2017. ápr 04.

Hajléktalanok az operában

írta: Demencze Ilona
Hajléktalanok az operában

Interjú Col Legnoval

Vannak akiket minden nap látsz az utcán. Nem tudod miért, de megjegyzed az arcukat. Tudsz róluk, látod őket. Mérnökök, művészek, tanárok, szülők, akik hajléktalanok. A mindennapjaid részei. Talán még el is gondolkozol, hogy vajon ők is emlékeznek a te arcodra? Mit szólnál, ha egyszer csak nem lennének ott. Elgondolkoznál, hogy mi lett velük? Élnek-e még vagy meghaltak? Hogyan jutottak idáig? Megfordul a fejedben, hogyan segíthetnél nekik visszailleszkedni a társadalomba? Akarj tenni, merj tenni! 

A déli beharangozásom után most hozom a beígért interjúmat, melyet Col Legno zeneszerzővel készítettem Az egyetlen hajléktalan című operája kapcsán. A mű alapja -az idő közben elhunyt- Csábi István Örkény-díjas hajléktalan író novellája. Col nemcsak az operáról mesélt, hanem társadalmi szerepvállalásunk fontosságáról is. A hajléktalanság egy olyan téma a művészek számára, mely ott hever mindenki orra előtt. Ragadjuk meg a lehetőséget és éljünk vele. 

Köszönöm Weiner Sennyey Tibor barátomnak akitől a felkérést kaptam az interjú elkészítésére, melyet az alábbi linken találtok meg: 

http://drot.eu/article/hajlektalanok-az-operaban-interju

DRÓT online összművészeti és társadalomkritikai alkotói portál honlapja: 

http://drot.eu/

Szólj hozzá

opera zene interjú előadás irodalom társadalom hajléktalan művészet drót társadalmi szerepvállalás hajléktalanopera Col Legno drót online