2019. máj 30.

Ki mondta, hogy nem a novellák korszakát éljük?

írta: Demencze Ilona
Ki mondta, hogy nem a novellák korszakát éljük?

Az évszázadok alatt olyan mértékben felgyorsult az életvitelünk, hogy badarság azt állítani: "nem a novellák korát éljük". Mindig mindenhova rohanunk. Hosszú perceket töltünk tömegközlekedési eszközökön nap mint nap, és közben a telefonjainkat nyomkodjuk - legtöbbször- céltalanul. Én szívesen hordok magamnál különféle novellásköteteket az ilyen esetekre. Általában vékonyak, a történetek hosszúsága pedig pontosan az ilyen unalmas perceket tudják izgalmasan kitölteni. 

Németh Krisztina a Vas megyei Torony községben született, jelenleg Szombathelyen éli mindennapjait. A  nemrégiben megjelent Sorsforgácsok című kötetében több történet is fűzhető szülőhelyéhez. A könyv hat különálló és három összefüggő novellát, valamint egy kisregényt tartalmaz. 

48393747_1970264893093645_2204909503936200704_n.jpg
"Nem célom, hogy ezzel a novelláskötettel nagy filozófia mélységekbe vigyem az olvasót, de egy-egy novella mögött komoly mondanivaló, a mai világot súlyosan érintő probléma is felfedezhető. Ki-ki maga döntse el, mennyire szeretne ezekben elmerülni." Németh Krisztina

A Juventa, avagy csajok csukában megtörtént eseményeket mutat be az olvasónak, nem kevés humorral megspékelve. Torony nem csupán az isteni kenyerétől lesz szerethető (kapcsolódó novella: Toronyi kenyérvarázs), hanem a Juventa csapatnévre hallgató női focistáiról is. Ennek a csapatnak volt tagja maga az író is, így személyes élményein keresztül mutatja be ennek a vidám társaságnak a történetét. 

"Másnap reggel kilenc órakor gyülekeztünk a nagy országos verseny helyszínén. Rengeteg csapat gyűlt össze, profibbnál profibb profillal. Itt már nem volt elég a saját mez; a fekete-fehéreknek névre szóló mezük volt. Ez fájt mindannyiunknak. Megszeppenve álltunk a nyitóbeszéd alatt, éreztük, hogy nagy a tét. Meg azt is, hogy tegnap nem kellett volna azt az utolsó pohár bort meginni."

A Rémállomás, Hawaii már egy teljesen más sztori, ahol Linette és Léna a főszereplő, no meg persze a varázslatos Oahu szigete. A történet elején még csak a címből lehet sejteni, hogy itt bizony egy rejtélyes ügyről lesz szó, nem csupán egyszerű egzotikus romantikával megspékelt nyaralásról. Nagyon izgalmas volt olvasni, szeretem ezt a történetet. 

" – Itt, Oahu szigetén mindenre van megoldás. Egy hosszú és csodálatos megoldást én is tudok ajánlani – kacsintott Linette-re a férfi. (...) 
– Te itt egyetlen dolgot fogsz nekem megmutatni, ami hosszú, csodálatos, és Hawaiin van: az a világ leghosszabb nevű hala, a Humu-humu-nuku-nuku-apua-a! Na, adj gázt, bennszülött!"

Toronyi kenyérvarázs egy igazán megható családi történetet mutat be, ahol az édesapa egy baleset következtében kómába esik. A családi összetartozás és a remény szimbólumává válik a friss, meleg kenyér. A Karácsonyi fuszekli szintén egy családi történetet mesél el, mely egy apró félreértés következtében még jobban összekovácsolja a rokonokat. 
A Macskakő egy kissé bohókás macskás sztori, amin jót kacarásztam. Amolyan keserédesen humoros. Az abszolút kedvencem viszont, amit többször is elolvastam, az a Tíz zsemlekocka. Ez a sztori zseniálisan van megírva! Károlyunk kényszeres furcsa dolgai már kiskora óta megnehezítik az életét, ennek ellenére ő mindig talál magának egy új munkahelyet. A sztori pikantériáját azonban nem árulhatom el, legyen ez mindenkinek meglepetés. 

