2019. már 08.

Amikor egy anya nem szeret

írta: Demencze Ilona
Amikor egy anya nem szeret

Szentesi Éva - Pedig olyan szépen éltek ajánló

Szabados Ági Nincs időm olvasni kihívás Facebook csoportjában figyeltem fel Szentesi Éva könyvére, melyet egyetlen nap alatt olvastam el még januárban. Bár gyorsan végeztem vele, a Pedig olyan szépen éltek nem nevezhető egy könnyű olvasmánynak, igen komoly mondanivalója van, és nem rejti véka alá dolgokat. Tömören: Szentesi Éva engem kilóra megvett az elkövetkezendő összes könyvére. 

Fülszöveg:
"Nyilánszki Mari hétéves. Egy Tisza-menti kisvárosban él, fullasztó, szeretet nélküli közegben. Kopogós cipőről, Barbie babáról és arról álmodozik, hogy az anyukája, amikor nagy ritkán hozzá szól egyáltalán, ne úgy szólítsa, hogy „Mari, fiam”. Nem csoda hát, hogy amint tud, elmenekül otthonról. Önmagát és a boldogságot keresi, de vajon képes-e a boldogságra az, akit olyan hosszú ideig csak boldogtalanság vett körül?

Szentesi Éva író, rákellenes aktivista, a WMN.hu magazin főmunkatársa. Hamvaimból című könyvében őszintén és tabuk nélkül írt rákos megbetegedéséről. Első novelláskötete, a Kardos Margit disszidál 2017-ben jelent meg."

szentesi.jpg

A történet egy nagyon súlyos társadalmi problémát veséz ki, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Főszereplőnket gyermekkorától egészen felnőtt nővé válásáig követhetjük árgus szemekkel. Minden gyermeki félelmet, vágyakozást, irigységet és szeretetéhséget átélhetünk Mari elbeszélésein keresztül. Ott vagyunk vele az ágy alatt, miközben édesanyja a szeretőjével hempereg, ott vagyunk vele amikor kamaszként a kollégiumban egyre inkább felfedezi saját magát, és a tinédzserkorral járó problémákat.  És ott vagyunk vele, amikor elhagyja gyermekét és férjét egy másik, talán boldognak nevezhető élet reményében. 

„Egész gyerekkoromban az erőszakos apámtól rettegtem, és az volt az álmom, hogy majd egy kedves és édes férjem lesz, aki tisztességes velem, aztán amikor megkaptam ezt a jó és tisztességes férjet, eldobtam magamtól, és lecseréltem egy olyanra, mint amilyen az apám is volt.”

Vajon hány Nyilánszki Mari él az országban, és hány a világon? Mennyi gyermeknek kell átélnie a családon belüli erőszak bármilyen formáját, és mennyi életben hagy maradandó nyomot a szeretet nélküli neveltetés? A szülők felelőssége óriási, az ő viselkedésükön keresztül képezik le a világot a gyerekeik. Nem feltétlen kell erőszak egy családba, ahhoz, hogy örökre megpecsételjék valakinek az életét. Elég ha a szülők különbséget tesznek két testvér között, ezzel kirekesztve az egyiket, teljesíthetetlen elvárásokat támasztva elé, megalázva, földbe tiporva annak személyiségét. Szerencsétlen főszereplőnket nem kímélte az író, mindenből jutott neki bőven. Verbális abúzus, a szeretet teljes megvonása, önbizalomhiányának felerősítése. A boldogság, mint érzés ismeretlen Mari számára, hiszen még soha nem volt alkalma megtapasztalni, milyen is az valójában. Saját maga képtelen az érzelmek kimutatására, átélésére, és ez már gyerekes anyukaként is komoly problémákat vet fel. Mint ahogy vele is megtörtént, ő sem képes mélyebb érzelmeket táplálni a saját lánya iránt. 

"Én egyébként előírnám az összes szülőnek, hogy szeresse a gyerekeit. Aki nem így tesz, attól meg rendesen elvenném." 

Mari élete több ponton is megdöbbenti az olvasót, új élethelyzeteket mutat be, és megmutatja, hogy gazdagéknál sem fenékig tejfel az élet. Hiába kerül egy elit környezetbe, Nyilánszki Mari végig Nyilánszki Mari marad. A történet végére nem maradhat el a kegyetlen szembesítés, melyet minden tekintetben lerobban anyjával kell átélnie. Kell pár nap míg megemészti az olvasó a sztorit, mindenképp érdemes a vége után hagyni magunknak egy kis időt, mert akad min elgondolkozni bőven. 

"Mindenki szép. Mindenki boldog. De én nem vagyok boldog, én nem tudom, hogy kell boldognak lenni. Én csak eljátszani tudom. És még a tettetésbe is beleszédülök."

Az egész könyv stílusa nagyon ütős, szókimondó és valami elképesztő hangulatot teremt. Szentesi Éva olyan író, aki bátran beleáll a kemény témákba, nem pironkodik leírni a tabunak számító dolgokat, és kiválóan pakolja egymás után az ütősebbnél ütősebb mondatokat. Ő az a személy, akinek tényleg van mondanivalója a történetei által. Tisztelem őt azért, ahogyan a tehetségét és a lehetőségeit kihasználva igyekszik felnyitni az emberek szemét olyan problémákra, mint amilyen ez is. 

Bár megosztó vélemények születtek a könyvvel kapcsolatban, ennek ellenére azt gondolom, hogy mindenkinek el kellene olvasnia. 

Kövessétek Szentesi Évát a Facebookon és az Instagrammon
A könyvet megvásárolhatjátok A Librinél ITT, a Líránál ITT, vagy akár a Booklineon is. 

Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá

szentesi éva pedig olyan szépen éltek szentesi éva pedig olyan szépen éltek