2018. okt 12.

Függőség, és ami a háttérben van

írta: Demencze Ilona
Függőség, és ami a háttérben van

Garay Zsuzsanna könyve

Garay Zsuzsanna Függőség című könyve igencsak nagy meglepetést okozott számomra. Vékonyka külleme megtévesztő, ugyanis a történet igen vaskor tartalommal bír. Ez a sztori nem egy hétköznapi megfogalmazása annak az élethelyzetnek, amikor valaki szenvedélybeteggé válik. A játékfüggőség nem csupán a gyermekek "zöld szemű szörnye". Garay Zsuzsanna rendkívül érdekes módszert választott arra, hogy bemutassa, az idősebb korosztály sem menekülhet a problémák elől. 

43823269_255090245197771_62949076504674304_n.jpg

Fülszöveg
"A kábítószer vagy az ital káros hatásait, művészek, orvosok és szociológusok egyaránt behatóan tanulmányozták. Ez a könyv egy másféle szenvedélybetegség rabságában élő asszony monológja. A kezdődő problémák eleinte pókháló vékonyságú szálként veszik körbe, majd egyre jobban gúzsba kötik azt, aki nem elég erős ahhoz, hogy legyőzze saját gyengeségét. A főszereplő név nélküli arca mögé bárki odaképzelheti magát… A könyv tükröt tart elénk, magunkra ismerünk-e az asszony szorongásain keresztül… saját kétségeinkre, félelmeinkre? Van-e remény, lehetséges-e a gyógyulás? Mibe kapaszkodhat az, aki maga metszette el másokhoz fűződő szálait?"

Mint ahogy a fülszövegben is olvashatjuk, egyáltalán nem derül ki a főszereplő neve és pontos életkora. Ami pedig a legfurcsább, hogy abszolút nem is volt hiányérzetem ezzel kapcsolatban. Garay meghagyta az olvasónak, hogy olyan arcot képzeljen el a női szerepbe, amilyet csak akar, beleértve saját magát is. A nő történetét 16 kazettán keresztül ismerhetjük meg, melyek tizenhat fejezetre tagolják a könyv felépítését. Egy olyan családanya történetét ismerhetjük meg, aki együtt korosodott a technológia fejlődésével. Felnőtt fejjel nekem most ugyanolyan érzés az új technikai kütyük kezelésének megtanulása, mint anno egy Commodore 64-ről áttérni a Pentiumra, majd egy Lap-topra. 
Főszereplőnk érzéseit, gondolatait a pszichológusa által javasolt kazettás módszerrel ismerjük meg. Mire a könyv végére érünk, teljes képet kapunk a nő élethelyzetéről, és a játékfüggőséget kiváltó okokról. Nagyon fontosnak tartom, hogy valakinek legyen hobbija, amely a teljes kikapcsolódás és feltöltődés élményét tudja neki nyújtani. Az oly sokszor monotonná váló hétköznapok könnyen letargiába sodorhatják az embert. Főszereplőnkkel is ez történik, nem leli már örömét semmiben, férjével és fiával elhidegülnek egymástól. Szinte észrevétlenül szippantja magába a számítógépes játékok világa. Szépen, fokozatosan, vívódások közepette lesz egyre inkább a PC rabja, miközben minden más a háttérbe szorul. Az unaloműzésből gyorsan a feszültséglevezetés eszköze lesz, ami nélkül minden sokkal komorabb és irritálóbb. 
Ahogy szépen elfogynak mellőle a barátok, családtagok, felismeri hogy itt bizony probléma van. Egy kis külső ráhatást követően pszichológushoz fordul -ennek a lépésnek a termékéből informálódik az olvasó-, hogy a számára még meghatározatlan betegséggel szembenézzen. Az írónő szépen érzékelteti a kettősséget és küzdelmet, mely a nőben zajlik nap mint nap. Nem egyszerű játékfüggőségről beszélünk, hanem depresszióról és szorongásról is. Ez is kiválóan mutatja, hogy mennyire összetett probléma is ez valójában. Számos elgondolkodtató jelenség bukkan fel a könyvben, melyek szerteágazó gondolatokat generálnak az ember fejében. Ezernyi kérdés és tény cikázott az agyamban, mialatt végigolvastam, és még utána is. A történet végére nem lehet rásütni, hogy boldogan zárul, sőt. Le is zárja, meg nem is. Hagy is morzsát, meg nem is. Mindezt pedig úgy, hogy egyáltalán nem volt hiányérzetem, miután leraktam a könyvet. 

Garay írói stílusa és fogalmazásmódja igen kifinomult. Élvezet volt olvasni a szépen szerkesztett mondatokat, választékos fogalmazást. Gördülékeny történetvezetése még ezt a nehéz témát is könnyedebbé tette.  

Ajánlom a fiatal felnőtt korosztálytól felfelé mindenkinek. Aki szereti ha egy könyv mélyebben elgondolkodtatja, annak teli találat lesz. Nem utolsó sorban terjedelme miatt kiváló utazókönyv is. Szívesen fogom olvasni az írónő többi könyvét is. 


Köszönöm Garay Zsuzsannának a könyvet, igazán érdekes és értékes olvasmánnyal sikerült meglepnie. 

Az írónő honlapját ITT érhetitek el. 
Ha felkeltette az érdeklődéseteket, a Facebookon is megtaláljátok

 Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá