Olvassunk hazai kortárs íróktól

Olvass Hazait!

Konyhatündér és könyvmoly egyszerre

Nem mindennapi interjú a KönyvParfé blog alkotójával

2017. szeptember 18. - Demencze Ilona

Amikor felfedeztem Ivett blogját,azonnal beleszerettem abba, amit csinál. Nem csupán egyszerű könyves, hanem gasztro blogot is vezet egyben. Minden könyvhöz amit elolvas, készít egy különleges ételt vagy italt. Az igényes értékelések mellett, csodálatos fotókon mutatja be a könyveket, melyek tökéletes összhangban vannak az elkészült finomságokkal. 

11025658_940075039377464_4658320806256997708_n.jpg

Nem volt kétség, hogy be fogom támadni egy nem mindennapi interjúra. Nagyon kacagtam amikor Ivett a következőt írta: "Benne vagyok! De… Mostanában sokan megkerestek interjús kérdésekkel. Kérlek, kérlek, kérlek ne a szokásos kommersz kérdéseket tedd fel!" Eszem ágában sem volt, hiszen a KönyvParfé annyira különleges jelenség a könyves blogok között, hogy megér egy kis kreativitást a kérdező részéről is. Igazán jó móka volt megírni a kérdéseket, és fantasztikus érzés volt, hogy Ivett teljes mértékben vissza tudta adni az interjú hangulatát frappáns válaszaival.

Nem is húzom tovább az időt, olvassátok legalább olyan élvezettel, mint ahogy készült: 

Olvass Hazait!: Mi történt 2015-ben? Akkor indult a blog. Pörköltszaft került valamelyik könyv szélére?

KönyvParfé Ivett: Ez jó szöveg! Röviden annyi történt, hogy miután munkahelyet váltottam, kicsit több időm jutott kreatívkodásra. Régóta szerettem volna egy könyves blogot indítani, de akartam bele valami pluszt adni, ami egy kicsit kiemel a többi hasonló oldal közül. A főzés és a sütés kicsi korom óta központi szerepet játszik az életemben, gondoltam miért ne lehetne összekötni a kettőt? Egy jó könyvet és egy finom ételt mindenki szeret, nem?

Olvass Hazait!: De még mennyire! Az ételeid annyira harmonizálnak a könyvekkel, hogy nem lenne szívem megenni őket…legalább 5 percig. Fotózás után milyen gyorsan fogynak el a finomságok?

KönyvParfé Ivett: Örülök, hogy ezt írtad, köszönöm! Viszonylag gyorsan elfogynak az ételek. Amikor elkészítek egy fogást, mindig marad a lefotózott mennyiségen kívül is. A fényképek készítése után pedig azonnal előkerül a villa vagy a kiskanál… ritkán marad másnapra.

Olvass Hazait!: A sok könyves blogger közt különlegesnek számítsz. Annak is érzed magad? Ne szerénykedj!

KönyvParfé Ivett: Nem érzem magam különlegesnek.  Igaz, hogy egyedibb az oldalam, és új ez a könyves-főzős vonal, amit a hazai blogok között képviselek, de még mindig messze vagyok a nagyoktól. Sokszor vagyok bizonytalan, hogy jó-e amit csinálok? Jó irányba tartok-e? Vajon sikerült a heti bejegyzésből kihoznom a maximumot? Akadnak bőven hullámvölgyek, szerencsére kedves, biztató olvasótábor is.

Olvass Hazait!: Sütés vagy főzés, melyik áll hozzád közelebb?

KönyvParfé Ivett: Vajon Gombóc Artúr mit válaszolna arra a kérdésre, hogy kerek csokoládé vagy szögletes csokoládé? 

Olvass Hazait!: Olvasás közben egyből jön az ihlet, vagy okoz néha fejtörést, hogy mit is csinálj?

KönyvParfé Ivett: A könyv végére általában már tudom, hogy milyen étel/ital készül mellé, de ha nem tetszik egy regény, akkor néha fejtörést okoz. A szépirodalom talán egy kicsit nehezebben evős, a gyerekkönyvek viszont épp az ellenkezője. Sokkal jobban el tudom engedni a fantáziámat egy mesénél, jobban tud szárnyalni a képzelet.

Olvass Hazait!: Mi történne, ha egy könyvről olyan kaja ugrana be, amit nagyon nem szeretsz? Elkészítenéd? 

KönyvParfé Ivett: Elkészíteném. Sőt, már került fel olyan étel is a blogra, amiből nem ettem. Nem szeretem a zselatint, de a malacos pillecukorhoz használtam, és a kóstolók véleményére hagyatkoztam. De azért ez az étel egy kirívó eset volt.

malac.jpg

Olvass Hazait!: Könyvekre vagy konyhai kiegészítőkre költesz többet?

KönyvParfé Ivett: Konyhai kiegészítőkre. Rengeteg tányért és poharat veszek, és miután nincs szükségem egy teljes szettre, egy-egy darabok kerülnek csak bele a bevásárlókosaramba. Ha kinyitom a konyhaszekrényt, akkor eléggé kaotikus látvány fogad.
A másik gyengém a szívószál, meg a színes papír pohár és a szalvéta. Ipari mennyiségeket halmoztam fel eddig.

Olvass Hazait!: Karácsonyra, szülinapra kapsz azért mást is? (Könyveken és konyhai eszközökön kívül.)

KönyvParfé Ivett: Tényleg ritkán kerül a csomagba kötött pulcsi és kesztyű! :D Anyukám szerint a konyhába mindig lehet venni valamit, mert ez az a helyiség a házban, ahol bármikor elfér még egy tányéralátét, konyharuha vagy épp egy fakanál. Igazat adok neki! Szeretem a gasztro ajándékokat, könyvet adni és kapni pedig mindig jó.

Olvass Hazait!: Valld be, megrendelésre is készítettél már MDT-48-at?

KönyvParfé Ivett: Még nem. Szeretnél? 

csucshatas_1.jpg

Olvass Hazait!: Természetesen! Úgy látom, csíped a dínókat, akartál valaha régész lenni?

KönyvParfé Ivett: Régész nem, de sok minden más igen – divattervező, szakács, ékszerkészítő, fazekas, oroszlánszelídítő. Végül könyvtáros lettem.

jurassic_park_1.jpg

Olvass Hazait!: Melyik étel volt a legmacerásabb?

KönyvParfé Ivett: Most, hogy említetted az MDT-48-at… nem hiszem, hogy a közeljövőben tervezek még egyszer 1 cm-es átmérőjű falatkákat kiszurkálni omlós tésztából és utána egyenként mázba forgatni. Gimesi Dóra Csomótündér című gyerekkönyve volt még emlékezetes. Igaz, az étel elkészítése nem volt túlságosan macerás, de egy olyan cipőt álmodtam hozzá, aminek a cipőfűzője spagetti gumicukor. A megfelelő színű gumicukor megtalálása több hetes tortúra volt.

csomotunder.jpg

Olvass Hazait!: Szabó Magda Abigéljének mit készítenél?

KönyvParfé Ivett: Áááá, ezt nem árulom el. Szeretnék írni róla valamikor a blogon, de ha most leleplezem, hogy mi készül mellé, akkor oda a meglepetés.

Olvass Hazait!: Alig várom, hogy megcsináld. Ha egy könyvet és egy ételt kiküldhetnél az űrbe /tuti megtalálja egy idegen értelmes faj/, mi lenne az?

KönyvParfé Ivett: Kertész Erzsi- Fény Sebestyén című gyerekkönyve, amiben egy kis földönkívüli a főszereplő, aki a Földre tévedt. Az étel könnyű.. csoki, csoki, csoki! És természetesen egy üveg Nutella.

Olvass Hazait!: Milyen kérdésre válaszolnál szívesen, amit még senki nem kérdezett meg?

KönyvParfé Ivett: Beletenném-e a kezem egy rinocérosz szájába?

Olvass Hazait!: Válaszolj akkor erre a kérdésre, kérlek! :D

KönyvParfé Ivett: Nem. :D 

Olvass Hazait!: Az életed egy tündérmesés habos torta?

KönyvParfé Ivett: Az én életem egy hatalmas torta, sok-sok különböző ízű szelettel.

szivarvany_torta2-480x264.jpg

Olvass Hazait!: Melyik műfaj áll tőled a legtávolabb és miért?

KönyvParfé Ivett: A sci-fi, a fantasy és a skandináv krimi. Szoktam olvasni, de inkább a mese és az ifjúsági irodalom áll hozzám közel.

Olvass Hazait!: Van olyan könyv, amelynek a borítóját annyira gusztusosnak találod, hogy legszívesebben beleharapnál? Ha igen, melyik?

KönyvParfé Ivett: Sandra Mahut- Nutella 

Olvass Hazait!: Hagyományos szakácskönyv vagy online receptoldalak?

KönyvParfé Ivett: Is-is. Szeretem a szakácskönyveket bújni, gyűjtögetem a szép, igényes kiadványokat. De a neten is szívesen böngészem a recepteket.

Olvass Hazait!: Kötényben vagy nélküle?

KönyvParfé Ivett: Nincs kötényem, pedig minden egyes rám csapódó paradicsomszósz után megfogadom, most már veszek egyet.

Olvass Hazait!: Lapos fakanál, vagy hagyományos? 

KönyvParfé Ivett: Lapos. 

Remélem Ti is legalább annyira élveztétek az interjút, mint amennyire mi. 


A KönyvParfé blogot ITT olvashatjátok. 
Facebookon is megtaláljátok ITT. 
Moly.hu elérhetőség ITT.

 

 

A könyv, ami nem maradhat ki az életedből!

A Szfinx hét kapuja egy életre szóló utazás

Felhőhegyi Balázst neve sokaknak ismerős lehet a gyermekeknek íródott Sárkánykalandok mesesorozata miatt. Idén azonban a Helikon kiadó illetve a Szenzár Könyvek jóvoltából egy igazi felnőtteknek szóló kalanddal rukkolt elő. A Drót-on már olvashattátok a könyvbemutatóról készült tudósításom.

A Szfinx hét kapuja azok közé a regények közé tartozik, amelyek mind írástechnikailag, mind tartalmilag elképesztően magasra teszik a mércét. 

18622586_1287240014707243_7448799113977158348_n.jpg

Adott egy sikeres, londoni üzletember, akinek az életében látszólag mindene megvan a boldogsághoz. James Whitley azonban totálisan kiégett, a hétköznapi sikerekben sem leli örömét. Ráadásul minden este rémálmokkal küzd, nem tud szabadulni halott édesapja emlékétől. Olvasás közben emlékképek sokasága tört elő bennem, hány és hány ilyen embert látok a metrón, a villamoson vagy az utcán sétálni nap mint nap. Kávéházak ablakain belesve megannyi üres tekintet, nyakkendős, kosztümös tárgyalások, gépies mondatok, protokoll mozdulatok sokasága figyel vissza rám. 

Balázs egy nem mindennapi eszközt adott James kezébe, mégpedig a katasztrófaturizmust. Hallhattunk már róla itt-ott, mégis hihetetlennek tűnik, hogy ez valóban létező jelenség, melyre már irodák is épülnek. Katasztrófa sújtotta területekre, háborús övezetekbe utazni a veszéllyel dacolva, nem éppen ésszerű hobbi. Ennek az őrült hobbinak köszönhetően jut vissza főhősünk Kairóba, ahol az események igencsak felpörögnek. Újabb emlékek kerülnek a felszínre szeretett nagynénjével kapcsolatban, miközben már fizikai jelei is vannak, hogy valami nincs rendben az életével. James első kézből tapasztalja meg a tomboló gyűlölet erejét, egy korábbi jó tettének köszönhetően azonban megmenekül. Így kerül kapcsolatba az öreg, ám annál bölcsebb Misbah cipésszel, aki egy különös utazásra hívja fel a figyelmét. 

" - Misbah szerint vannak turisták, akik örömüket lelik a szenvedés látványában, mások azért látogatnak emlékhelyekre, hogy emlékezzenek az elmúlásra, és vannak, akik azért, hogy érezzék, hogy élnek. Az első típusba tartozók kegyetlen emberek, a második kategória turistái gyakran gondolkodnak a halálról, és ezek a helyek segítenek nekik. A harmadik nem rossz ember,de csapdába került. Apám úgy véli, hogy ön ezek közé tartozik." 

 Az igazi utazás itt még nem tud elkezdődni. Emberünk megfutamodik, ahogy a való életben sokan teszik ugyanezt. A kétségek erősebben hatnak rá, eluralkodik rajta a félelem. Visszatérése a londoni forgatagba nem javít a helyzetén. Idő kell neki, hogy rádöbbenjen, az igazi Kérdésére még nem kapott választ, addig pedig nem is lesz képes nyugodni. Rengetegen keresik az utat, megfogalmazódik bennük valami, de nem mernek lépni. Lehet klisésen hangzik, de mindig az első lépések megtétele a legnehezebb az élet minden területén.

 "Indulj el, Utazó, s az út a lábad alá talál!" 

Ekkor éreztem igazán, hogy Jamessel együtt indulok el. Amikor a Szfinx próbák elé állítja, különböző életeken keresztül, és a vissza -visszatérő motívumokkal válik egyre tisztábbá minden. Labirintus, kígyó, út, érzékszervek, felismerések sorozata, mind egyre közelebb vitt a válaszhoz. Balázs szívesen nyúlt vissza régi mítoszokhoz, legendákhoz, mondákhoz, amik által még mesésebbé vált az egész történet. Nem csupán a főhős kérdésére kaptam meg a választ, hanem a saját életemre is ki tudtam vetíteni a tanulságokat. Azért tartom ennyire fantasztikusnak ezt a könyvet, mert mindamellett, hogy kalandok sorozatát éljük meg a főhőssel, saját magunkban is megtesszük az utazást. Nekem legalábbis sikerült. 

"Azok az emberek akik nem betegek, gyakran becsapják magukat, hogy örökké élnek, és mindenre jut idejük. De akinek meg vannak számlálva a napjai, az igyekszik mindent a legjobban tenni, úgy, mintha utoljára tenné."

Az író minden történetet úgy talált ki, hogy a legcsekélyebb frázis és klisé pufogtatás nélkül tudja a kezünkbe adni a felismerést. Minden élet amit bemutat, egy letűnt korban játszódik, ezzel is egyedivé téve a regényt. Olyan mondatokat képes kreálni, melyek tartalmától az utolsó csigolyámig megborzongok. Mindamellett, hogy írástechnikailag kifogástalant alkotott, olyan mély tartalommal töltötte meg az oldalakat, amelyeknek sokáig nyomot hagynak az emberben. A legszebb az egészben, hogy nem csak önmagunkra, hanem a Föld minden élő emberére ki tudjuk vetíteni a szavait. 

"Mindenki egyszerre szolga és szabad..." 

 Mivel "...minden Utazónak megvannak a saját kapui" , nem szeretném elvenni senkitől az olvasás élményét azzal, hogy feltárom az egész történetet. Felhőhegyi Balázsnak sikerült egy olyan fantasztikus, spirituális élményt megteremtenie, melyet eddig egyetlen másik könyvtől sem kaptam meg. Pazar humorával ott nevettetett meg ahol kellett, és csodás szófordulataival pedig ott csalt könnyeket a szemembe ahol annak az ideje volt. A regény legapróbb részlete is a helyén van, nem traktál felesleges információkkal, izgalmakkal viszont annál inkább. Véleményem szerint a külföldi piacon is megállná a helyét, hazai viszonylatban pedig maradandó alkotásnak tartom. Minőségben, igényességben, tartalomban kifogástalan mű. 

Ajánlom mindenkinek, aki még keresi az utat, és annak is aki már megtalálta. Ajánlom azoknak akik néznek, de nem látnak, hallanak, de nem figyelnek. Ajánlom azoknak akik nyitottak a filozófiára, a spirituális gondolkodásra és a változásra. Ajánlom, ha nem csak egy felszínes, semmitmondó történetet akarsz kapni, hanem egy életrevaló pakkot, amiből mindig meríthetsz magadnak valamit. Olyanok kezdjenek bele, akik képesek a mögöttes tartalmat is meglátni, és nem sajnálják az időt némi gondolkodásra, elmélyülésre. 

Köszönettel tartozom a kiadónak, legfőképp Kárpáti Gábornak és Kőnig Erikának, amiért lehetővé tették, hogy ez a könyv sok emberhez eljusson. Köszönöm Felhőhegyi Balázs írónak, hogy olyan élménnyel ajándékozott meg, ami egész életemben el fog kísérni. 

Az író Facebook oldalát ITT találjátok. 

A könyvet megrendelhetitek a Líránál, a Bookline-on, és a Helikon Kiadónál (Libri). 

Ha további értékes könyvekre vágysz, kövesd a Szenzár Könyvek Facebook oldalát.

18664660_1287245168040061_597237665518630850_n.jpg

Szex, szerelem, Tinder

Az első magyar Tinder könyv ajánló

A Tinder, napjaink népszerű társkereső applikációja, mely "szexpartner kereső" néven robbant be a hétköznapokba. Persze tudjuk, hogy ezt bármelyik elődjére rá lehetett volna sütni. Az online térben való ismerkedés úgy ivódott be a mindennapjainkba, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne, mintha már ősidők óta csinálnánk. 

Tóth Anikó Dóra- Jobbra húzott történetek című riportkönyvének debütálására 2017.08.17-én került sor az Anker't nevű szórakozóhelyen. A telt házas bemutató nagy sikert aratott, nekem pedig abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy az Olvass Hazait! bloggereként, én tehettem fel kérdéseimet az írónőnek. 

20841923_2025893107632660_6894964254550632457_n.jpg

Pillanatkép: a bemutató

Anikóval egy írástechnikával foglalkozó előadáson ismerkedtem meg, nem is olyan régen. Amikor felvázolta, hogy ő egy riportkönyvet készít a Tinderről, egyből felkeltette az érdeklődésem. Nagyon okos témaválasztás, hiszen aktuális, trendi és eddig fel nem tárt dologról van szó. Eltelt pár hónap és egyszer csak azt vettem észre, hogy már a borítót tervezi, a könyv pedig nyomdakész. Mint kiderült, nem kellett sokat keresgélnie a jó sztorikért. 

A riportkönyv egy nagyon igényes, letisztult borítóval került ki a nyomdából magánkiadásként. A lapokon helyet kaptak halálosan kínos és egészen megható történetek is. A két végletet úgy mutatja be, hogy az olvasó teljes képet kaphasson pozitív és negatív tapasztalások útján. Nyelvezetét tekintve velejéig szókimondó, kőkeményen, leplezetlenül tálalja a valóságot. 

"Elvégre erről szól a Tinder. Szinte ész nélkül húzod jobbra, aki tetszik, amolyan „majd csak lesz valami” alapon. Az vesse rám az első követ, aki nem hasonlóképp nyomja a dolgot. Ehhez az apphoz egyszerűen hozzá tartozik, hogy egyszerre több vasat tartunk a tűzben. Aztán amelyik bejön, annak örülünk, amelyik kihullik, annak meg ki is kellett. Nem rá vártunk."

Az tűnt fel, hogy az esetek többségében az önbizalomhiány a legnagyobb mozgatórugója az online térben történő keresgélésnek. Érdekes lenne a későbbiekben egy tanulmány írni, hogy mennyiben javítanak, ha egyáltalán javítanak, vagy éppen rombolnak ezek a "vakrandik". Elvégre a virtuális pötyögést egy idő után felváltja a személyes találkozó, ahol ugyancsak helyt kell állni. 

Fiúk, lányok egyaránt mesélnek történeteket, így mindkét nem számára érdekes olvasmánnyá válik a könyv. És, ami még inkább egyedivé teszi, hogy az összejött párok szemszögét külön-külön is megismerhetjük. Jókat lehet mosolyogni azon, hogy egy-egy szituációra másképpen emlékeznek, illetve ugyanazon történetből mindkét fél mást talált fontosnak kiemelni.

 Amikor az ember a kínos részeket olvassa, felötlenek közben olyan események, amelyek vele történtek meg. Biztos mindenkinek vannak cikis sztorijai, amiken utólag visszagondolva jót kacarászik, akkor viszont menekült volna a Föld felszínéről. Kicsit talán ez is viccesebbé teszi az egészet, hiszen bár egyedi elmeséléseket olvasunk, elég könnyen bele tudjuk magunkat képzelni a szituációkba. 

"Nem az várt rám azon a szombat estén, mint amire számítottam. A macskaszőrös leggingset kinyúlt nyakú pólóval és egy ócska, koszos tornacipővel dobta fel, majd a már eleve csodás szettet még egy fura szagú és színű ballonkabáttal is megspékelte."

20840851_1598687120202992_3790998849738049480_n.jpg

Tóth Anikó Dóra, dedikálás közben

 Szinte az összes elbeszélésből az szűrődik le, hogy a legnagyobb igény a "normálisra' van. Aki nem csak szexet akar, annak lassan már az is extra elvárásnak számít, hogy a másik fél normális legyen. Ez mindkét nem részéről így van. Lehet valaki bomba nő vagy félisten testű pasi, ha buta vagy sekélyes az illető, nem fog kelleni senkinek komoly kapcsolatra. 

Félresikerült találkozások, egyéjszakás légyottok ide vagy oda, szép számmal találni olyan kapcsolatokat, amelyek meseszerű boldogsággal végződtek, egy sikeres jobbra húzást követően. Nem egy esetben már házasságok is kötődtek (élő példa az írónő és férje) a Tindernek köszönhetően. Nem tartom kizártnak, hogy "Tinder babák" is születtek az applikáció piacra kerülése óta. 

"Sorra folytatódtak a randik. Igazából meg sem kellett beszélnünk, hogy mostantól egy pár vagyunk, szavak nélkül is éreztük. Szinte mindennap találkoztunk, jól éreztük magunkat együtt, így magától értetődő volt, hogy ami köztünk van, az kapcsolat. Az elején még hetente hazajártam, de többnyire nála töltöttem a nappalokat és éjszakákat; persze amikor épp nem dolgoztam. Lassacskán az összes cuccom – ami a mindennapokhoz kellett – áttelepült hozzá. Emlékszem, amikor bepakoltam a bugyijaimat a szekrényébe, lefényképezte, rajzolt köré egy szívecskét, majd átküldte azzal az üzenettel, hogy milyen jólesik neki ez az egész."

Mindent egybevetve, Tóth Anikó egy olyan riportkönyvvel rukkolt elő, amilyet eddig nem olvashattunk. Kitalált történetek helyett, kőkemény igaz eseteket tálal kendőzetlenül. Ha olvasod, rájössz, hogy sosem tudhatod kit sodor eléd az alkalmazás. Ha azt  kérdeznéd van-e benne botránygyanús eset? Hát... :) Olvasd el! 

Ajánlom minden Tinderezőnek és nem Tinderezőnek. Szórakoztat, kikapcsol, megnevettet, megbotránkoztat, megsirat! 

Tóth Anikó Dóra Facebook oldala

A könyvet megvásárolhatjátok az írónő saját weboldalán.

20800332_2024657164422921_6747525152013818783_n.jpg

Holdlovagok

Adott egy történész és egy japán animációs mese. Mi történik ha a kettő találkozik? Jó sok kutatás után megszületik egy regény. Seléné holdistennő legendája egészen az ókorig nyúlik vissza, mely kiváló alapját képezi egy izgalmakkal teli regény megalkotásnak. Íme az ősi írás: 

Theokritos: Endymion 

Endymiont a pásztort,
Amint őrizte nyáját,
Holdistennő Seléné
Meglátta s megszerette.
Lejött hozzá az égből
A Latmosz erdejébe,
Hozzásimult az ágyán.
Boldogság lett a része. 
Alszik már mindörökre,
Álmában meg se rezzen
Endymion, a pásztor.

A történet főszereplői Holdlovagok, akik a keresztes lovagokhoz hasonlóan, mindenféle erénnyel rendelkeztek. Bátorság, becsület, hűség, erő képviselői ők, némi mágikus erővel megspékelve. Az uralkodó halála után azonban felüti a fejét a cselszövés, és valami megváltozik. Tanítványból és barátból ellenség válik, a Holdlovagokat is megkörnyékezi a sötétség. A fenyegető erő jelenléte végigkíséri az egész könyvet, hosszú évek elteltével is tartogat még bőven izgalmakat. Az ifjú lovagokból felnőtt férfiak érnek, akinek a feladatukká válik, hogy a minden tudásukat tanítványaikra örökítsék. A bölcs és erős Seyanus-nak nem csupán külső fenyegetéstől kell tartania, hanem a várfalon belüli ármánytól is. 

17496369_10208213221195986_1835859606_n_1490359724.jpg

A könyvet tagadhatatlanul átitatja az író történész kiléte, amely megmutatkozik a stíluson és a történetvezetésen is. Nem sütöm rá, hogy a regény tökéletes, írástechnikailag van még hova fejlődni, a párbeszédeken finomítani, viszont első könyves íróként, minden segítség nélkül megalkotni egy regényt nem egyszerű. A történet nagyon jól ki van találva, a fordulatok váratlanok és jól kiterveltek. Érződik a sok kutató munka eredménye. Papp János esetében ebben rejlik a megfelelő kompenzáció titka.  

Ajánlom azoknak, akik szeretik a fantasyt és a lovagos kalandozós történeteket.

Az íróról és a könyvről bővebben itt olvashattok

Facebook elérhetőség ITT

A könyvet megrendelhetitek az alábbi linkeken: 

https://konyv-tar.hu/termek/lunae-equester-holdlovagok/

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Holdlovagok&id=280734&type=22

https://www.libri.hu/konyv/lunae_equester.holdlovagok.html

 

Miből lesz a cserebo… vlogger?

Interjú a Read That Book Patrikjával

 10387291_449723975203141_7693467264174569806_n.png

Amikor legelőször hallottam a vlog és vlogger kifejezéseket, fogalmam sem volt róla, hogy eszik vagy isszák azokat. Telefonos segítség helyett a böngészőmhöz fordultam megvilágosodásért. Mint kiderült számomra, emberek százai foglalkoznak az úgynevezett videóbloggerkedéssel, nem kevés követőt magukhoz vonzva.

Természetesen könyves körökben is szétnéztem a Youtube-on, és legnagyobb örömömre így találtam rá Patrik csatornájára. Közel 90 videóval büszkélkedhet, mely állomány hétről hétre egyre csak bővül. Első pillanattól fogva szimpatikus volt őszinte véleményeivel, egyedi humorával és végtelenül aranyos stílusával. Akkor is mosolyt csalnak arcomra a videói, ha rossz passzban vagyok, vagy teljesen ihlet vesztett állapotban tengődöm.

Már egy ideje elhatároztam, hogy készítek vele egy interjút, amely most össze is jött. Büszkén osztom meg veletek Patrik válaszait, melyek által még nagyobbat nőtt a szememben. Bebizonyítja, hogy megéri bátornak lenni, vállalni önmagunkat, hogy lehet önző érdekek nélkül csatornát vezetni, és mindeközben szerénynek maradni. A technikai nehézségek ellenére, a legjobb tudását bevetve, Patrik alázattal és töretlen jókedvvel fordul a nézőkhöz.

Nincs más dolgotok, mint hátradőlni és élvezni a vele készített interjúmat.

 

Olvass Hazait!: A Moly.hu profilod bemutatkozójában „halk” embernek vallod magad. Ehhez képest a Youtube csatornád nagyon is dübörög. Azért választottad a vloggerkedést, mert szerettél volna kitörni ebből a csendből?

Patrik: Így igaz! Mindig egy félénk, visszahúzódó srác voltam, aki nehezen, vagy egyáltalán nem merte felvállalni a véleményét, így már régóta gyökeret eresztett bennem a vágy, hogy valamilyen módon eljuttassam az embereknek a véleményem úgy, hogy valójában nem kell senkivel szemtől szemben állnom. Erre a Youtube tökéletes helynek bizonyult.

Olvass Hazait!: Lehet elcsépelt kérdés, de nem hagyhatom ki. Miért pont könyvek?

Patrik: Én 16 éves koromban váltam igazán nagy olvasóvá, és ahogy az előbbi kérdésben említettem azt a bizonyos vágyat, ekkor jött az ötlet a vloggerkedésre. Ugyan még csak pár éve van ez az egész, de akkoriban szinte egyáltalán nem volt csak (leginkább fiataloknak szóló) könyvekkel foglalkozó csatorna a magyar Youtube-on. Ez adott igazán nagy löketet az elején, hogy valami olyanba kezdhetek bele, ami egyáltalán nem egy elhíresült, közismert dolog.

Olvass Hazait!: Hazai vagy külföldi regényeket részesítesz előnyben?

Patrik: Az esetek túlnyomó részében külföldi regényeket szoktam olvasni, viszont egyáltalán nem vetem meg a hazai regényeket sem. Jó pár hazai írónak is imádom a regényeit. Az amerikai/angliai „booktube” hatására erősebb nálam a vonzódás a külföldi regények iránt. Valahogy mindig is vonzottak a külföldön menő dolgok, és számomra ez így van a könyveknél is.

Olvass Hazait!: Angolul vagy magyarul szeretsz jobban olvasni?

Patrik: Nehéz kérdés, jelenleg az angolul való olvasást preferálom, de továbbra is szeretek magyar nyelvű regényeket is olvasni. Számomra is meglepő, de ebben az évben túlnyomó részben szinte csak angol nyelvű regényeket olvastam, ami már csak azért is bizarr kicsit, mert pár éve bele se mertem volna vágni egy angol könyvbe. Szeretem az angol nyelvet, illetve az olvasással folyamatosan növelhetem a tudásomat, és gyarapíthatom a szókincsemet. Illetve az is hozzájátszik a dologhoz, hogy sok külföldi sikerregényért éveket kéne várni, hogy kiadják magyarul, én pedig sosem voltam egy türelmes típus.

Olvass Hazait!: Nevezz meg egy-egy kedvenc hazai és külföldi könyvet vagy írót.

Patrik: Hazainak egyértelműen Böszörményi Gyula- Leányrablás Budapesten című könyvét említeném, külföldinek pedig jelenleg Patrick Ness- Release című könyve viszi a prímet.

Olvass Hazait!: Mi jelenti számodra a legnagyobb nehézséget a vloggerkedésben?

Patrik: A technika. Sajnos mai napig nehézségeim vannak a videók felvevése és megszerkesztése során, a technikai eszközeim elavultsága miatt (egy hat éves laptoppal vágok; egy nem túl jó mobillal veszem fel a videókat). Voltak is emiatt nehéz pillanataim, és rengeteg videóm egyáltalán nem jó minőségben került fel az internetre, de mindig próbálom a legtöbbet kihozni a videókból minőségileg.

Olvass Hazait!: Melyik részét élvezed a legjobban?

Patrik: A nézőimmel való kommunikációt. Felbecsülhetetlen érzés számomra pozitív kommenteket kapni. Sosem gondoltam volna, hogy ennyi ember szeretni fogja a videóimat, elfogadja a véleményemet, és talán egy kicsit kedvel is engem. Hatalmas dolog ez számomra, és ez az, ami folyamatosan hajt előre.

Olvass Hazait!: Te írsz esetleg valamilyen történetet, verset, bármit?

Patrik: Ha megcsókol a múzsa, csak megnyitok egy szöveges dokumentumot és írni kezdek. Leginkább fantasy regényekbe, ifjúsági történetekbe vágok bele, ám rossz tulajdonságom, hogy az ihletem amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan tovaszáll, így rengeteg befejezetlen történettel van tele a gépem, de biztos vagyok benne, hogy egyszer megemberelem magam, és befejezek egy történetet.

Olvass Hazait!: Tudsz olyanról, aki a videóid hatására kezdett el olvasni?

Patrik: Tudok, és valójában ez egy nagyon vicces sztori. Szóval több olyan ember is van, aki a videóm hatására kezdett el egy adott könyvet (aminek mérhetetlenül örülök), de csak pár olyanról tudok, akik a videóim hatására kezdtek el olvasni, ezek pedig legnagyobb meglepetésemre a gimis, fiú osztálytársaim. A középiskolában sem én voltam a legmenőbb arc az osztályban, mindig próbáltam a háttérben maradni, amikor azonban megtörtént az elkerülhetetlen; az osztálytársaim megtalálták a Youtube csatornámat, egyáltalán nem az történt, amire számítottam. Ugyan mindenkivel jó kapcsolatom volt, de arra számítottam, hogy poént űznek majd belőlem, vagy ferde szemmel néznek rám, azonban csodálni kezdtek, és valami átragadhatott rájuk, mert hamarosan ők is olvasni kezdtek, akik amúgy egyáltalán nem olvastak hobbiból előtte. Ekkor éreztem először azt, hogy tényleg van jelentősége ennek az egésznek.

Olvass Hazait!: Mennyire tartod fontosnak, hogy egy friss könyvről alkotott véleményed az elsők közt kerüljön fel az internetre?

Patrik: Elég fontosnak tartom, mivel így lehet a leginkább eljuttatni a könyv hírét az emberekhez, így kelti fel a legtöbb érdeklődést.

Olvass Hazait!: E/1 vagy E/3-ban megírt történeteket szereted jobban, miért?

Patrik: Műfaj függő. Ha egy fantasy regényről van szó, akkor inkább az E/3 az előnyös, főleg ha több szemszögből íródik a történet, több karaktert követünk. Ha tini-drámáról van szó, akkor jobban szeretem az E/1-et, mert így jobban beleláthatunk a főszereplő fejébe, jobban át tudjuk élni az érzelmeit.

Olvass Hazait!: Olvastál már olyan könyvet, amelyben a negatív szereplőt jobban kedvelted, mint a főhőst?

Patrik: Victoria Schwab-tól az Egy sötétebb mágia című könyv. Holland mindig egy kicsit közelebb állt a szívemhez, mint Kell.

Olvass Hazait!: Ha bármelyik regényhős, antihős szerepébe belebújhatnál, ki lenne az és miért?

Patrik: Egyértelműen Kelsier lenne az Brandon Sanderson- Ködszerzet című trilógiájából. Ki ne szeretne fémeket enni, azokból pedig extrém szuper erőket nyerni?! Háztetőkön ugrálni, kiélesedett érzékszervekhez jutni, embereknek az érzelmeit manipulálni.

Olvass Hazait!: Az általad vásárolt könyvek vagy a kiadóktól kapott recenziós példányok vannak többségében a polcodon?

Patrik: Egyértelműen az általam vásárolt könyvek. Kicsit szégyellem is magam, mert rengeteget költök új könyvekre.

Olvass Hazait!: Van olyan booktuber, akitől szoktál ötleteket meríteni a csatornád változatosabbá tételéhez?

Patrik: Minden booktubertől. A külföldiektől és az itthoniaktól egyaránt. Külföldiek közül leginkább Regan-t követem (peruseproject), és tőle kapom a legtöbb ihletet.

Olvass Hazait!: Imádom a humorod. Van olyan pillanat, amikor te is felnevetsz a saját videóidban elcsattanó poénos részeken?

Patrik: Nem egyszer volt már, hogy szerkesztés közben szétröhögtem magam valami random beszólásomon. A helyzet az, hogy nálam ezek teljesen véletlenszerűen jönnek, ezért sem tudnám, mondjuk előre megírni és betanulni a mondanivalómat. Szeretek szabadon beszélni, már amennyire tudok.

Olvass Hazait!: Elárulsz magadról egy érdekességet, amit eddig nem tudtunk?

Patrik: Rettentően félős vagyok, ennek ellenére imádok horror sorozatokat, és ijesztő könyveket olvasni. Ebből következik, hogy csak TV-vel tudok aludni, és sokszor nem merek a fal felé fordulni. Hisz ki tudja, mi van a hátad mögött.

Olvass Hazait!: Kemény vagy puha kötés?

Patrik: Puha. Olcsóbb és kényelmesebb, ha pedig kicsit elavul, legalább látszik rajta, hogy olvasva volt.

Olvass Hazait!: Könyvjelző vagy szamárfül?

Patrik: Könyvjelző, uh, kiráz a hideg a szamárfültől. :D

Olvass Hazait!: Kutya vagy cica? :)

Patrik: Kutyus. :)

Olvass Hazait!: Köszönöm az őszinte válaszaidat, és további sok követőt kívánok az oldaladra, illetve kitartást. Remélem, egyszer a fiókodból is kikerül valami frappáns történetet.

Érdemes tehát kitartónak lenni, Patrik rengeteg emberhez hozta közel az olvasás felemelő élményét, cserébe ő is megtanulta, hogyan lépjen ki a csend homályából. Egy adok- kapok játék a virtuális térben, mely falakat dönthet le.

Patrik Youtube csatornáját megtaláljátok ITT.

Facebook fiókját pedig ITT.

A Moly.hu-n pattsims97 néven találjátok meg. 

 

Átalakulni egy betegségben

Tóth Kinga- Holdvilágképűek ajánló

Tóth Kinga egészen egyedi megvilágításba helyezi az autoimmun betegségek velejáróit. A Hazai Attila Irodalmi Díjas költőnő összeköti a zenét az irodalommal és a képzőművészettel, mely egyveleg, egy másik síkra képes repíteni az embert fejben és lélekben. 

Nem is gondolnánk, hogy sokkal több autoimmun beteg él ma hazánkban, mint ahányan ráktól szenvednek. A Drót-on korábban már írtam egy cikket ezzel kapcsolatban a Lupus világnap alkalmából. Szívügyemnek érzem ezt a témát, hiszen személyesen is érintett vagyok benne. Tóth Kinga könyvére az Ünnepi Könyvhéten hívta fel a figyelmem Tibor barátom, amikor videóinterjút készítettünk a művésznővel. A helyszínen meg is vásároltam a könyvet, melyet Kinga nagy örömmel dedikált a részemre egy egyedi kis üzenettel. 

fi0a1921.jpg

Tóth Kinga vizuális- és hangköltő, performer, tanár

 

"A beavatkozások víziókat, delíriumos állapotot okoznak, a kezelés nem ismert, a gyógymód nem ismert, a betegség kimenetele nem ismert." 

Hogyan fogható meg egy olyan betegség, amely mindvégig benned lappang? Hogyan magyarázod el, hogy nem fertőző, ez csak téged bánt? Birkózz meg vele, fogadd el, ne fogadd el, küzdj meg vele, törődj bele! Olyan dilemmák ezek, melyek egy egész életen át elkísérnek.

