2017. júl 19.

Átalakulni egy betegségben

írta: Demencze Ilona
Átalakulni egy betegségben

Tóth Kinga- Holdvilágképűek ajánló

Tóth Kinga egészen egyedi megvilágításba helyezi az autoimmun betegségek velejáróit. A Hazai Attila Irodalmi Díjas költőnő összeköti a zenét az irodalommal és a képzőművészettel, mely egyveleg, egy másik síkra képes repíteni az embert fejben és lélekben. 

Nem is gondolnánk, hogy sokkal több autoimmun beteg él ma hazánkban, mint ahányan ráktól szenvednek. A Drót-on korábban már írtam egy cikket ezzel kapcsolatban a Lupus világnap alkalmából. Szívügyemnek érzem ezt a témát, hiszen személyesen is érintett vagyok benne. Tóth Kinga könyvére az Ünnepi Könyvhéten hívta fel a figyelmem Tibor barátom, amikor videóinterjút készítettünk a művésznővel. A helyszínen meg is vásároltam a könyvet, melyet Kinga nagy örömmel dedikált a részemre egy egyedi kis üzenettel. 

fi0a1921.jpg

Tóth Kinga vizuális- és hangköltő, performer, tanár

 

"A beavatkozások víziókat, delíriumos állapotot okoznak, a kezelés nem ismert, a gyógymód nem ismert, a betegség kimenetele nem ismert." 

Hogyan fogható meg egy olyan betegség, amely mindvégig benned lappang? Hogyan magyarázod el, hogy nem fertőző, ez csak téged bánt? Birkózz meg vele, fogadd el, ne fogadd el, küzdj meg vele, törődj bele! Olyan dilemmák ezek, melyek egy egész életen át elkísérnek.

Kinga többször is olyan vízióba csalja az olvasót, mintha a kórházi lét teljesen természetes lenne, a mindennapi élet velejárója. Vizsgálat vizsgálat után, csövek, tűk, nővérek, falak, támpontok, képzetek, szagok tömkelege. Eljön az a pont, amikor a kórházban már úgy érzed, hogy szinte hazajársz, és az ott dolgozók is mind megismernek. Elfogadtad, nem lázadsz, mert jobban akarsz lenni. Nem meggyógyulni, mert azt nem lehet. 

"Ömlik a levegő, feszül a garat,  a tüdő, a cső, a műanyag a gyomorhoz érkezik. Mélyeket lélegzem, az ernyeszt. Aki fölém hajol, nem ellenség. Aki belém hatol, az, aki meg akar gyógyítani. Ez a munka, most ellazulok és kiengedem, azt képzelem, a levegővel kijön a cső is, és szebben fogok énekelni utána."

Kedves olvasó, hidd el, nem siránkozásról  és önsajnálatról szól a könyv. Elmesél, bemutat, megragad, vizualizál. Holdvilágképünk lesz, hullik a hajunk, meghízunk. Köszönjük szteroid, hogy életben tartasz és függővé teszel. Köszönjük, hogy lassan jönnek azok a mellékhatások, hogy kis dózisnál újra lehet kezdeni az életet. Aztán minden kezdődik újra.

"Egy idő után szervet választ, célzott kezelés ajánlott. 64 milligram - 48 milligram - 32 - 24 - 12 -8 -12 - 24 vissza." 

Kinga leírja, hogy milyen átalakuláson megy keresztül a betegség által. Vannak nehezebb és könnyedebb időszakok. Egyikre se lehet felkészülni valójában. Képzeljük el, hogy az egész addigi életünk megváltozik, mi pedig vele változunk. Nem csak belülről, kívülről is hatással van ránk. Mindenkire a környezetünkben. 

 A könyv maga nem hosszú, rövid szövegrészekkel és rajzokkal tarkított. A végében röntgenfelvételek, leletek, rajzok sokasága. Könnyen olvasható, tartalmának emésztéséhez azonban több idő kell. A könyv egyébként három nyelven is olvasható, mindegyik tartogat magában egyedi meglepetéseket. 

Ajánlom minden autoimmun betegtársnak, támogassuk azt, aki nem csupán magáért, hanem értünk is ír. Ajánlom minden egészséges embernek, hogy lássák mekkora kincsük van valójában. Ajánlom azoknak, akik hajlandóak elrugaszkodni a egyszerű leírásoktól, és képesek értelmezni az elvontabb részleteket. 

Köszönöm Kingának, hogy megírta ezt a könyvet mindannyiunkért! Köszönöm a kedves szavait, és a nyitott hozzáállását. Csodás, sokoldalú személyiség, akit érdemes figyelemmel követni, mert mindig tud valami egyedit alkotni.

20179817_10209137871111656_1266441990_n.jpg

4 mg szteroid mellett nem olyan látványos a Holdvilágképem, de megpróbáltam imitálni. Csak vidáman :) 

Tóth Kinga blogja ITT

Tóth Kinga írói Facebok profilja ITT

A könyvet megvásárolhatod ITT

Írta: Demencze Ilona

Szólj hozzá