2021. jan 22.

Kedvenc regényem 2020-ban: Hercz Júlia- Arany és ónix

írta: Demencze Ilona
Kedvenc regényem 2020-ban: Hercz Júlia- Arany és ónix

Mi sem fenségesebb érzés, mint olyan olvasási élménnyel zárni a 2020-as évet, amelyre bátran mondhatom, hogy számomra ez volt az év legjobb regénye! Hercz Júlia: Arany és Ónix című fantasy regénye egyszerűen letehetetlen, izgalmakkal teli és varázslatos.

nevtelen_terv.png

Fülszöveg

„Mi ​vár az út végén? Szerelem vagy halál?
Különleges, veszélyes lények járják a 19. századi Angliát, akik a világokat elválasztó Fátyol résein szöknek át.
Asarella tizenöt éves volt, a külvilágiak a szeme láttára meggyilkolták a szüleit. Ő lett Anglia egyetlen életben maradt őrzője, a Fátyol őre, ám ezt mélységesen titkolja.
Hat évvel később Asarella úgy él, mint minden úri kisasszony, amikor különös levelet kap: halottnak hitt unokahúga életben maradt, és csak ő segíthet rajta.
De hogy induljon el egyedülálló nőként egy ilyen illetlen kalandra?
Szüksége van egy kísérőre.
Dhelward, a híres earl, immáron tíz éve él emberek között, de a világ nem tudja róla, hogy holdvérű, egy félelmetes külvilági. Kínszenvedés számára minden nap az emberek között. Ráadásul ahhoz, hogy megőrizze képességeit, egy undorító bort kell innia… vagy varázserejű emberek vérét.
Vajon miért lép kényszerházasságra a lánnyal? És ki küldte a titokzatos levelet?
Útjuk számtalan veszélyes kalandon át vezet, de ki tudja, talán a legtöbbet akkor veszthetik, ha túl közel kerülnek egymáshoz…
A lebilincselő és sodró lendületű regény a 19. századi Angliában játszódik, ahol az udvariasság és az életveszély kéz a kézben jár. Miközben a szereplők útra kelnek megmenteni valakit, szinte tapintható az érzéki feszültség, és számos izgalmas helyzetet szül.
A történet a 8. Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes regénye. Hagyd, hogy megbabonázzon!”

Hercz Júlia kitalált világa annyira remekül adja át a 19. századi Anglia hangulatát, hogy szinte másodpercek alatt a helyszínen érezheti magát az olvasó. Tetszett, hogy az emberek világát egy úgynevezett Fátyol választja el más teremtményektől. Ám ez sem garancia arra, hogy ezek a lények ne kerüljenek át a földi életbe. A környezetleírások, a világ bemutatása, a hangulati elemek egytől egyig a helyükön vannak. A szerző stílusa simán kenterbe veri sok külföldi íróét. A választékos és igényes szóhasználat, a rövid és hosszú mondatokkal való tudatos játékosság, valamint a párbeszédek izgalmas felépítése bebizonyította, hogy az Arany és ónix egy igen figyelemreméltó, szórakoztató történet.

konyv.jpg

Asarella személyében sikerült egy olyan főhősnőt kapnom, akit végig tudtam szeretni az egész történet alatt. Az acrif lányt elég gyorsan sikerül kizökkenteni a komfortzónájából: egy különös levél érkezése halottnak hitt unokahúgáról, mindent megváltoztat. Gyorsan belecseppen egy kényszer szülte házastársi kapcsolatba a titokzatos holdvérű Dhelwarddal. Kettejük kapcsolatának kibontakozását annyira remekül csepegteti az írónő, hogy végig görcsben szorongó gyomorral olvastam a fejezeteket, annyira izgalmas volt. Ha valaki, hát Hercz Júlia pontosan tudja mikor kell meghúzogatni azt a bizonyos mézes madzagot.
Dhelward karakterét egyszerűen imádom. Megfogott a titokzatossága, a személyisége, érdekes a háttértörténete. Utazásuk Asarellával küzdelmekkel, izgalmas új karakterekkel, és megannyi rejtéllyel telített. Kettejük kalandos utazásából nem hiányoznak a véres összecsapások, a felszín alatti ármánykodások, és a mágia varázslatos világa. Ahogy a megoldás felé közelít a történet, egyre több információ birtokába jut az olvasó.

A könyv egyetlen hibájaként azt tudom felróni, hogy a lezárás túl gyorsra sikerült. Minden gyönyörűen elő van készítve a tökéletes végjátékhoz, azonban a szerző valamiért úgy gondolta, hogy most már ideje minél előbb lezárni. Így viszont több megválaszolatlan dolog is marad az ember fejében bizonyos szereplőkkel kapcsolatban. Az ő kapcsolódásuk a főszereplőkhöz és egymáshoz, egyértelműen bővebb kifejtésért kiállt. Bár ez a történet önálló kötetként készült, úgy gondolom, hogy jócskán van még ebben a világban és a karaktereiben potenciál. Nagyon bízom benne, hogy hallani fogok még Asarelláról és Dhelwardról, mert örökre a szívembe zártam kettejük sztoriját.

Ajánlom az Arany és ónixot azoknak, akik szeretik a romantikával átitatott kalandos fantasy világokat. Illetve akik kifejezetten szomjaznak az igényes fogalmazásmódra és a pazar írói stílusra. Vétek lenne kihagyni az életetekből ezt a regényt!

Nagyon szépen köszönöm a könyvet a Könyvmolyképző Kiadó csapatának! Az Arany és ónix megadta nekem azt az intenzív élményt, amelyet elvárok egy ilyen regénytől. Egyszerűen fantasztikus volt!

Hercz Júlia Facebook oldalát itt tudjátok lájkolni, de követhetitek őt az Instagram oldalán is.

Ha már olvastátok az Arany és ónixot, ne felejtsétek el értékelni a Molyon.

A regényt beszerezhetitek a Könyvmolyképző Kiadó oldalán, vagy a Líra oldaláról is.

Írta: Demencze Ilona

Forrás: Hercz Júlia fotója/Facebook

Kiadó: Könyvmolyképző

Kiadás éve: 2019, Szeged

Oldal: 376

Szólj hozzá