"Az egyetlen dolog, amiben örömét lelte, az a jogosítvány megszerzése volt. Szabályok, rendszerek, szigorú előírások betartása, és azok szerinti közlekedés. ez tetszett neki. A vizsga napját maga kérte. November tizenegyedikén, tizenegy órakor."

A három összefüggő novella (Shokira fügefája, Az utolsó nyár, Határtalan szerelem) a tizenhét éves pakisztáni menekült Omid történetét dolgozza fel, akinek a kimenekítését a családja intézte el. Ez a történet is megtörtént alapokon nyugszik, ami a fiú szálát érinti. Nem szeretnék hazai politika által bevezetett migránsozás kérdéskörébe belemenni. És ez az írónak sem célja.) Németh Krisztina azt hivatott bemutatni ebben a részben, hogy nem minden fekete vagy fehér, vannak, akiket a saját hazájukban üldöznek vallásuk miatt, egy idegen országban pedig gyűlölettel néznek rájuk. Hol van ilyenkor az otthon? Ahová menekültél? Vagy ahová nem mehetsz többé haza? Ahonnan kétes híreket kapsz arról, hogy a családtagjaid élnek-e még egyáltalán? A megrendítő történetbe egy fiktív szál is került, mely enyhíti kicsit a novellák keménységét. Eszter és Rahman szála Omidnak köszönhető, hiszen a fiún keresztül ismerkednek meg. És bár az első találkozás nem valami biztatóan sül el, a történet végére minden kerek egésszé válik. 

"Tudod apám azt mondta, az életet úgy kell megélni, mint az évszakokat. Amikor kisgyerek vagy, tiéd a tavasz. A nyár a gondtalan fiatalságé, az ősz a felelősségteljes felnőtteké, a rideg tél pedig az öregkoré. Csak ügyesen kell csinálni, hogy minden évszakból jusson, és már nem éltél hiába." 

51716672_2050393735080760_9200857912778424320_n.jpg

A kötet legvégén található A Boldogság Szeme című kisregény. Pálmay Anna Bruneibe utazik a Royal Regalia Múzeum vezetőjének meghívására üzleti tárgyalásra. Már a megérkezés sem megy zökkenőmentesen, a továbbiakban pedig megismerkedik élete legszívdöglesztőbb "sofőrjével", Shafikkal. Hogy Anna miért is van ott valójában, nem sokáig marad titok az olvasó előtt. A cselekmény pörgős, izgalmas és rejtélyes. Természetesen a központi szálat a szerelem mozgatja, mely nemvárt módon mutatja meg magát. Nagyon szerettem ezt a kis történetet, teljesen elvarázsolt. Ezt akár egy órás vonatút alkalmával is kényelmesen el tudja olvasni az ember. 

– Nos, ebben az esetben itt az alkalom, hogy elveszítse a durián- szüzességét. Nem gondolja? – felkapott egy közepes méretű példányt, majd kezét a lány felé nyújtva, biztatóan nézett rá. – Jöjjön! Beavatom a titokba."

Összességében nagyon tetszett a kötet, maga a borító is csodás, és a cím igazán találó. Az egyetlen dolog ami kicsit zavart, hogy a szerkesztést és korrektúrázást vagy elkapkodták, vagy kihagyták a kiadó részéről. A néhány nyomdai hibától eltekintve egy minőségi történeteket tartalmazó kötetet kapunk. Remek társaság lehet a tömegközlekedésen, egy nyaraláson, vagy az orvosi rendelőben. A kisregényt pedig ideális falat, ha elalvás előtt valami könnyed és szórakoztató történetre vágysz, amit gyorsan be tudsz fejezni. 

Németh Krisztina írói oldalát ITT találjátok. 
A Sorforgácsokat megrendelhetitek a Libritől, vagy a Lírától is. 
Ha már olvastátok, ne feledjétek el értékelni a www.moly.hu oldalon sem. 

A Sorsforgácsokat kiadta: Szülőföld könyvkiadó 2019-ben.

Köszönöm a könyvet Németh Krisztinának! :) 

Írta: Demencze Ilona

 

Szólj hozzá