2019. nov 08.

Mese és játék az ötéves korosztálynak

írta: Demencze Ilona
Mese és játék az ötéves korosztálynak

Kőszegi- Arbeiter Anita: Csenge tündérkertje- A tündérpalota

A tündéres mesék rendkívül népszerűen a kicsik körében. Láttunk már ezerféle tündéres sztorit, mégis azt mondom, hogy Anita könyve bátran lehet az ezeregyedik. A tündérpalota varázsa abban rejlik, hogy nem csak a gyerekeket készteti alkotásra, hanem a szülőket is. Mindemellett még végtelenül aranyos is. 

Fülszöveg
"Csenge nagyon szereti a tündéreket, ezért az anyukájával készítenek egy tündérkertet. A kislány azt kívánja, hogy igazi tündérek költözzenek bele. És láss csodát, teljesül a kívánsága!" 

csenge_tunderkertje_borito.jpg

Mint a fülszövegből kiderül történetünk ott kezdődik, hogy anya egy közös programot ígért Csengének, egy kis kertészkedés keretein belül, igazi tündérkertet fognak készíteni. Csenge kívánsága, hogy igazi tündérekkel találkozhasson, csodás módon valóra válik. Itt jön be a történetbe a fő probléma: nincs elég hely a kertecskében mindenkinek. Kitaláljátok mi lett a megoldás? Természetesen egy tündérpalota! 

Csenge karaktere egyáltalán nincs lebutítva, nem kell a szájába rágni semmit, így az olvasónak sem. Anya karaktere pedig iszonyat szimpatikus. Nagyon tetszik, hogy szemüveges és kreatív. Bár elvégzi az otthoni teendőket, mint például a mosogatást, mégsem rázza le Csengét amikor kérdéssel fordul hozzá. Ráadásul egy nagyon ötletes megoldással áll elő, melyet azok a gyerekek és szüleik is meg tudnak valósítani együtt, akik a könyvet olvassák.

Az író rendkívül ügyesen csempészi be a lapokra a közös alkotásra való felhívást. Nem sok ilyen mesekönyv került mostanában a kezembe. És képzeljétek, ebben a tündéres történetben a fiúknak is jut szerep! Ugyanis az egyik szereplő: Akác, egy barna hajú tündérfiú. 

 Kifejezetten szeretem azokat a mesekönyveket, amelyekben a rajzok amolyan óvónénisek. Tehát színes ceruzarajzok, melyeket a gyerekek is könnyen le tudnak másolni. A Csenge tündérkertjében nagyon cuki a grafika, Tarr Andrea minden kis apróságra figyelt, ráadásul minden oldalhoz tartozik egy illusztráció. Annyira jóleső érzés egy olyan mesekönyvet a kezemben tartani, ahol a szöveg nem bugyuta, jól olvasható és arányban van a képek mennyiségével. Öröm volt olvasni! 

Ajánlom minden szülőnek, aki úgy érzi, hogy kicsit megrekedt a kreativitása sok közös játék során. Az ötéves korosztálynak mindenképp, de kisebbek és nagyobbak számára is kiváló szórakozást jelenthet ez a mesekönyv. 

Köszönöm a szerzőnek, hogy olvashattam! Igazi felüdülés volt ebben a szürke esős időben.:) 

Kőszegi- Arbeiter Anita honlapját itt találjátok
A könyvet innen tudjátok megrendelni. 
Ha pedig elolvastátok, ne felejtsétek el Molyon is értékelni. 

Megjelenés éve: 2019
A könyv magánkiadásban jelent meg. 

Írta: Demencze Ilona

 

Szólj hozzá