, ha az emlékeid napról napra cserbenhagynának?

írta: Demencze Ilona
Mit tennél, ha az emlékeid napról napra cserbenhagynának?

Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

Szurovecz Kitti legfrissebb regénye Az egyetlen ismerős arc, egy romantikus szállal átszőtt rejtély, amely nemrég jött ki a nyomdából. Nem csak feltűnő színével, hanem titokzatosságával is felhívja magára az olvasók figyelmét. Kuckózós téli estékre tökéletes olvasmány!

Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc
/Forrás: Szurovecz Kitti írói Facebook oldala/ 

Fülszöveg

"A ​huszonnyolc éves egykori pszichológus-hallgató Dorina hosszú ideje rövidtávú memóriazavarban szenved, ami azt jelenti, hogy csupán egyetlen napig képes az új ismerőseire és a friss élményeire emlékezni. Aztán egy este elmegy a családjával megnézni egy színházi előadást és minden megváltozik: reggel arra ébred, hogy emlékszik a monodráma főszereplőjére, Heltai Nolenre, akit szakmai berkekben nemcsak az egyik legígéretesebb feltörekvő színészként, hanem a legrémesebb hazug szoknyapecérként is számon tartanak. A harminchárom éves férfi jóképű és csábító, de számító és rideg is. Egy dolog érdekli igazán: a saját boldogulása. Azonban az, hogy az amnéziás lány belép az életébe, alaposan a feje tetejére állítja a sekélyes világát. Mindkettejük számára szédületes belső utazás kezdődik…
Meddig hordozhatunk vérző sebeket büntetlenül? Képesek vagyunk-e a vélt vagy valós bűneinkért megbocsátani egymásnak, de elsősorban önmagunknak? Szurovecz Kitti új lélektani szerelmes regénye leginkább ezekre a kérdésekre keresi a választ. Az egyetlen ismerős arc a mélyre ásott emlékek és az elfojtott érzelmek hatalmának története."

Az egész könyv két rejtély körül forog, az egyik, hogy mi okozhatott akkora traumát Dorina életében, amitől a rövidtávú memóriája használhatatlanná vált. A másik pedig, hogy Nolen karaktere miért viselkedik az erotikus regényekből ismert klisék alapján megírt szívtelen nőcsábász szépfiúként. Az egyik dolog ami miatt ez a regény úgy működik ahogy kell, az a karakteralkotás.
Bár a fülszöveg számítónak írja le Nolent, én nem illetném ezzel a jelzővel. Hiába próbálta meg minden eszközzel lenyomni a torkomon a szerző, hogy a srác egy szívtelen csábító, gyorsan rá lehetett jönni, hogy ez csak egy álca. Nolen nem számításból tart magától mindenkit távol, hanem mert nagyon is érző szívű, és nehezen veszi fel a harcot a saját démonaival. Bevallom végig egyetlen arc lebegett a fejemben, amikor elképzeltem az ifjú színészt, ez pedig nem másé, mint a pokolian jóképű, szintén színész Vecsei H. Miklósé. 

 image.jpg
Vecsei H. Miklós 
/Forrás: aranykotta.hu/

Dorinát azért szeretem, mert sikerült hiteles karakternek megalkotni, aki végig hű marad önmagához. A gyermeteg lelkű lány és szerető családja akár a szomszédban is lakhatna, nagyon jól ki vannak találva. Az egyetlen negatívum, hogy a harmincvalahanyadik oldalig halvány lila fogalmam nem volt róla, hogy is néz ki Dorina. Ugyanis a szerző mindenkit pöpecül leír és bemutat, kivéve magát a főszereplőt. "By the way", ha már így belementem a szereplőkbe, Íriszért külön piros pontot érdemel az író! Imádom annak a nőnek a stílusát, tökéletesen illik a mai kereskedelmi médiába. 
A sztori gördülékenységét adja, hogy Szurovecz nagyon szépen adagolja az információkat, fokozva és fenntartva ezzel az olvasó kíváncsiságát, egészen a könyv végéig. A hazai helyszínek leírása különösen tetszett, szinte éreztem, hogy ott ülök Dorinával a Pozsonyi úti padon. A külföldi helyszínek leírása élvezetes volt, soknak utána is néztem az interneten. Remekül utaztam a szereplőkkel. 

A történet fokozatosan bontakozik ki, miközben egyre jobban megismerjük szereplőinket. Dorina emlékeinek visszatérése szépen elő van készítve, nem hirtelen varázsütésre történik minden, ezzel is megőrizve a történet hihetőségét. Az őt ért traumának nagyobb szerepe van a két fiatal életében, mint azt gondolnánk. Nolen karaktere lassan, de egyenletesen nyílik meg az olvasó szeme előtt. A végkifejlet előtt megismerjük a fiú teljes valóját, akinek végül sikerül elfogadnia, hogy segítségre van szüksége, tehát megvalósul a fejlődés. Szimpatikus húzás a szerzőtől, hogy a népszerű fiú karakterén keresztül hívja fel a figyelmet  többek között a netfüggőség legapróbb jeleire is.

Be kell vallanom, hogy a jelen idejű, E/1-es, mindent látó narrátor szemszöge elég távol áll tőlem. Nehezen rázódtam bele a karakterek érzelmi világába, mert hirtelen ugráltam egyik szereplő fejéből a másikba. Én jobban szeretem ha nem látok bele konkrétan mindenki fejébe, hanem egy gesztus, egy mozdulat vagy cselekedet révén jövök rá a másik véleményére. Iszonyatosan tetszenek viszont a fejezetcímek, amelyek az adott részek kvázi kulcsszavai. Jó érzés volt, amikor a sorok között felfedeztem őket. A sztori vége hozta azt a hitelességet és minőséget, amit az egész történet során kapunk. Kimondottan örülök, hogy ezzel a nagyon is életszerű befejezéssel búcsúzhattam a szereplőktől. Ezért külön hálás vagyok.  

Ha tetszett az 50 első randi, meg a Nyerj egy randit Tad Hamiltonnal, akkor ez a könyv neked való! Könnyed olvasmány, teli szuper karakterekkel, mély érzelmekkel és rejtéllyel. Erre a regényre megérte várni! Nem mellesleg tökéletes ajándék karácsonyra. :) 

Szurovecz Kittiről többet is megtudhatsz, ha ellátogatsz a honlapjára. De követheted a Facebook és a Moly.hu oldalon is. 
A könyvet megvásárolhatod a Líra oldalán. 
Ha már olvastad, értékeld őszinte véleményeddel a Molyon

Megjelenés éve: 2019
Kiadja: Athenaeum

Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá