2019. jan 24.

Egy nem mindennapi Európai kiruccanás története

írta: Demencze Ilona
Egy nem mindennapi Európai kiruccanás története

Avagy, meddig tartható fent egy édes hármas?

Sienna Cole - Négyszáz nap szabadság című igen vaskos könyve, akár megbotránkoztatható is lehetne egy édes hármas kapcsolat kibontakoztatása miatt, szerintem viszont így jó, ahogy van. Mielőtt még azt gondolnátok, hogy ez is csak egy féktelen orgiáról szóló erotikus maszlag, ki kell ábrándítsalak, mert Dena, Patrick és Jason triumvirátusa sokkal több érzelemmel, titokkal és komoly problémákkal tarkított, mintsem szexuális jelentek egymás után pakolásával. 

19366298_238136266701960_8849557984176924576_n.jpg
Stílusos borító
/Kép forrása: Sienna Cole hivatalos Facebook oldala/

Fülszöveg:
"Elképzelted ​már, milyen lenne egyszerűen kilépni az életedből? Magad mögött hagyni mindent? 
Dena egy jó nevű londoni reklámügynökségnél dolgozik, és minden vágya, hogy fényes karriert fusson be a szakmájában. A barátja épp arra készül, hogy megkéri a kezét, Dena azonban hallani sem akar a házasságról. Jason a cég nőcsábásza, igazi életművész, akinek mindig lapul egy vicc a tarsolyában. A bohócjelmez mögött azonban régi sérelmek lappanganak. A hallgatag és megközelíthetetlen Patrick áll az ügynökség élén, és egy nap ő örökli az egész reklámbirodalmat. Házassága zátonyra fut, mikor megtudja, hogy a felesége megcsalja. 
Mindhármuk élete gyökeres fordulatot vesz, amikor egy ártatlannak induló hétvégi kiruccanás szenvedélyes afférba torkollik. A rendhagyó, titkos viszony felforgatja mindennapjaikat, melyek már egyikük számára sem ígérnek boldogságot. Úgy határoznak, belevágnak életük legnagyobb kalandjába, hogy megtalálják és megtapasztalják a mindannyiuk által áhított szabadságot. 
De vajon van-e létjogosultsága egy ilyen kapcsolatnak? Létezik-e korlátlan szabadság? És ha igen, hol kell keresni? Meg lehet-e szabadulni a múlt árnyaitól? 
Sienna Cole szenvedéllyel és drámával tűzdelt romantikus története ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben az utazás nemcsak lélegzetelállító tájakra kalauzol, de a lélek legmélyebb bugyraiba is elvezet."

Bár az író nem tagadta meg a gazdag, öltönyös, jóképű férfiak kliséjének használatát, képes volt ezt kompenzálni a főszereplők szöges ellentétben álló személyiségeinek jól kidolgozottságával. Szereplőink ugyanannál a menő cégnél dolgoznak, és látszólag minden rendben az életükkel. Patrick házasságban él, Dena és párja évek óta együtt van, Jason pedig élvezi a szingli élet előnyeit. Egy hirtelen jött közös hétvége ötlete mindhármukat kizökkenti a mindennapok sodrásából. Egyikük sem gondolta volna, hogy ilyen könnyen kialakulhat egy elvárásoktól mentes, szabad szellemű "hárman párban" variáció. Szinte egyszerre fordítanak hátat munkahelyüknek, hogy egy féktelen és végtelennek tűnő vadkalandba vessék magukat Európában. Na de, hogy is jutottunk el idáig? 

A már említett közös hétvége hatására Denában felerősödik az érzés, hogy teljesen távol áll tőle a házas élet és gyermeknevelés idilli szépsége, inkább nyomasztó tényezőkén tekint mindezekre. A szakítás a lehető legkínosabb körülmények közt történik meg, teljesen megalázva ezzel aktuális párját. Nem tagadom, egyenesen taszítónak találom Dena személyiségét, a való életben soha nem barátkoznék egy ilyen emberrel, mint ő. Viszont nem akadtam ki rajta, hiszen ő ilyennek lett teremtve, az írónő nagyon szépen tartotta végig a karakter sajátosságait és nem is igyekezett megváltoztatni azokat. Nagyon egyszerű gondolkodású, felszínes, hisztis liba, aki sokat ad a külsőségekre. Tipikus: néz, de nem lát, aztán még ő van megsértődve. Jason sármos, humoros, néha egészen őrült karaktere egyértelműen levette Denát a lábáról, Patrick különc és titokzatos jelleme pedig felpiszkálta az érdeklődését. Sajnos szűk látása miatt nem tudta értékelni ha valamelyik fiú megnyílt neki ebből aztán később sok sértődés és veszekedés generálódik. A hárman párban kapcsolat közös megállapodás eredménye, lefektetett szabályokkal ami szerintem teljesen rendben van így. Simán el tudom képzelni, hogy vannak akik tényleg így élik az életüket, elvégre a huszonegyedik században már nemigen vannak tabuk. 

