2018. sze 07.

Amikor a modern kori Maugli sztori megelevenedik

írta: Demencze Ilona
Amikor a modern kori Maugli sztori megelevenedik

Acsai Roland- A betondzsungel könyve

Acsai Rolandról már olvashattatok a blogon korábban, egy szuper mesekönyvvel kapcsolatban. Most szintén egy nagyon aranyos történetet hozok nektek melynek címe A betondzsungel könyve. Egy igazi modern kori Maugli sztori, ami tökéletesen beleillik Budapest csodás részeibe. 

41131394_257892134865819_4138024247496802304_n.jpg

 

A történet elején kapunk egy Hagrid szerű figurát, aki Gólem névre hallgat, és inkább farkas tulajdonságokkal rendelkezik, mint emberivel. Ő az állatkerti gondozó, egész életében állatok közt élt. Egy folyóparti sétája alkalmával egy testvérpárra lel, akiket Romulus és Remus módra a farkasokkal neveltet fel. A fiú neve Hold, a lányé Felhő lett. Az ő kalandos felcseperedésüket kísérhetjük végig, ami koránt sem eseménytelen. Kezdetben kettejük közül Felhő a bátrabb és erősebb, majd az évek múlásával Hold is egyre elevenebb és határozottabb lesz. Az állatkert szinte összes lakóját megismerhetjük, akiknek külön- külön érdekes személyiséget teremtett az író. Elmaradhatatlan elemei a mesének a galibát okozó majmok, a bölcs elefánt és a bosszúszomjas tigris. Acsai Roland állatszeretete áthatja az egész könyvet, és nem csupán vidám perceket szerez az olvasónak, hanem az elmúlás elkerülhetetlen folyamatát is szépen bemutatja. Valljuk be, kevés könyvben találkozhatnak a gyerekek egy szeretett állat elvesztésének szomorú élményével. 

A könyv felétől megjelenik egy kis romantikus szál is, mely az első kiskamasz szerelemet eleveníti meg, Aranyos, elpirulós, pont amilyennek lennie kell. A történet azonban nem erre éleződik ki, hanem becsatlakozik egy krimis szál, amikor is Felhő barátját Armandot elrabolják. Az ikrek két felnőtt és számos állatka segítségével nagy nyomozásba kezd, majd zsiráfháton elindítanak egy mentőexpedíciót. És hogy mi áll az emberrablás hátterében? Olvassátok el magatok! :) 

41314349_290633931717506_7293157719068901376_n.jpg

Vigovszky Rita csodálatos rajzai igazán különlegessé teszik a könyvet. Stílusa kiválóan illik a történethez, akár csak nézegetni is jól esik, így a kisebb gyermekek is kedvüket lelhetik benne. A történet maga nagyon aranyos, a szereplők szerethetőek és viccesek. A szöveg gördülékeny, könnyen olvasható, a fogalmazásmód még mindig Acsai Rolis. :) Ajánlom, kisebb és kicsit nagyobbacska gyerekeknek is. 

Köszönöm a recenziós példányt a Holnap Kiadónak és az írónak! 

Acsai Rolandot követhetitek a Facebookon. A moly.hu-n pedig ITT tudjátok értékelni az olvasás után.

A könyvet beszerezhetitek ITT.

Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá