2018. dec 12.

Visszaszámlálás, vagy egy új korszak kezdete?

írta: Demencze Ilona
Visszaszámlálás, vagy egy új korszak kezdete?

Ákos50

Talán nincs is olyan ember Magyarországon, aki számára Kovács Ákos neve ismeretlen lenne. A Kossuth- díjas dalszövegíró, költő, énekes, méltó módon tudhatja magáénak a közönség szeretetét és elismerését. Dalszövegeit milliók ismerik, magyarul és angolul egyaránt. Ötven nappal az ötvenedik születésnapja előtt, közösségi oldalán elindított egy visszaszámlálást, melynek gyümölcse egy gyönyörű jubileumi kiadvány lett, kibővített tartalommal. 
A blogbejegyzés nem szponzorált, minden mondat a saját véleményemet tükrözi.

akos1.jpgÁkos a megjelent kiadvánnyal
/Forrás: https://www.facebook.com/AkosOfficial/

A fenti képről rögtön szembetűnik, hogy ez bizony nem egy egykezes olvasmány. A könyv minőségében is magasan hozza azt a szintet, amit a rajongók elvárhatnak tőle, illetve amit Ákostól már megszoktunk. Az előszót Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója írta. Kronológia sorrendben haladva építkezik, életének legfőbb történéseinek bemutatásával. Elbeszélései és fényképei által gyorsan megismerhetjük a számára fontos embereket, illetve magát a költőt. A képleírások mellett rengeteg humoros történettel dobja fel a hangulatot, ettől is lesz az egész olyan "Ákosos". Elárulta a rajongóknak például, hogy amikor bevonult sorkatonának az "ÜDVÖZÖLJÜK A BEVONULÓ FIATALOKAT" feliratból csupán ennyi látszott: "...ÖLJÜK A BEVONU...". Nem szorul magyarázatra édesanyja miért sírta el magát ott helyben. Nem mellesleg az itt eltöltött 351 rendkívül izgalmas nap egyikén született meg a Bonanza Banzai szókapcsolat is. Számomra sok információ eddig ismeretlen volt, tudtátok például, hogy négy éves koráig egyáltalán nem beszélt? 

akos5.jpg

"Szét akarta vágni a fotós, de nem hagytam, mert ilyen rendhagyó, a magyar kártya világát idéző, formabontó zenekari igazolványképet még életemben nem láttam."
/Ákos/ 


Rendkívül jó ötletnek tartom, hogy kiemelt részleteket bizonyos dalszövegekből, és ezeknek is helyet szorított a könyvben. (Bár a kötet tekintélyes méretét figyelembe véve, nem nagyon kellett szorongatni semmit.) Különleges élmény volt, hogy minden egyes sor a fejemben Ákos hangján szólalt meg, olvasás közben. A dalszövegek  szinte magukat dúdolták a fülemben, így evidens volt, hogy minden rész végén amit elolvastam, meg is hallgattam az adott zeneszámokat. Nem véletlen, hogy több napot is szenteltem a könyv teljes kiélvezésének. Minden percet megért! A rajongók számára igazi csemege, ahol a legkeményebb mag és a koncertre nem sűrűn járó, de otthon Ákost hallgató személyek is közelebb kerülhetnek az énekeshez. 
Egy rendkívül szépen felépített karrier, csodás krónikája ez a kiadvány, mely számba vesz minden fontos eseményt, beleértve a családi hátteret is. Aki egy kicsit is ismeri Kovács Ákost, az tudja, hogy felesége és gyermekei milyen fontos szerepet töltenek be az életében. Kedves családi fényképek és történetek teszik meghittebbé az oldalakat. 
Bár a könyv címe "visszaszámlálás", ami bizonyos értelemben negatívan/szomorúan hathat, hiszen valaminek az elkerülhetetlen végét jelzi, úgy gondolom, hogy az örökké megújuló énekes repertoárjában még rengeteg meglepetés vár a rajongókra. Nem félek azt mondani, hogy egy új korszakban "minden most kezdődik el".

akos-50-audi-arena-gyor-474-279-96196.jpg"Március elején furcsa telefont kaptam: egy kedves hölgy arról kérdezett, átvenném-e a Kossuth-díjat, ha nekem ítélnék. Át, persze, de tudja kivel szórakozzon."
/Ákos/


Kovács Ákos mind dalszövegeiben, mind költészetében magasra helyezte a mércét, nem hiába tudhat magáénak számos kitüntetést és díjat. Folyamatos zenei megújulása a minőség megtartása mellett, minden alkalommal áttörő sikereket ér el. Amellett, hogy a hazai zeneipar egyik ikonjává vált, képes volt megőrizni azt az intim közelséget a szövegei által, amin keresztül egyedi kapcsolatot ápol minden egyes emberrel. Elég csak felidézni magunkban például a Majom a ketrecben című számot, amelynek a mondanivalóját minden ember egyedi módon értelmezi. Ahány lélek, annyi befogadás. Bár a tömeg egyszerre tombol, különféle érzelmek ülnek ki az arcokra, különféle, a dalhoz fűződő emlékképek peregnek mindenki fejében. Ákos dalszövegei átsegítenek a nehéz pillanatokon, örömet szereznek, felkorbácsolnak, elgondolkodtatnak, emlékeket őriznek.

Ajánlom a könyvet az összes rajongónak, akik még nem szerezték be, illetve azoknak, akik most kezdenek megismerkedni az énekes munkásságával. 

"Az első ötven bejegyzés ezzel megvolna. Vajon hányat írhatok még?" 
/Ákos/


A könyv rendelhető a Líra webshopból, illetve beszerezhető a Libriben is. 
Ákos hivatalos Facebook oldalát ITT találjátok. 
Még több információt a www.akos.hu oldalon találtok. 

Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá

ákos ákos50