50818601_2114144948647996_1411247943326892032_n.jpg

"Vannak olyan pillanatok, amikor egy szívdobbanásnyi időre megszűnik a tér és idő, amikor beleszédülsz, beleveszel, és egy kicsit belehalsz a jelen tökéletességébe, és egyszerűen tudod, hogy ez a pillanat örökre beléd égett."


Térjünk kicsit vissza az utazásra, hiszen életük legnagyobb kalandjába csaptak bele azzal, hogy teljesen céltalanul nekivágtak a világnak. A végtelen szabadság érzése mámorítóan hat nem csak rájuk, hanem az olvasóra is. Google Earth segítségével próbáltam meg követni azokat a helyszíneket ahová ők is eljutottak, így adott egy pluszt a képzeletemnek a leírások mellé. Mondanom se kell, elég pazar dolog így olvasni valamit. 

A fiúkról is fontos pár mondatban beszélnem, hiszen úgy érzem az egész történetnek ők a valódi kulcsai. Mivel sok titok lappang körülöttük ezért igyekszem meghagyni nektek is egy kis csemegét az olvasásához. Kezdjük Jasonnel, aki egy fokkal talán egyszerűbb eset, mint Patrick. Hogy miért is mondom ezt? Mert láttam már hozzá hasonló férfiakat, akik a sármjukra támaszkodva, a humoros dumájukkal és stílusukkal kibeszélik a nőket a bugyijukból, még ha azok elsőre kéretik is magukat egy kicsit. Jason szerintem fél felnőni, leginkább ösztön ember, aki alkohol hatására képes átmenni egy féktelen és agyatlan terminátor üzemmódba. Sokszor nem gondolkozik előre, próbál mindig laza és bohém lenni, amikor probléma üti fel a fejét, azonnal valami bódító szert hív segítségül. Leginkább ő illik Dena karakteréhez, viszont hosszú távon abszolút nem tudom őket elképzelni. Az ő élete sem egyszerű, még ha elsőre ezt is gondolná a kedves olvasó. Hamar felmerül a kérdés: vajon miért lesz olyan ideges ha valaki a telefonjához mer nyúlni? 
Partick egy teljesen más világ. Az egyetlen ami a két fiút összeköti az a bódító szerek iránti vonzalom. Bizony, a mindig megfontolt, pedáns, makulátlan megjelenésű, vega Patrick nem is olyan ártatlan. Az írónő szépen hullajtja le a leplet a férfi házasságának hátteréről és családi életéről. Nem egy szokványos karakter, annyi szent. Muszáj elárulnom, hogy az ő személyében egy igazi zsenivel van dolgunk, akinek az egész lényéből árad a muzikálisság. Olyan embernek írja le őt az író, mint ha csak Beethoven utódja lenne, egy "csodagyerek", akinek a vérében dallamok csörgedeznek. Ezeknél a részeknél kifejezetten más lett a könyv hangulata, biztos vagyok benne, hogy Sienna Cole különleges érzelmekkel kötődik a zongorához, mint hangszerhez és magukhoz a zongoraművekhez is. A legnagyobb kérdés Patrick személyét illetően az, hogy mi elől menekül? 

"Szomorú rájönni, mennyire függ az ember az emlékeitől, még akkor is, ha azok már réges-rég nem jelentenek semmit."

Számtalan kaland, szenvedély, heves viták és mély érzelmek tarkítják a regény lapjait. Azonban semmi nem tart örökké, tartja a mondás, ha kíváncsiak vagytok mi lett a vége hármójuk koránt sem zökkenőmentes kapcsolatának, akkor olvassátok el a Négyszáz nap szabadságot, mert tényleg megéri. Hm, de vajon vége lett-e ténylegesen, vagy csak innen indul be igazán, azt döntsétek el ti, és írjátok meg nekem! 

Ajánlom azoknak akik szeretik a romantikus, kalandokban bővelkedő történeteket, és nem riadnak el pár erotikusabb jelenettől. Főleg azoknak fog ez a sztori tetszeni, akik nem egyszerű limonádéra vágynak, hanem igazi érzéseket akarnak és megrendítő élettörténetek részesei szeretnének válni. Plusz szimpátia azért, mert Sienna nagyon szépen és választékosan fogalmaz, öröm volt olvasni a sorokat. 

A könyvet kölcsönbe kaptam egy nagyon kedves barátnőmtől, akinek ezúton is hálásan köszönöm! :) 

Sienna Cole hivatalos Facebook oldalát ITT találjátok. 
A könyvet megrendelhetitek az Álomgyár oldalán.

Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá