2019. feb 05.

Tóth Anikó Dóra - Puszimanók

írta: Demencze Ilona
Tóth Anikó Dóra - Puszimanók

Mesék a szép álmokért

Az író legelső könyve a Jobbra húzott történetek, melyről már olvashattatok blogon, egy felnőtteknek szóló riportkönyv, napjaink népszerű társkeresőjéről a Tinderről. Anikó nagy vágya, hogy egyszer gyermekeknek fog történeteket írni, most megvalósult. A Puszimanók történetét saját unokahúga ágya mellett találta ki, akiről a könyv főszereplőjét is elnevezte. Mivel Olívia tagadhatatlanul imádta ezeket a meséket, nem volt kérdés, hogy azonnal papírra is vesse őket. 

020-600x900.jpgTóth Anikó Dóra és a Puszimanók
/Kép forrás: www.tothanikodora.hu/ 

Fülszöveg: 

"Mindenkinek saját puszimanója van. Igen, neked is. Sejtelmed sem volt róla? Pedig van, méghozzá nem is akármilyen!

Ő az, aki minden este lecsúszdázik hozzád egy holdsugáron, és addig puszilgatja a szemhéjad, amíg az le nem csukódik. Sőt, akkor sem hagy magadra, ha elaludtál. Kinyitja neked Álomország egyik kapuját és vigyáz rád, amíg fel nem ébredsz.

Szívesen megismernéd közelebbről? Akkor rád vár ez a mesekönyv!"

A könyv tizenkét rövid fejezetből tevődik össze, melyek központjában Olívia és anyukája áll. Az alap koncepció, hogy a kislány nehezen tud elaludni, ezért szereti ha mesélnek neki. Apuka meséi nem bizonyulnak elég hatékonynak, így édesanyja egy saját maga által kitalált történettel próbálja meg álomba szenderíteni csemetéjét. Így születnek meg a puszimanók. Legfőbb feladatuk, hogy holdsugáron lecsúszva addig puszilgassák az emberek szemhéját, míg az le nem csukódik. Mint az egyik történetből kiderül, a délutáni alváshoz a napsugarak segítségét is igénybe veszik. Mindenkinek saját puszimanója van, még a felnőtteknek is. 

A történetek nagyon egyszerűek, nincsenek túlbonyolítva. Fejezetenként tudunk meg egyre többet és többet a puszimanókról, akik olyan aprók, mint egy porszem, és olyan könnyűek mint egy szempilla, ruhájuk felhőből van, sőt felhőtortát is tudnak sütni. Tehát az elsődleges cél, hogy minél többet megtudjunk róluk. Az alcím nagyon találó, olvasás közben még én is majdnem elaludtam, együtt ásítoztam Olíviával. Az egész könyv hangulata, a képek, minden az alvásra ösztökéli az olvasót, ami a fáradt anyukáknak biztosan jó fegyverül szolgál majd altatáskor. A kedvenceim Napcica és Holdkutya lettek, bár még nem derült ki róluk olyan sok minden, viszont maga az elnevezésük is nagyon cuki. 

olivia-es-a-puszimanoja-420x400.png
"(...) a napcicáknak aranyszínű a bundája, a holdkutyáknak pedig ezüst."


A kemény táblás kötet gazdagon illusztrált, nagy betűkkel szedett, könnyen olvasható. Minden fejezetcím különböző színű betűvel van szedve, ami szerintem nagyon jó ötlet volt. Az illusztrációt Nemes Takách Kata készítette. Ezt illetően kettős érzelmeim vannak, ugyanis nem mindegyik kép nyerte el a tetszésemet, vannak viszont kiemelt kedvenceim, amiket akár még egy gyerekszoba falán is el tudok képzelni. Színvilágát tekintve igen intenzív és látványos, a kicsiknek kifejezetten figyelemfelkeltő. 
Nem árulok el titkot azzal, hogy az első rész csupán bevezetése volt a második kötetnek, amiben majd alaposabban is megismerhetjük puszimanóink mindennapjait. Engem nagyon érdekel mivel töltik azt az időt, amikor Olívia például játszik, hiszen az már kiderült, hogy nagyon sok munkájuk van. Vajon mik lehetnek azok? 

Ajánlom kétéves kortól a gyerekeknek, és minden anyukának, aki nehezen tudja rávenni csemetéjét az alvásra. 
Köszönöm Anikónak a recenziós példányt, érdeklődve várom a következő részt! :) 

A Puszimanókat megrendelhetitek az írónő weboldaláról, most akciós áron! 
Kövessétek őt Facebookon illetve az Instagram oldalán is. 

 Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá

mese mesekönyv tóthanikódóra puszimanók