2019. máj 16.

Megszűnt a Magyar Tudományos Akadémia Vámpírkutató Intézete

írta: Demencze Ilona
Megszűnt a Magyar Tudományos Akadémia Vámpírkutató Intézete

Gaura Ágnes - Borbíró Borbála című sorozatának első részében legalábbis így történt. A Vámpírok múzsája a Magyarországon játszódó urban fantasyk krémjébe sorolható. Aki érzelmes, romantikus vámpírszerelemre vágyik, annak csalódást kell okozzak, mert ez a könyv minden, csak nem "csillámlikantróp" sztori. Tökös bölcsészeknek kötelező! 

Fülszöveg:
"Borbíró ​Borbála a magyarországi Vámpírkutató Intézet alkalmazottja, bakancsos tudós és magánéleti szerencsétlenség, akinek a munkája a mindene – ám amikor hatalomra kerül az Emberfeletti Összefogás Pártja, az intézet az élőholtak megnövekedett politikai befolyásának köszönhetően bezárja kapuit. Mit tehet egy állástalan vámpírkutató egy olyan Magyarországon, ahol a vámpírok lassan teljes jogú állampolgárokká válnak, és ahol a háttérben köttetett szerződések különleges kiváltságokat is megadnak nekik?

Az állás, amely végül az ölébe hull, jóval több és veszélyesebb, mint amiről valaha is álmodott, és rejtélyes, új főnöke hamarosan hajmeresztő feladat elé állítja: be kell épülnie a kormány tanácsadói, az IQ vámpírok közé, hogy kiderítse, mit titkolnak emberi szövetségeseik elől. Bori nem tudja, képes lesz-e átverni Magyarország legokosabb vámpírjait úgy, hogy csupán eszére és alaposan felvágott nyelvére támaszkodhat, de a vérét, életét és emberségét megőrizze."

60032729_285499892394442_2577945654319906816_n.jpg

"Magyar nyakba magyar szemfog!"

 Végre egy jó hazai vámpír sztori, ami nem tocsog a nyálba mártott tiniszerelemtől! Gaura Ágnes humorával és intelligenciájával átszőtt regényében nem szépíti meg a magyar valóságot, hanem pont olyannak mutatja amilyen valójában, annak ellenére, hogy egy alternatív Magyarországot teremtett. A sztori egyébként egy Amerikai konferenciával kezdődik, ami jól mutatja, mennyire fontos a vámpírok és különféle alakváltók kutatása, politikai és társadalmi szerepköre. Ekkor ismerjük meg Eric Bowmant, akit személy szerint nagyon csípek. Eric egy igazi elismert zseni, aki egészen sajátos humorral, és kulcsfontosságú kapcsolatokkal rendelkezik. Bori, a belevaló bölcsész, egyik napról a másikra azzal szembesül, hogy megszűnik a munkája, aminek vámpírkutatóként annyira nem örül. Bár Eric egy állásajánlattal visszacsábítaná Amerikába, a vámpírkutató hazatérése tartogat még meglepetéseket. 

"(…) a vámpíroviban a „Süss fel, nap” elénekléséért sarokba állítanak minden gonosz lurkót (…)"

Főszereplőnk élete fenekestől felfordul, nem elég, hogy állás nélkül maradt, de még a virtuális szerepjátékban megismert pasijelöltje is eltűnik az éterben, egyik napról a másikra. Bori málnapálinkás éjszakákba folytja kilátástalanságát, ám ekkor, szinte a semmiből bukkan fel a magyar titkosszolgálat természetfeletti ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője: Sebes Attila, aki egy igen testhezálló munkakör betöltését kínálja fel a lánynak. Mint kiderül, nem egy könnyed irodai munkáról van szó, sőt nem is egy laza terepmunkáról. Egy titkos ügyet kell feltárnia, amiről nagyon csekély információ áll rendelkezésére. Borinak be kell épülnie az IQ vámpírok közé (röviden: ők az okos, tehetséges vámpírok), ami nem kis erőfeszítést igényel, hiszen emberként kell helytállnia megannyi vámpír, és kivételesen intelligens ember között. Ekkor még nem is sejti az olvasó, hogy ez csak öntet a fagylalton, a java még ezután következik. Az egyszerű beolvadásból vérre menő próbatétel lesz. Sokkal nagyobb a tét, mint Bori gondolta, arra pedig végkép nem számított, hogy neki jut a főszerep egy komoly konfliktus megoldásában. 

