2018. sze 20.

A hőssé váláshoz nem kellenek mágikus képességek!

írta: Demencze Ilona
A hőssé váláshoz nem kellenek mágikus képességek!

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Holden Rose első ifjúsági regénye: a Holtidő. A steam punk műfaj eddig érintetlen terület volt a számomra, ám nem okozott csalódást. Aki szereti a tini forradalmáros, technikai vívmányos, gőzgépes, agyafúrt csavaros sztorikat, annak garantáltan betalál ez a könyv. 

42247815_2026820607627968_4038120001067024384_n.jpg

/A menő lámpát Molnár Csaba készítette /

 Jason egy teljesen átlagos fiú, pedig már tizenhét éves. Ez azért gond, mert a különlegeseket képző Birodalmi Lumen Akadémia növendéke, ahol elvárás, hogy megmutassa a tehetségét. Emiatt újabb és újabb hazugságokba kényszeríti magát, mígnem a sors váratlanul a császár ellen lázadók táborába sodorja. Ekkor teljesen felfordul körülötte a világ. Már azt sem tudja, kiben bízhat, ki az ellenség, miközben arra is rá kell jönnie, kicsoda ő valójában. Enélkül ugyanis reménytelen, hogy valaha is visszakapja az életét. Aztán a holtidő kíméletlenül és véglegesen elsodor mindent. Semmi sem lesz már olyan, mint azelőtt. Jason úgy érzi, nem képes lépést tartani a valósággal. Azonban a túlélésért ezen mindenképp változtatnia kell.

Mint ahogy a fülszöveg is bemutatja; Jason a Birodalmi Lumen Akadémia növendéke, akibe egy szemernyi lumen képesség sem szorult. Nagy erőkkel igyekszik ezt titkolni, mindhiába, hiszen a császár figyelő szemei előtt semmi nem maradhat leplezetlen. A diktatúra lázadást szül a birodalomban, melynek az Akadémia diákjai is áldozatul esnek. Így történik meg, hogy Jason egy konvojra kerül a szuper erős Magnussal, és a szeplős mecha lumennel Mayel. A legnagyobb kaland csak ez után kezdődik, amikor is Jason a lázadók markára kerül. Sikerül őt teljesen összezavarni, aminek az lesz a következménye, hogy a fiú egyenesen a császár karjaiba menekül. Ekkor olyan dolgokra is fény derül, amikre aztán végkép nem számít az olvasó. Hogy mi történik ezután? Beüt a holtidő és csak kapkodhatjuk a fejünket, hogy mi is történt valójában. Hogyan lett Mayből hirtelen tinicsaj, és mi lett a legbénább lázadással, amit a birodalom valaha látott? 

Eleinte nem tudtam elképzelni, hogyan lesz a mindig elájulós, suta Jason gyerekből valódi hős, de ahogy haladtam előre a történettel, mindannyiszor bizonyította rátermettségét és bátorságát. Újra és újra sikerült meglepnie, ahogy fokozatosan felvállalta a neki szánt utat. Személyisége példa lehet bármelyik korabeli srácnak, aki hasonló gondokkal néz szembe az iskolában, és a nagybetűs életben. 
May karaktere remekül bemutatta a kislányból gyorsan felcseperedő komoly fiatal nőt. Kifejezetten tetszett, hogy bár a lány rendelkezik különleges képességgel, apró testi fogyatékossága egészen valóságossá teszi. 
Aki igazán szimpatikus volt még nekem, az Diaz, aki nem félt magának beismerni, hogy tévesen szolgálta a császárt. Végig, belülről segítette a lázadókat, és amikor szükség volt rá, akkor nem félt nyíltan szembeszegülni a diktatúrával. Beismerni a tévedésünket nagy kihívás, de aki képes rá, az nagy dolgot visz véghez.
Különösen tetszett, hogy a regényben nem csupán egyetlen hős van, hiszen Magnus, Aster és Misley is megtették a magukét. Nem önös hanem a közös érdekek motiválták tetteiket, ami előre vitte őket az események során. 

Olvasás közben néhány résznél az volt az érzésem, hogy az író megpróbálta összegyúrni az Éhezők viadalát és a Harry Pottert egy regénybe, de szerencsére gyorsan elhagyta - többek között a "nagyuramozást". A szerelmi szálat néhol kötelező jellegnek éreztem, de ezen felül tetszett, hogy nem ment bele túlságosan a nagy lamúrba. A különféle lumenek speciális képességeiről is szívesen olvastam volna bővebben, de az írónak így is sikerült érdekesen megalkotnia ezeket a misztikus embereket. 

41991107_1816810515039716_3091990082157019136_n.jpg

Dedikálás közben

Úgy gondolom, hogy Holden Rose nem csupán a kisgyermekek, hanem a nagyobb iskolás réteg igényeit is tökéletesen ki tudja elégíteni. Egy nagy adag kaland, érdekes gépezetek, hétköznapi főhősök, egy csipet szerelem, árulás, és megannyi váratlan fordulat teszik érdekfeszítővé a Holtidőt. Különösen tetszett egy kedves gesztus az író részéről: ugyanis a "Holló és Vaskó kávézó" nevet kapta Jason kedvenc helye. 
Jó szívvel ajánlom a könyvet! 

Köszönöm a recenziós példányt a Főnix Könyvműhelynek, és az írónak! 

Holden Rose írói oldalát ITT találjátok.
A Holtidőt megrendelhetitek ITT. 
Ha már olvastátok, ne feledjétek értékelni és csillagozni a moly.hu oldalon! 

 Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá