2017. nov 14.

Újabb szuper gyermek krimi!

írta: Demencze Ilona
Újabb szuper gyermek krimi!

Holden Rose ismét nagyot alkotott

Holden Rose legújabb gyermekkönyve nemrégiben került a könyvesboltok polcaira. Bár nem 9 éves fejjel olvastam a legfrissebb Howard Matheu kötetet, mégis együtt tudtam izgulni a főszereplőkkel. A Nita, Gil és én egy rendkívül szórakoztatóra sikerült novellás kötet, melyen az ember hatalmasakat tud kacagni legyen akárhány éves is. 

"Amúgy elég nehéz önmagamnak lenni, amikor anyu olyan ruhát ad rám, amit még sose láttam." 

 

covers_458413.jpg

A könyv hat különálló, rövid történetet tartalmaz, melyek fejezetekre vannak bontva. Ez azért szuper, mert lehetőséget ad az olvasásra akkor is, ha valaki mondjuk a két tanóra közti szünetben kapná elő. Én biztos ezt csinálnám. Bár hőseink nem Magyarországon élnek, mégis ugyanolyanok, mint bármelyik kisgyerek. Játszanak, álmodoznak, megfigyelnek és ötletelnek, mindenbe beleütik az orrukat, néha rossz fát tesznek a tűzre. Annyi különbséggel, hogy Howardék körül mindig történik valami rejtélyes eset, ami miatt nyomozni kezdenek. Ahogy már említettem; igazi kis hősök, hiszen a felnőttek mindig az ő segítségükkel fülelik le a rosszfiúkat. Ez nagyon jó példa a gyerekeknek arra, hogy saját maguktól megoldásokat keressenek a mindennapi élet kihívásaira. Nem csupán szórakoztat, önálló gondolkodásra is tanít. 

" Legtöbbször csak az találhatja el a célt, aki elég bátor mellélőni is." 

Nita, Gil és Howard igazi modern kori gyerekek, akik bátran használják a telefonjaikat kommunikációra és fényképezésre. Ez azért pozitív, mert egyébként másra nem. Nem interneteznek vagy játszanak rajta, arra ott vannak egymásnak ők. Tetszik, hogy reális képet kapunk a mostani 9 éves körüli gyerekekről ebben a digitális világban, mégsem kerül elő egyetlen számítógépes játék sem, illetve a személyes kapcsolatok helyeződnek előtérbe. Mind a barátok, mind a szülők, mind a kistestvér szerepe nagy hangsúlyt kap a történetekben.

Különösen tetszik, hogy a gyerekek személyisége különböző, és külsőre sem tökéletesek. Szeretem, ahogy a pocis Gil néha habzsolni kezd, Nita pedig felpörög és kirohan a világból. Howard pedig Howard, a kis mellénykéjével, kíváncsi természetével. Nem idealizált világszépe kölykök, hanem olyanok, akik bármelyikünk szomszédjában élhetnének. 

" Itt állok a sráccal óráknak tűnő percek óta a szemerkélő esőben, úgy folyik az orra, hogy a szomszéd utcából látni lehetne, de még csak nem is szipog, pocskol a cipőjével, lassan beszél, alig lehet belőle kihúzni egy rendes választ -erre, amikor már ennyire közel járunk, megmakacsolja magát, és benyög egy ilyet. Nemszívesenmondomel." 

 23130819_2001789383372320_6094509541331796030_n.jpg
Az író Facebook oldaláról (Nem kell magyarázni, miért imádható.)

 Az összes sztorin végig izgultam, mégis van két abszolút kedvencem. Az egyik A fekete furgon, a másik pedig az Elcserélt nadrágok. Mindegyik rejtély annyira egyedi és jól kifundált, hogy szinte le se tudtam tenni a kötetet. 

Elsősorban ajánlom minden 7-10 évesnek kivétel nélkül. Ajánlom a szülőknek is, ha értelmes ajándékkal akarják meglepni csemetéjüket. Mindemellett ajánlom bárkinek, aki szereti a nyomozós, gondolkodós krimiket elvonatkoztatva attól, hogy milyen korúak is a főszereplők. Illetve ne maradjanak ki azok sem, akik a humor szerelmesei!

Amit fontosnak tartok megemlíteni, hogy Holden Rose rendszeresen tart előadásokat kisiskolásoknak, így lehetőség van személyes találkozásra, dedikálásra. Remek program nem csak a gyerkőcöknek, hanem a tanároknak is. 

Köszönöm a példányt az írónak és a Főnix Könyvműhelynek, igazi élmény volt olvasni! 

Holden Rose hivatalos Facebook oldalát megtaláljátok ITT
Howard történeteinek Facebook oldala ITT. 

Megrendelni a Főnix Könyvműhely oldaláról tudjátok.

 

Szólj hozzá