A regényben rengeteg irodalmi és egyéb tudományos utalással találkozhatunk, ami kifejezetten érdekessé, ugyanakkor lassabbá is teszi a cselekményt. Voltak részek, amiket kissé terjengősnek éreztem és kevésbé kötötték le a figyelmem. Úgy érzem, egy kis szerkesztői odafigyeléssel ezeket a részeket feszesebbé lehetett volna tenni. Annak ellenére, hogy néha megtört a cselekmény ritmusa, egy elképesztően izgalmas és egyedi történetet kaptam. A vámpír társadalomról egy nagyon részletes képet kapunk, különösen tetszik, hogy mindenkinek és mindennek megvannak a maga korlátai, beleértve a mágia használatot is. A címből már sejthető, hogy a vámpírok múzsája kulcsszerepet kap a történetben, Ligeia minden cselekedete kihatással van a történet folytatására. Az író fantasztikus irodalmi vonatkozásokat hoz fel a létezésére, szinte borzongató volt olvasni, teljesen magával ragadott. 

"– Elmúlt a népmesei varázsod – közöltem vele. – Hacsak paraszt mivoltodat nem tekintem annak."

Néhány szereplőkről:
A kedvenc vámpír karakterem Fehérholló Filip. Erős kezű vámpírúr akinek a további kötetekben egyre jobban kibontakozik a személyisége, illetve a múltjáról is rengeteg dolgot megtudunk. De csípem még Koppány barátunkat is, akinek rockos külseje, művészlélek énje felpezsdíti az ember vérét. Attila és Bori csipkelődése néha gyerekeket megszégyenítő tehetséggel zajlik a lapokon, ugyanakkor igen szórakoztató eszmecseréket folytatnak, jókat szórakoztam rajtuk. Ha már bemutattam pár szereplőt, érdemes Roccoról is említést tenni, akire a fő gazemb... akarom mondani gazvámpír szerepet osztotta az író. Azon kívül, hogy kimondottan alattomos, és tud dartsozni, nem túl sokat tudunk meg róla. Ahhoz viszont éppen eleget, hogy sejteni lehessen, a második könyvben is szerepet kap. Hogy pontosan milyet, azt természetesen nem fogom elárulni. 

Az események kibontakozás közben bepillanthatunk a vámpírkutatások krémjébe, az emberek, vámpírok és likantrópok társadalmi - és egymáshoz fűződő viszonyába. Borinak nem kis próbatételeket kell kiállni, ám azzal, hogy végigcsinálja elnyeri az IQ vámpírok elismerését, ami nem kevés előnnyel jár számára. A történetről spoiler mentesen csak ennyit tudok elárulni, remélem sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket. Izgalmas, és meglepetésekkel teli olvasmány, amit a fiatal felnőtt korosztálytól ajánlok.

Összességében imádtam olvasni, ahogy végeztem az egyik könyvvel már kaptam is fel a következőt. Ha csak egyetlen vámpíros könyvet olvasol el életedben, akkor legyen ez a Vámpírok múzsája! Pont elég arra, hogy beszippantson a Boriverzumba és utána alig várd a következő részt. Onnantól fogva pedig már nem ez lesz az egyetlen. 

A könyveket a Delta Vision oldalán tudod megrendelni.
Gaura Ágnes Honlapja ITT elérhető. 
Gaura Ágnes hivatalos Facebok oldalát is érdemes követni. 
Ha elolvastad a könyvet, ne felejtsd el értékelni a www.moly.hu oldalon! 

Szólj hozzá