2019. már 01.

Pircsi és a zombizűr

írta: Demencze Ilona
Pircsi és a zombizűr

Tina Markus gondolt egyet és a régi mesék szereplőit bedobta egy képzeletbeli zsákba, majd hozzájuk adott némi számítógépes játékot, egy kis huszonegyedik századi életérzést bő humorral megspékelve, majd megkutyulta az egészet. A fülszöveg alapján kimondottan felkeltette az érdeklődésemet, el sem tudtam képzelni mi sül ki ebből a kiskamaszoknak szóló történetből. 

Fülszöveg
"Mit ​tennél, ha egy nap választanod kell: meglapulsz, vagy megmented a saját nagymamád?
Pircsi egy átlagos 14 éves lány, aki soha nem gondolná, hogy a saját nagymamája többet is tud annál, mint a panelházak közé szorult parkban pletykálni a szomszédasszonyokkal. Ám amikor azt látja, hogy a nagyija egyszer csak eltűnik a szeme elől, gondolkodás nélkül követi őt. Az így felfedezett világ Meseország, ami Pircsi számára maga a rémálom: elveszettként bolyong egy idegen helyen, és még a telefonja se működik. Itt mintha minden a feje tetejére állna: a nagymama a lázadó, a jótündér retteg, a csúf béka örül. Azzal végképp nem számol, hogy egy gonosz királynő a varázslata segítségével zombikat kelt életre. Senki nem tudja, hova vezet, ha a számítógépes játékok szereplői a tündérmesék világában találják magukat. Végül egy kegyetlen árulás következtében a bátrak rettegnek, az őszinték elbújnak, és az igazán tiszták se látják a kiutat. 
De sikerül a tapasztalt gémer Pircsinek ebben az idegen világban megtalálni imádott nagyiját?"

covers_474604.jpg

Pircsi egy elég fiús tizennégy éves leányzó, akinek a nyári szünetben sokat kell a nagymamájánál időznie. A dögunalmasnak ígérkező napokat fenekestül felforgatja Piros mama rejtélyes eltűnése. Egy titkos átjáró, néhány furcsa kosztümös alak, és egy jó adag kíváncsiság vezetett odáig, hogy Pircsi végül mesevilágban kötött ki. Gyorsan segítségére siet Brekkencs a béka, aki a lány barátságát kéri cserébe. Az író először vajmi keveset árul el arról, mitől is bolydul fel mesevilág nyugalma, és igazából egészen a történet végéig nem is lesz tiszta számomra ez a szál. Illetve, hogy kinek állt szándékában ilyen kapzsivá tenni egy amúgy ártatlan és jószívű királynőt. A történet cselekménye három szálon fut: Pircsi, Piros mama, és Hófehérke szemszögéből bontakozik ki a sztori. A fülszövegben megemlített "kegyetlen árulás" úgy gondolom nem is volt olyan kegyetlen, tekintettel arra, hogy egy kényszerhelyzet alakult ki, ahol semelyik döntés nem lett volna helyes. Itt inkább a megbocsátásra és megértésre helyeztem volna a kiskamaszok figyelmét. 

"Ledobta a wifi. Kétségbeesetten próbált visszaemlékezni a jelszóra, de nem ment. Piros mama mindig olyan hülye jelszavakat talált ki. Két napja ugyan megmondta, de nem írta fel sehová. Valami mesés dolog volt, de pontosan mi is…? Róka koma 55? Vagy Hófehérke 58? Az ötvenvalahány biztos, tiszta kiakasztó, minek rakja bele valaki a korát a wifi jelszóba is, mint Piros mama?

Meg kell jegyeznem, hogy a könyv eleje olyan izgalmasan és humorosan van megírva, hogy alig tudtam tőle elszakadni. Teljesen felpezsdített a modern világ és a klasszikus mesék ötvözése. Piroska immár nagymamaként is megelevenedik piros köpenyében farkassal karöltve, ez már önmagában is elég groteszk jelenség, nemhogy a királyi palota ellen felvonuló Plants vs. Zombies nevű játék zombiserege. Tina Markus szeretett volna minél több számítógépes karaktert belevonni a történetbe, én azonban tökéletesen megelégedtem volna azzal, ha csak a zombik ellen kellett volna megvívniuk a csatát különféle szinterősségeken. A történet végéhez közeledve úgy éreztem, hogy túl sok mindent akart egyszerre az író, szerette volna még csűrni-csavarni a dolgokat. Úgy gondolom a kevesebb néha több elvének itt érvényesülnie kellett volna. A mesekönyv megérne még egy kiadást, stilisztikailag finomítva, és egyszerűbbé téve a befejezést. 

pvz.png

Iszonyatosan erős és hangulatos kezdése teljesen magával ragadott, Tina Markus humora lehengerlő. Régen kacagtam ennyit egy mesekönyvön, nagyon megszerettem a stílusát. Nagyon szívesen olvasok még tőle, mert ezek az apró negatívumok amiket említettem, abszolút kiküszöbölhetőek. Az írónő fantáziájának semmi nem szab határt, biztos vagyok benne, hogy számtalan remek ötlettel fog még előrukkolni, én pedig mindegyikre vevő leszek. 

"Ekkora tőrt eddig csak a Hadtörténeti Múzeumban látott, de élő emberen, így kipakolva még tuti nem. "

Kinek ajánlom? 
Kiskamaszoknak és felnőtteknek egyaránt kiváló szórakozást nyújt.

A könyv elektronikus formában elérhető a Talentum Mobile felületén. 

Írta: Demencze Ilona 

 

Szólj hozzá

zombi pircsi és a zombizűr tina markus