2017. már 28.

Tanulságos eset egy könyvbemutatóról. Meddig mehetünk el?

írta: Demencze Ilona
Tanulságos eset egy könyvbemutatóról. Meddig mehetünk el?

Egy könyvbemutatót megszervezni nem teljesíthetetlen feladat.

Rengeteg hely van, ahol szívesen fogadják a művészeket és vendégeiket. Legyen szó akár egy kávéházról, akár egy könyvesboltról vagy könyvtárról, művelődési házról. Ha adott a helyszín és az időpont, és mindenki jelen van, még úgy is adódhatnak kisebb bakik. Egy szervező azért szervező, hogy minden ilyen kis problémára spontán tudjon reagálni. 

Egy nagyon tanulságos esetnek lehettem nemrégiben a szem és fültanúja, ahol a szervezői képességek sajnos csúfos kudarcot vallottak. Adott egy könyvbemutató, meghirdetett időpontja 16:00, helyszín a kilencedik kerület egy eldugott pubja. Pár órával az esemény előtt az író posztolta, hogy technikai okok miatt egy óra késéssel kezdődik a bemutató. Eddig ez teljesen korrekt, ilyen bármikor bárkivel előfordulhat. 

Időben megérkeztem a helyszínre, ahol az a kellemetlen meglepetés fogadott, hogy az író (talpig öltönynadrágban) és az olvasók az utcán ácsorognak a zárt pub előtt. A szervező úriember közölte, hogy a tulajdonos már úton van, csak meg kell várni. Természetesen senki nem esett kétségbe, gondoltuk pár perc igazán belefér. Addig is hasznosan töltöttük az időt, baráti csevegés alakult ki a szerző és olvasói között. Eltelt negyed óra, majd fél is. Már teljesen átfújt minket a szél és kezdtünk türelmetlenek lenni. Az egyik úr (szintén író) javaslatot tett a szervezőnél, hogy fáradjunk át a közeli kávézóba és kezdjük el a bemutatót ott. Mindenki egyet értett vele, kivéve a szervezőt, aki bizonygatta, hogy a tulaj és még egy ember már úton van, legyünk türelemmel. Nem sokkal hat óra előtt hagytam el a helyszínt, dedikált példányommal (egyéb elfoglaltságom miatt ennyi várakozás fért bele). Kitaláljátok megérkezett-e addigra a tulajdonos? Bizony nem. 

Kérem szépen mi ebből a tanulság? Minden helyzetre fel kell készülni! Érdemes-e olyan emberre várni, aki nem tiszteli meg annyival a "vendégeit", hogy időben megjelenik a helyszínen? Érdemes- e az írónak kitartania a szervező mellett, aki hagyja, hogy egy könyvbemutató színvonalon alulivá váljék, esetleg meghiúsuljon? Várakoztathatjuk-e az olvasóinkat egy útszéli pub bejáratánál a hidegben egy órán keresztül? 

A válaszom mindenre egy hatalmas NEM! Ha azt tapasztaljuk, hogy a szervező nincs a helyzet magaslatán, nyugodtan vegyük kezünkbe az irányítást. Az író a könyvbemutató lelke, aki bármikor felülírhatja a menetrendet az olvasók és a saját érdekeit figyelembe véve. Ha az, kell, hogy a szemközti kávézó asztalait rendezzük át egy családias bemutatóra, akkor tegyük meg! Ne hagyjuk, hogy a munkánk gyümölcsének bemutatása egy kudarcba fulladt eseménnyé váljon. Nem ezért dolgoztunk át annyi kemény napot, hónapot, esetleg évet, hogy keserű emlékké váljék az a pillanat, aminek a legélvezetesebbnek kellene lennie. 

Ha van rá kapacitásunk, akkor vegyük kezünkbe a saját bemutatónk megszervezését és válaszunk körültekintően helyszínt. Csak pár azonnali példát hoznék fel: Írók Boltja, Lilaköd Könyveskávézó, vidéken művelődési házak stb. 

Legyen a könyvünk bármennyire is zseniálisan megírva, ha a bemutatóról rossz szájízzel távoznak az olvasók, megette a kutya az egészet. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy mindenki készüljön egy "B" tervvel, amit bármikor előránthat a farzsebből. Egy bemutatónak nincsenek kőbe vésett szabályai, alkalmazkodjunk a kialakult helyzethez, és ne hagyjuk, hogy mások tiszteletlensége befolyásolja a mi sikerünket. 

 

Szólj hozzá

olvasó szervezés kávéház író könyvbemutató találkozó tanúságos eset