2019. ápr 24.

Ezeket várom legjobban az idei Könyvfesztiválon

írta: Demencze Ilona
Ezeket várom legjobban az idei Könyvfesztiválon

2019. április 25-én megnyitja kapuit a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, melyet az összes könyvmollyal egyetemben én is nagyon várok. Nagy bánatomra sajnos idén úgy alakul, hogy csak vasárnap délelőtt fogok tudni kiszaladni. Rengeteg szombati programról fogok lemaradni, amiket szívesen megnéztem volna, de próbálok nem csüggedni. A fesztivál idén is rengeteg íróvendéget, dedikálást és érdekes programot kínál a könyvszerető embereknek. A részletes PROGRAMOT ITT találjátok, érdemes jól átböngészni és külön kiírni azt, ami érdekel. A DEDIKÁLÁSOK időpontjait ITT tudjátok megtekinteni. Megmutatom nektek, melyik az a négy hazai megjelenés, amiket feltétlen beszerzek. 

 

1. Moskát Anita: Irha és bőr
kf4.jpg

Az írótól már sikerült beszereznem a Horgonyhely című korábbi regényét, illetve olvastam tőle novellát Az év science fiction és fantasy novellái 2018 című kötetben. Mondanom sem kell, hogy a stílusa és tehetsége azonnal megragadott, így nem kérdéses, hogy legújabb regényét is beszerzem. A dedikálás Facebook eseményét ITT találjátok. 

"Alig ​két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet. 
August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan. Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője harmadik regényében brutálisan eredeti és kíméletlen világot tár elénk, amelyben szervesen összeolvad az állat és az ember. Ez a történet garantáltan sokáig velünk marad: bekúszik a bőrünk – vagy irhánk – alá."

2. Párhuzamos Univerzumok, Képzelet és tudomány

covers_545493.jpgKedvcsinálónak: A majom is ember? című fejezet promó videóját ITT tudjátok megtekinteni. A Könyvfesztiválon egy nagyon érdekes beszélgetés keretein belül ismerhetitek meg a tanulmánykötetet. Az esemény linkjét ITT találjátok (2019.04.27.külső színpad 17:30-19:30), ezt követően dedikálás! 

Szerzők: Bokor Nándor, Filippov Gábor, Flach Richárd, Gáspár Attila, Hraskó Gábor, Lápossy Attila, Miyazaki Jun, Nagy Ádám, Orosz László, Pirkhoffer Ervin, Pongrácz Máté, Radó Péter, Torbó Annamária, Tóth Csaba, Vancsó Éva, Vinkó József, Zsótér Dániel (Roboraptor

"Elpusztíthatja-e ​holnap egy aszteroida a Földet? Lehetünk-e fiatalabbak a saját gyermekünknél? Megjósolható-e a jövő a tudomány segítségével? Vannak-e jogaik a majmoknak? Hány neme lehet egy földönkívülinek? Hogyan építsünk életképes diktatúrát? Gazdasági hiba volt-e a Birodalom presztízsberuházása, a Halálcsillag megépítése? Cersei Lannister vagy Daenerys Targaryen kormányzott-e jobban? Na és mitől leszünk szerelmesek? 
Három éve jelent meg A sci-fi politológiája című ismeretterjesztő könyv. A tanítva szórakoztató kötet jól ismert tudományos-fantasztikus filmek, sorozatok és regények segítségével világított meg mindenkit érdeklő és érintő társadalmi, politikai problémákat. A szintén társadalmi kérdéseket vizsgáló Fantasztikus világok, majd a pedagógiai szempontokat megjelenítő Nevelj Jedit! a szerzők, a vizsgált műfajok és a felhasznált tudományos eszközök körét is kinyitotta. 
A Párhuzamos univerzumok tizenöt tanulmánya a Star Wars, a Star Trek, a Harry Potter-széria, a Deadpool, a Kapcsolat vagy a Trónok harca mellett számos további népszerű sci-fi, horror, fantasy és disztópia tudományos szempontú elemzésére vállalkozik. A műfaji sokféleség mellett a kötet fő újdonsága, hogy a társadalomtudományok mellett a természettudományok kiváló és elismert magyar képviselői is képviseltetik magukat benne. Az új kötetekben így nemcsak politológiai, pedagógiai, jogi, közgazdaságtani és viktimológiai, de pszichológiai, csillagászati, asztrofizikai vagy éppen geológiai szempontok is hangsúlyosan megjelennek." 

3. Urbánszki László: Sápadtak (A vége után 1.) 

covers_540871.jpg

A Galaktika gondozásában jelenik meg az író első sci-fi zsánerű regénye, melyhez nagy reményeket fűzök. Urbánszki erős karakterábrázolását és pazar humorát már ismerem A magyarok nyilaitól... című sorozatának köszönhetően.

"A végső háború után, a két teljes éven át tartó nukleáris tél alatt, amikor a milliótonnányi lebegő por eltakarta a napot, a földet vastag hó borította. A háború túlélői között aratott a halál. Megfagytak, éhen haltak, vagy egymást ölték a konzervekért, a hó alól kiásott tetemekért. Ha emberé volt, talán nem ették meg, de nem mindenki válogatott ennyire. A hatodik esztendőben tisztult ki végleg a levegő, hullottak le az utolsó porszemek. Beköszöntött az ultraibolya tavasz, és rettenetes erővel felragyogott a nap. A lilásvörös, szemeket kioltó, a bőrt húsig perzselő, gyilkos nap.
Az élet több évtizedes vajúdás után alkalmazkodott, megújult, ugyanúgy, mint az emberek, ám ennek nagy ára volt…"

 

4. Csóti Lili: Hetedvérig

covers_532784.jpgA Twister [bekezdés] program egyik nyertes pályaműve. Nagyon kíváncsi vagyok milyen boszorkányos történetet tartogat számunkra a frissen felfedezett Csóti Lili.

"Rosenwyn Blair számára összejöttek a dolgok. 
Anyja szülővárosába költözik, melynek máskor viszálykodó lakossága egyvalamiben biztosan egyetért: őt kimondottan utálják. 
Újonnan megismert családja egy rakás hátborzongató boszorkányból és őrült unokatestvérből áll, ami lehetne akár vicces is, de nem az. 
Egyetlen barátja egy veszedelmes démon. 
És ha mindez még nem lenne elég, egy gyilkossági ügybe keveredik, miközben természetfeletti ellenfelei üldözőbe veszik. 
A tél beköszöntével pedig az elszigetelt településen összecsapnak az e világi és túlvilági erők.

A Hetedvérig sötét atmoszférájú, mégis remek humorú young adult fantasy, melynek misztikus krimielemei a legváratlanabb helyeken képesek meglepni olvasóit."

Ti milyen programokon vesztek részt? Kikkel dedikáltattok és milyen könyveket fogtok begyűjteni? Írjátok meg nyugodtan kommentben, még az is lehet, hogy összefutunk a nagy forgatagban. :) 

 

Szólj hozzá

könyvfesztivál