2019. sze 30.

Ez aztán a megdöbbentő Tinder sztori!

írta: Demencze Ilona
Ez aztán a megdöbbentő Tinder sztori!

Pfliegel Dóra Tindertojása nem csibéknek való mese

Be kell vallanom, hogy Pfliegel Dóra Tindertojás című regénye jól feladta nekem a leckét. Méghozzá azért, mert a szerző nagyon komoly dolgokról ír, azonban egy csomó mindenről nem fogok tudni beszélni nektek, mert pont lelőném a lényeget. Szóval ezért most elmorzsolok egy pár könnycseppet, majd összekapom magam, és igyekszem spoilerek nélkül átadni nektek, miért olyan ütős a Tindertojás. Merthogy az! 

70314075_891748924528673_7460330018166538240_n.jpg

Pfliegel Dóra 

Fülszöveg

"Mit ​csinálsz, ha magányosnak érzed magad és figyelemre vágysz? Megpróbálsz ismerkedni. Az érzelem- és intimitásmentes házasságban élő Márti nem csak végtelenül naiv, de bátortalan is, ezért egy online társkeresőn próbál találni valakit. Valakit, aki meghallgatja, megérti és odafigyel rá. Az elvált, jóképű, intelligens Zoltán az elsők között bukkan fel és hamar elvarázsolja Mártit. A telefonon folytatott beszélgetések egy idő után kevésnek bizonyulnak, fotókat is küldenek egymásnak. Mártiból elemi erővel tör fel a férfi hatására a hosszú éveken át elfojtott szenvedély, ezért szexuális vágyainak is teret enged. Sőt, már a válását is fontolgatja, pedig még személyesen nem is találkozott az idegennel…
A könyv olyan világba enged betekintést, ahol a legnagyobb kockázatot nem a meztelen fotók átküldése jelenti, hanem a teljes lelki kitárulkozás. „De hisz anélkül nem jöhet létre a szerelem” – válaszolja Márti az aggodalmaskodó barátnőinek.
Te meddig mennél el egy ismeretlen kedvéért? Meddig mennél el a szerelemért?"

Főszereplőinket monológjaikon keresztül ismerjük meg, fejezetek helyett a formai elkülönítést választották ennek érzékeltetésére. Zoltán részei más betűtípust kaptak, így egyértelmű, hogy kinek a nézőpontját olvashatjuk éppen. Bár a cím elég beszédes, lényegében a könyvnek majdnem a feléig fel se bukkan a társkereső app. Ahhoz, hogy közelebb kerülhessünk Mártihoz és Zoltánhoz, meg kell ismernünk gyermek -és tinédzserkoruk meghatározó pontjait. Mindkettejüknek megvan a maga keresztje, mely meghatározta, hogy milyen emberekké is váltak. 

Mártiban megismerünk egy magányos feleséget, ugyanakkor egy odaadó édesanyát, aki a társas magány tipikus példája. Nem egymással, inkább egymás mellett élnek Tamással, miközben különbözőségeik egyre jobban kiütköznek a mindennapokban, szinte már a levegőben lebeg a válás gondolata. Az a tipikus élethelyzet, amikor már mindketten tudják, hogy útjaik előbb utóbb elválnak, de még nem ültek le megbeszélni a konkrétumokat. Próbálnak lavírozni az állóvízben, miközben csak azt várják, hogy majd a másik megteszi a kezdő lépést, mert ugye mindig az a legnehezebb. A lányt lelkét és egészségét igencsak megtépázta szülei túlféltése, mely jelentősen rányomta bélyegét felnőttkorára is. 

"Nem voltunk egymásnak felkavaró élmény, inkább olyan természetesen jött, hogy nekünk együtt kell tolnunk az élet szekerét."

Zoltánnak egy alkohollal átitatott gyermekkor jutott, ahol az apai szerep semmiképp nem volt követendő példa. Nem volt elég, hogy édesanyja nyomorát végignézte, az ő elméjében és lelkében is javíthatatlan csorba esett. A túlzott bizalom, melyet egyik családtagja iránt táplált, pillanatok alatt foszlott szerte, örökre nyomot hagyva az akkor még csak serdülő korú ifjúban. A felnőtt férfi kapcsolatai sorban futottak zátonyra, elég sokat megtudhatunk például legutolsó szerelméről Krisztináról is. Annyit elárulhatok, hogy neki még kulcsszerepe lesz az események kicsúcsosodásánál. 

"Az alkohol mindig is rész volt az életünknek, nálunk egy valamirevaló férfi mindig ivott,de stikában nagyanyám is rájárt a rövidre."

Az olvasó előtt nem titok, hogy Márti és Zoltán Tinderes egymásra találására lesz kiélezve a könyv, az viszont annál inkább, hogy mi is lesz ennek az egész online románcnak a végkimenetele. Fény derül kettejük viszonyára? Tamás vagy Márti mondja ki a végszót? Egyáltalán kimondják? Milyen szerep jut még az exnek, Krisztinának? Nos, vérzik a szívem, de nem lenne illendő kiveséznem a nagy csattanót. Elhihetitek, hogy rengeteg mondanivalóm lenne a végével kapcsolatban, de a könyv annyira friss megjelenés, hogy nem vehetem el tőletek az élményt. Azt viszont garantálom, hogy megdöbbentő lesz! A legnagyobb spoilerem pedig legyen annyi, hogy elárulom: a könyv végén egy harmadik személy gondolatait is megismerhetjük. Vajon kiét? 

"A figyelem – még ha öncélú is – nem akármi, ugyanis a létezés elismerését szolgálja. Sokaknak pedig mellőzöttségükben ez maga az életet adó elixír."

69564148_189804485367077_1467953001690625047_n.jpg

Ez a könyv sokkal többet rejt magában, mint egy egyszerű szerelmes sztori. Páran már meglovagolták a társkeresős témát több-kevesebb sikerrel. Hogy miért éri meg mégis elolvasni a Tindertojást? A szerző nagyon valóságos emberi életutakat mutat be, gyönyörűen előkészítve ezzel a végkimenetelhez vezető utat. Felvillantja előttünk az elhanyagolt kapcsolatokban megbúvó figyeleméhséget, a bizalom rendkívüli törékenységét, a múltunk befolyásoló erejét, és a szocializációs körülmények milyenségének fontosságát. Sőt, még ennél is több kemény témát tár elénk, melyekről, mint már írtam, sajnos nem beszélhetek. 

Kimondottan felnőtteknek szóló regény, mely elgondolkodtat. Nem egy könnyed olvasmány, de ne adjátok fel, mert ezek az események nem is annyira fikciók. Akár veletek, akár a környezetetekben bárkivel simán megtörténhetnek. 

A könyvet én választottam olvasásra, köszönöm az Athenaeum Kiadónak, hogy biztosítottak egy példányt az ajánló megszületéséhez. Pfliegel Dórának pedig köszönöm az élményt! 

Kövessétek az Athenaeum Kiadó Facebook oldalát, hogy többet megtudjatok a szerzőről és könyvéről! 
Ha már olvastátok, akkor ne felejtsétek el értékelni a Molyon
A Tindertojást megvásárolhatjátok többek között a lira.hu oldalon

 

Szólj hozzá

athenaeum tindertojás