2017. jún 05.

Író kérdez írót játék

írta: Demencze Ilona
Író kérdez írót játék

Úgy terjeng köztünk az író kérdez-felelek játék, mint a frissen lefőtt kávé illata. Én Bogár Erika írónőtől kaptam kérdéseket, amiket itt a blogon meg is válaszolok. 

1. Abban a műfajban írsz, amit egyébként olvasni is szeretsz, vagy különbözik a kettő?

A fantasy műfaj áll hozzám a legközelebb, de szívesen lépek ki a komfortzónámból, ha lehetőségem van rá. A könnyed humoros témák és a komoly lélektani hangvétel sem áll tőlem távol. 

2. Mennyire tartod fontosnak, hogy a szerző tisztában legyen például bizonyos tudományos kérdésekkel vagy elég a fikció?

A hitelességet tartom a legfontosabbnak. Egy teremtett világban könnyen abba a hibába eshetünk, hogy azt gondoljuk, nincs szükségünk a tudományos tényekre. Holott ez koránt sincs így. Érdemes utána nézni bizonyos dolgoknak mielőtt papírra vetnénk azokat.

3. Fontos számodra a személyes visszajelzés az olvasóktól vagy elég a fogyásjelentés?

Mivel a regényem még készülőben van így a blogom olvasottsága a legfontosabb. A Facebook oldalamon is megosztom a blogbejegyzéseket, illetve igyekszem az Index2-re is minél több cikkel kikerülni. Mivel szívügyem a kortársa hazai írók támogatása, nagyon fontos, hogy sokan olvassák a bejegyzéseimet. 

4. Szerinted mennyire fontos, hogy az író szeresse / pozitívan értékelje a témát, amiről ír?

Szerintem csak az tud igazán nagyot alkotni, aki képes azonosulni minden általa megteremtett helyzettel. Nem feltétlenül kell szeretni egy témát, ha egy részed belehal írás közben az már jelent valamit. 

5. Ha nem találsz megerősítést valamire, hogy valóban helytálló-e, de te igaznak érzed beleírod a munkádba vagy kihagyod? 

Valószínűleg megkérdezném Nádasi Kriszt és pár másik írótársamat. Sokat adok a véleményükre. 

6. Van művész / szakember akinek a főszereplésével, vagy dokumentumfilmben a tolmácsolásában szívesen látnád a munkád?

Weiner Sennyey Tibor felolvasásait imádom.Esetleg Vilkó egy szál gitárral zenei aláfestésben. Külföldiek közül Momoa mindig jöhetne egy szerepre nálam :D <3 

7. Lehet úgy alkotótevékenységet végezni, hogy a környezet (rokonok, munkahely) nem támogató?

A páromnak néha féltékeny az írásra, de egyébként nem akadályoz semmiben. Én úgy gondolom, hogy ha valakinek az írás az élete, akkor nem szabad feladnia. Senki nem szólhat bele abba ami nekem örömet okoz. A munkahely nem támogatása izgatna a legkevésbé, hogy őszinte legyek. Amíg az irodában megcsinálom amit kell, a szabadidőmet arra használom amire akarom. Szerencsére ilyen jellegű problémám nincs, jó helyen dolgozom. 

8. Van író / szakember, akivel szívesen részt vennél közös író-olvasó találkozón?

Több ilyet is meg tudnék nevezni. Ami szerencse, hogy egyik sem lehetetlen, hiszen egy országban élünk, ahol valljuk be, nincsenek igazán távolságok. Igyekszem minden kiszemeltemet személyesen is megismerni. 

9. Hogyan reagálnál ha valaki felajánlaná, film készülhet a munkádból vagy felhasználnák forrásként, természetesen a neved megjelölésével?

Örömömben átmennék Lazovicsba. :D Viccet félretéve, tuti elbőgném magam és le se lehetne törölni a vigyort a képemről.

10. Kaptál már olyan kritikát, amitől úgy érezted, feladod? Ha igen, hogy sikerült túllépned rajta?

Még nem, viszont a regényem sincs még kész. A blogomat se kritizálta még senki. Úgy gondolom, hogy egy kritika, akkor igazán kritika ha épít, és nem elpusztít. Minden egyéb csak pocskondiázás, amire nem érdemes figyelmet fordítani. Rengeteg az önjelölt, magát kritikusnak valló bloggerina, akiknek fogalmuk sincs mit jelent a kritika és a recenzió. Egyáltalán, hogy mitől válik valami jó kritikává, és mitől marad egyszerű szubjektív vélemény. 

 

Remélem a válaszaimon keresztül sikerül egy kicsit engem is jobban megismernetek. A következő bejegyzésemig pedig olvassatok sok hazait! :) 

Szólj hozzá