2019. jan 31.

Ha egyszer csontok hullanak az égből

írta: Demencze Ilona
Ha egyszer csontok hullanak az égből

Valóban pusztulásra vagyunk ítélve?

Acsai Roland író, műfordító, költő, több irodalmi díj bezsebelője. Eddig gyermekeknek szánt könyveiről olvashattatok a blogon két ízben is: A betondzsungel könyve és a Csipkerózsika nagy sikernek örvend a Holnap Kiadó gondozásában. Tagadhatatlan, hogy imádom Roland műveit, legújabb regénye a felnőtt korosztálynak írt Csonthavazás, azonban minden várakozásomat felülmúlta. Kaptam egy posztapokaliptikus disztópiát, ami egyben  urban fantasy, és fejlődéstörténet is.  

Fülszöveg: 
Az elképzelt város elképzelt emberei nem tudják, miért hullanak csontok az égből, de egyesek azt rebesgetik, hogy az égben a jó és a rossz angyalok csatája zajlik, ami hatással van a város lakóinak – különösen Per, Ethümia és Hanna – életére. 
Vagy talán fordítva? A földi harcok, tettek és döntések hatnak az égben zajló küzdelmekre?
Hamarosan kiderül.

„Valamiféle apokalipszis történt, amit az emberiség szinte nem is vett észre. Nem a nap aludt ki, nem söpört végig a világon szökőár, vagy éhínség. De Per tudta, hogy apokalipszis utáni időszakot élnek. 
Talán nem a bolygó apokalipszise volt ez, csupán a léleké. 
Nem is egy léleké, soké, és ezek az apró, magányos és személyes apokalipszisek összeadódtak. 
Talán ezért hullott hó helyett csont az égből.”

1935005_145752544606_4007560_n.jpgEgyik kedvenc mosoly képem az íróról
/Kép forrása: Acsai Roland Facebook oldala/ 

 Az apró mérettel, ám 165 tartalmas oldallal rendelkező könyv nagyon szép külsőt kapott, a papír minőségét pedig kifejezetten imádom. Az író most is hozza a tőle megszokott igényes stílust, és azokat a motívumokat, melyektől egy regény összetéveszthetetlenül "acsairolissá" válik. A Csonthavazásban jó és rossz örökös harca kerül terítékre, koránt sem szokványos köntösbe burkolva. Az Osztag véreskezű gyilkosai öncélú rendfenntartással terrorizálják az embereket, miközben a szerzetesek -megőrizve legbelsőbb hitüket- próbálják felvenni ellenük a harcot. Az égből aláhulló csontok, a vészjósló keselyűk jelenléte, és a hosszú ideje tartó terméketlenség, mind az emberiség pusztulásának eljövetelét festik az olvasó szemei elé.

"Három angyal. 
Három esély. 
Nem sok. 
De nem is kevés."


A történet misztériuma három csontangyal feltámasztása köré rendeződik ami csak százévente Adventkor lehetséges. Egyedül ők hozhatják vissza a havazást, és az emberek lelkéből régen eltűnt hitet. Pert az Osztag bérgyilkosaként ismerjük meg, akit régi, ám boldog emlékképei billentenek át a változás rögös útjára. Ez azonban nem megy olyan egyszerűen, előbb megöli egy társát, majd a három csontangyal egyikét. A sors furcsa játéka, hogy egy elárvult kislányt vesz gondjaiba, akiről eleinte semmit nem tud. Hanna története szorosan összefügg Perével, amit a regény előrehaladtával az író gyönyörűen kibontakoztat. Per észre sem veszi, és máris a szerzetesek oldalán találja magát, ekkor találkozik harmadik főszereplőnkkel Ethümiával. A nő múzsaként hat a férfira, akiben rég elfeledett érzések és vágyak törnek elő. 

"A változás mindig észrevétlenül kezdődik el bennünk. Amikor meghozzuk a döntést, már régen a másik csapatban játszunk."

Ethümia feltárja előtte az elképzelhetetlent. A történet ezek után minden képzeletet felülmúló és izgalmas fantasy elemekkel bővelkedik. A csontangyalok feltámasztása válik a legfőbb céllá, ami egy idő után nem is tűnik olyan teljesíthetetlen küldetésnek. A boldogság és a valahová tartozás utáni vágyakozás soha nem tűnik el igazán az emberekből. Ez lesz Per legfőbb hajtóereje is. Egy idő után összemosódik fikció és valóság, test és lélek kapcsolata. Annyi csodás elemből épül fel ez a történet, hogy komoly gondot okoz spoiler mentesen írni róla. A regény egészét áthatja Acsai Roland természethez, lélekhez és valláshoz fűződő igen szoros kapcsolata, illetve az állatok is központi szerepet kapnak. Sajátos szimbólumai komolyan elgondolkodtatják az olvasót, segítenek kicsit mélyebbre ásni önmagunkban is. Bár a történet elején minden a teljes pusztulásra utal, az első igazi hóesés, az első megtett lépés a változás felé, bizakodásra ad okot. Magamban csak remény regénynek neveztem el, az író emberiségbe vetett hite ugyanis megrendíthetetlen.

51492323_376742866462137_9052338553568100352_n.jpgIgazi téli sztori

A Csonthavazás bebizonyította, hogy tökéletesen megfér egymás mellett az elektromos ostorral harcoló papnő, a megtért áruló, a szelíd óriásbogár, az ártatlan kislány, és a szerelmes bérgyilkos. A könyv nem próbál senkit megtéríteni, alapvető emberi érzelmekre hat, melyek megléte nélkül az élet nem is igazán élet, csak egy létállapot. Különböző sorsok összefonódása ez, melyek egymástól teljesen függetlenül indulnak, egy ponton azonban mégis találkoznak. Nemigazán hiszek a véletlenekben, véleményem szerint minden okkal történik. Ez a momentum könyvben is visszaköszön, de meghagynám ennek felfedezését neked, kedves olvasó. Mint ahogy azt is, hogy a történet végül mivel zárul. Annyit elárulhatok, hogy sokkal több van benne, mint amennyit 165 oldal elbír, szóval ti is kelletek a mondanivaló kibontásához. Szépirodalmi igényességével, cselekményességével és csodálatos elemeivel teszi igazán élvezetessé az olvasást. 

Egyértelműen felnőtteknek szóló regény, ezen belül viszont mindenkinek csak ajánlani tudom. Ha unod a ponyvákat és az olyan könyveket amik csak szórakoztatni akarnak, akkor ez egy kiváló választás számodra! Nem csak elgondolkodtat, de tanít is, lelke van, és minden olvasóban tovább él.

"Úgy mentek, mint egy apa és egy anya, akik óvodába viszik a gyermeküket. Az árnyékuk is olyan volt, mint egy családé. A lábnyomaik is olyanok voltak a hóban. Mégsem voltak egy család. Csak egy család lehetősége. Vagy még az sem, hiszen Hannát hamarosan visszaadják a nagyanyjának. Akkor újra csak egy férfi és egy nő lesznek. Egy posztapokaliptikus Ádám és Éva."

Hálás vagyok érte az írónak hogy olvashattam, illetve a Napkút Kiadónak.
Roland! Maradok továbbra is elkötelezett rajongód!

A Csonthavazást beszerezhetitek ITT, a Napkút Kiadó honlapján. 
Acsai Rolandot követhetitek a moly.hu oldalon, illetve szerzői Facebook oldalán

 Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá

ajánló acsai roland csonthavazás Acsai Roland Csonthavazás