2019. már 28.

Pillangókisasszony újragondolva

írta: Demencze Ilona
Pillangókisasszony újragondolva

Puccini operája mesekönyvben

Acsai Roland és a Holnap Kiadó legújabb közös projektje a Giacomo Puccini operája alapján megálmodott Pillangókisasszony, mely a Mesék az Operából sorozat legújabb kötete. A Csipkerózsikáról már olvashattatok ajánlót korábban, most pedig ezt a gyönyörű könyvet szeretném nektek bemutatni. 

Fülszöveg: 
"Kicsi-szív és Kicsi-kard szerelme gyümölcseként megszületik Pillangó, a gyönyörű lány. Felcseperedve, szülőfaluját elhagyva Pillangó gésának szegődik a gonosz Goróhoz, majd beleszeret a Nyugatról érkezett katonába, Pinkertonba. De a fess fiatalember nem az, akinek mutatja magát, és a romantikus mese hamar drámai fordulatot vesz.

A Pillangókisasszony szomorú, mégis felemelő története a varázslatos Japán kulisszái közé vezeti olvasóját. Giacomo Puccini operáját Acsai Roland ihletett tolla dolgozta át a gyerekek számára, a finom illusztrációk Szimonidesz Hajnalka keze munkáját dicsérik. A CD-mellékleten a zenemű részletei csendülnek fel."

covers_532515.jpg

A meseszép kiadvány borítója

A Pillangókisasszony alapvetően nem egy vidám történet, még csak nem is gyerekeknek való. Acsai Roland  nagy kihívást kapott ezzel az operával, ő azonban nem hátrált meg, és képes volt a leginkább gyermeki köntösbe öltöztetni az eseményeket. Nem csupán a cselszövés és gonoszság, hanem a halál is megjelenik a lapokon. Ez az opera elég tragikus hangvételű, a sok keserűség és fájdalmas esemény ellenére, valójában a  lélek szabadságáról szól. 

Japánban járunk, ahol megismerjük Kicsi- kard és Kicsi- szív szerelemre lobbanásának körülményeit. Majd a lánygyermek születése okozta örömteli pillanatokat is. Pillangókisasszony élete azonban már a születése után nem sokkal megpecsételődik, nem elég, hogy egy démon jár a nyomában, idővel még saját rokona is megátkozza. De ne szaladjunk ennyire előre, történtek itt azért jó dolgok is. Pillangó negyedik születésnapjára két baráttal lett gazdagabb, egy Violin nevű tücsökkel és egy Nari nevű ékszerteknőssel. A teknős drágaköves páncélja azonban nem csak a kislányt nyűgözte le. A sunyi Lopaki is szemet vetett az apró jószágra, még az éjszaka közepén igyekezett is ellopni, ami azonban balul sült el. Ez az este lett Pillangó sorsának igazi megpecsételője. 

"Eltelt néhány újabb év, és Pillangó csodaszép lánnyá serdült. Hosszú haja a földet söpörte, és szívalakú arcában nagy, sötét szemek ültek. Annyira szép lett, hogy a faluban meg sem merték szólítani a fiúk. Ezért továbbra is mindig egyedül sétált, és a kis barátaival játszott." 

A fiatal lány élete nem volt könnyű, édesapja halála után gésának állt dolgozni, hogy egész nap tánccal és énekkel keresse meg a kenyerét. Hiába voltak mellette kis barátai, ő mégis boldogtalannak érezte magát. Vágyott a szeretetre és a szerelemre, ami szinte elérhetetlennek tűnt számára. Egy nap azonban minden megváltozott, és a Nagy Víz túloldaláról jött katona megbabonázta őt. Pillangókisasszony végre úgy érezhette, hogy boldogságának semmi nem szabhat határt, az esküvő hirtelen gyorsasággal el is érkezett. Ezt pedig nem minden rokon nézte jó szemmel. 

" - Ma megismerkedtem valakivel -sóhajtotta, amikor matracára dőlt.
- Helyes?- kérdezte a tücsök.
- Nagyon!
-De azért nem tud úgy hegedülni, mint én - fogta el a féltékenység Violint.
- Úgy senki nem tud -simogatta meg a lány.
- Akkor jó. Állatbarát?
- Nem tudom. A lepkéket szereti. 
- Remélem nem csak gyűjteni - ciripelte Violin."

Pillangó boldogsága nem tarthatott sokáig, újdonsült férje Pinkerton, olyan gyorsan távozott az életéből, amilyen gyorsan érkezett. Mit sem tudva arról, hogy nem csak feleségének, hanem közös gyermeküknek is hátat fordít. Az események ettől kezdve sem lettek szívderítőbbek, a végkifejlet pedig határozottan nem egy boldog vég. Acsai Roland nagyon szépen kihozta a történetből azokat az elemeket, melyek kevésbé teszik nyomasztóvá a történtek súlyosságát. A végén pedig, a lélek szabadsága és felemelkedése kapja a legnagyobb hangsúlyt. Pillangót egész életén keresztül az állatok jósága és barátsága kísérte végig, végül ő maga is pillangóként távozott. Az egész könyv mögöttes tartalma a lélek szabadságában rejlik, érdemes ezt az operát szülőnek és gyereknek együtt hallgatni és olvasni. 

Amit még ki szeretnék emelni, hogy Szimonidesz Hajnalka illusztrációi csodálatossá varázsolták a könyvet. Nagyon jól illeszkedik az író által kelettett hangulatvilágba, és rendkívül látványos, igényes képekkel gazdagítják a könyvet. Nagyon megszerettem ezt a történetet és magát a könyvet is szívesen lapozgatom, miközben a hangszóróból Puccini operája teljes kikapcsolódást nyújt. 

Ajánlom ezt a mesekönyvet a már nagyobbacska gyerekeknek, akik szembesültek már az elmúlás fogalmával, illetve akikkel már el lehet beszélgetni komolyabb témákról is. Szerintem érdemes szülőnek és gyereknek együtt olvasni és hallgatni a történetet. 

Ha kíváncsiak vagytok erre a mély érzelmeket elindító könyvre megrendelhetitek a Holnap Kiadótól

Acsai Roland hivatalos Facebook oldalát ITT találjátok. Ha pedig személyesen szeretnétek vele találkozni, akkor április 27-én megtaláljátok őt a Könyvfesztiválon.

 Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá