2019. okt 14.

Ez a neked való regény, ha szereted a japán kultúrát!

írta: Demencze Ilona
Ez  a neked való regény, ha szereted a japán kultúrát!

Eszes Rita Rókatündér című regénye kellemes felüdülést nyújt az ilyen sápadt őszi napokon. Nem csupán a Japán kultúrába nyerhetünk betekintést, hanem egyedi hiedelemvilágukba is. A Balsai Móni főszereplésével készült Liza, a rókatündér című filmből már sokaknak ismerős lehet a kicunék, azaz a rókaszellemek története. Nem árulok el titkot azzal, hogy Eszes Rita regényében is a fő szerelmi szál köré rendeződnek az események. 

Fülszöveg

"Ha igazán szereted, elengeded?
Midori nem hétköznapi lány – persze, minden tizennyolc éves így érzi. Ám ő az erdőben nevelkedett a kétszáz éves nagyanyóval, aki rókává tud változni. Midori is kicune, de még csak próbálgatja a képességeit.
Egy nap meglátja a vonzó és különleges Akirát. A fiú mesél magáról a rókának, de sejtelme sincs, hogy az érti minden szavát.
Csakhogy nagyanyó nem nézi jó szemmel Midori és Akira barátságát, ezért Oszakába küldi a lányt, hogy belekóstoljon a városi kamaszok életébe – és eltávolodjon Akirától.
Midori egy csapat külföldi cserediákkal együtt kipróbálja a japán középiskolások mindennapjait. Szert tesz két új barátra: a szívtipró Tristanra, és a lázadó Reire, akik ki nem állhatják egymást.
Mennyi titok szövi át a rituális szabályokat követő, fegyelmezett japánok életét?
Hogy érzi magát egy félénk rókatündér a gimnáziumban?
És mi történik, ha Akira egyszer csak felbukkan Oszakában?"

rokatunder.jpg

Őszinte leszek, ez a regény már abban a pillanatban megvett kilóra, amikor megláttam a borítóját. Elképesztően szép, tagadhatatlanul csajos könyv. Ráadásul a fejezeteknél alkalmazott grafika is telitalálat. A fülszöveg elég beszédes, csomó dolgot megtudunk belőle. Midori egy rókaszellem, akárcsak a lány által Nagyanyónak hívott idős nevelője. A fiatal lány a természet öleléséből egyszerre csak a nagyvárosi dzsungel közepén találja magát. Nem csak a várost kell megszoknia, hanem idegen emberekkel kell egy fedél alatt laknia. 

"Mellettük ott áll Szakura szenszei. Akkora, mint én, szigorú szemű és szájú, a haja olajtól fénylik, és az egyik oldalra van fésülve. Ettől úgy fest, mintha a másik irányból pofonvágták volna."

 A regény által betekintést nyerhetünk a japán emberek mindennapjaiba, a tömegközlekedés borzalmaiba és a tradíciókba is. A regényben kulcsszerep jut a barátságnak. Midori elsőként a cserediák Trisztannal kerül gyorsan egy hullámhosszra, majd a nagyszájú Rei is belopja magát a szívébe. Azért ne gondoljátok, hogy a vörös lánynak ennyire egyszerű dolga lesz az új iskolában és a magánéletben. Annak ellenére, hogy szegény Midori még a légynek sem árt, sikerül kivívnia az azonnali ellenszenvet néhány személynél, akik nem könnyítik meg a csendes beilleszkedést. Ráadásul Tristan és Rei, egy kanál vízben meg tudnák egymást fojtani. Legalábbis az elején egészen biztosan. 

Az események akkor pörögnek fel igazán, amikor Akira váratlanul újra felbukkan a lány életében. A fiú nem ismeri fel Midorit, hiszen a lány eddig csak rókaként jelent meg neki. Innentől kezdve azonban nem kerülheti el, hogy az egyoldalú beszélgetésekből rendes társalgás kerekedjen. A vonzalom egyértelmű és tagadhatatlan, Midori kezdetben mégsem adja meg magát az érzelmeinek. Eszes, már itt elhinti a gyanút hogy Akira érkezése nem lehet véletlen. Főszereplőnk innentől kezdi felfedezni igazán, hogy milyen erő is rejlik a kicunékban. Múltjával kapcsolatban egyre több rejtélyt vél felfedezni, és nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy Nagyanyó sokkal több titok birtokában van, mint amennyit vele megosztott a szüleivel kapcsolatban. Ahogy Akirával egyre jobban elmélyül a kapcsolatuk, úgy fojtogatja egyre inkább a bűntudat a titkolózások miatt. Lassan már ő sem tudja eldönteni, hogy mit akar.

"– Jól van, hát akkor, gondolom, legkésőbb a szülinapunkon találkozunk. –Első este kiderült, hogy Tristannak és nekem egy nap különbséggel van a születésnapunk.Ő tizennyolc lesz egy nappal az én tizenkilencedik szülinapom után. Persze ránézésre felőlem akár huszonöt is lehetne. – Addig éld túl valahogy! 
– Oké – válaszolom, ő meg beleröhög a telefonba.
– Nem úgy értettem, hogy a helyzetet, hanem, hogy nélkülem!"

fuchs-1615043_1280.jpg
A történetnek itt még koránt sincs vége. Miért tűnik el Akira váratlanul? Milyen titkokat őriz Nagyanyó? Midorinak sikerül megbékélnie a rókaszellem lét minden velejárójával? Mennyi titkot bír el egy szerelmi kapcsolat? 

Nagyon megkedveltem Midorit, annak ellenére, hogy néha nem volt egyszerű eset. Talán két olyan esemény van a könyvben, amivel nem teljesen értek egyet, de ezektől eltekintve nagyon szerettem az egész történetet.  
Eszes Rita regénye kellemes kikapcsolódást nyújt a romantikus történetek kedvelőinek. Ajánlom tinédzserkortól, és a japán kultúra kedvelőinek. 

Ha tetszett az ajánló, rendeld meg a könyvet innen vagy innen
Amennyiben már olvastad, ne felejtsd el értékelni a Molyon
Eszes Rita Facebook oldalát itt tudjátok követni.
Instagram oldalát pedig itt találjátok. 

Köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak, hogy hozzájárultak az ajánló megszületéséhez egy recenziós példánnyal! 

Köszönöm Eszes Ritának, hogy nem tartotta meg az asztalfióknak ezt a remek történetet. 

Írta: Demencze Ilona

 

Szólj hozzá

fantasy könyvmolyképző rókatündér young adoult olvasshazait