Kinga többször is olyan vízióba csalja az olvasót, mintha a kórházi lét teljesen természetes lenne, a mindennapi élet velejárója. Vizsgálat vizsgálat után, csövek, tűk, nővérek, falak, támpontok, képzetek, szagok tömkelege. Eljön az a pont, amikor a kórházban már úgy érzed, hogy szinte hazajársz, és az ott dolgozók is mind megismernek. Elfogadtad, nem lázadsz, mert jobban akarsz lenni. Nem meggyógyulni, mert azt nem lehet. 

"Ömlik a levegő, feszül a garat,  a tüdő, a cső, a műanyag a gyomorhoz érkezik. Mélyeket lélegzem, az ernyeszt. Aki fölém hajol, nem ellenség. Aki belém hatol, az, aki meg akar gyógyítani. Ez a munka, most ellazulok és kiengedem, azt képzelem, a levegővel kijön a cső is, és szebben fogok énekelni utána."

Kedves olvasó, hidd el, nem siránkozásról  és önsajnálatról szól a könyv. Elmesél, bemutat, megragad, vizualizál. Holdvilágképünk lesz, hullik a hajunk, meghízunk. Köszönjük szteroid, hogy életben tartasz és függővé teszel. Köszönjük, hogy lassan jönnek azok a mellékhatások, hogy kis dózisnál újra lehet kezdeni az életet. Aztán minden kezdődik újra.

"Egy idő után szervet választ, célzott kezelés ajánlott. 64 milligram - 48 milligram - 32 - 24 - 12 -8 -12 - 24 vissza." 

Kinga leírja, hogy milyen átalakuláson megy keresztül a betegség által. Vannak nehezebb és könnyedebb időszakok. Egyikre se lehet felkészülni valójában. Képzeljük el, hogy az egész addigi életünk megváltozik, mi pedig vele változunk. Nem csak belülről, kívülről is hatással van ránk. Mindenkire a környezetünkben. 

 A könyv maga nem hosszú, rövid szövegrészekkel és rajzokkal tarkított. A végében röntgenfelvételek, leletek, rajzok sokasága. Könnyen olvasható, tartalmának emésztéséhez azonban több idő kell. A könyv egyébként három nyelven is olvasható, mindegyik tartogat magában egyedi meglepetéseket. 

Ajánlom minden autoimmun betegtársnak, támogassuk azt, aki nem csupán magáért, hanem értünk is ír. Ajánlom minden egészséges embernek, hogy lássák mekkora kincsük van valójában. Ajánlom azoknak, akik hajlandóak elrugaszkodni a egyszerű leírásoktól, és képesek értelmezni az elvontabb részleteket. 

Köszönöm Kingának, hogy megírta ezt a könyvet mindannyiunkért! Köszönöm a kedves szavait, és a nyitott hozzáállását. Csodás, sokoldalú személyiség, akit érdemes figyelemmel követni, mert mindig tud valami egyedit alkotni.

20179817_10209137871111656_1266441990_n.jpg

4 mg szteroid mellett nem olyan látványos a Holdvilágképem, de megpróbáltam imitálni. Csak vidáman :) 

Tóth Kinga blogja ITT

Tóth Kinga írói Facebok profilja ITT

A könyvet megvásárolhatod ITT

Állati ösztönöktől vezérelve

Furry a javából!

Jandácsik Pál könyvének elolvasását nem véletlenül időzítettem a Lada-kaland kellős közepére. Az Állatok maszkabálja végigutazta velem már a fél országot, Farádon, Bakonybélben és Balatonfüreden még pózolt is a kamerának. A tavalyi megjelenés ellenére nem szeretném elvenni senkitől az olvasás izgalmát, ezért igyekszem a lehető legkevesebb spoilert beleépíteni az ajánlómba. 

19437689_1535642119840826_8588893456151178953_n.jpg

Farádon kezdődött az olvasás

A könyvről elöljáróban érdemes tudni, hogy nem egy lányregény. Erősen kiérdemli a 18-as piros karikát minden tekintetben. A furry műfaj egyediségével, állatiasan kifordított világképével, nem egy szokványos iromány. Az író rögtön belecsap a lecsóba, brutális gyilkossággal indít. Folyamatosan kapjuk az információ morzsákat, melyek összerakásával egyre inkább fokozódik az izgalom. Sok párhuzamot von az emberiség mindennapjaival, felismerhetőek benne híres filmek, személyek, történelmi események. Egyfajta társadalomkritika is megbújik a sorok között, melynek nagyon örültem. Magamra ismertem például, amikor Christie (párduc lány) az érintőképernyős telefonjával bajlódik. Hiába gyártják mindenféle méretben és típusban, mégis kihívás normálisan gépelni rajtuk. 

A történet Cesar Darlington nyomozó (németjuhász) kutakodásával indul. Akár azt is hihetnénk, hogy ő lesz a főszereplő, akivel a rejtélyes események végére járhatunk. Ennek ellenére Arthur (róka) és Christie párosára terelődik a hangsúly, nem is akármilyen csavarral. Kettejük kapcsolata még az állatok közt is furcsának hat, hiszen a társadalmi illetve a fajon belüli különbségek itt is megmutatkoznak. A történet kibontakozásával betekintést nyerhetünk mindkettejük múltjába, mely nagyban segít közelebb kerülni személyiségükhöz, kapcsolatuk mélységének megértéséhez. 

"Arthur kíváncsian megfordult.
- Mi a baj Christie? 
A lány elővette a mobilját és egy fatörzs fényképét mutatta meg. A fába egy szív volt vésve, benne a következő betűkkel: "A+C". 
- Elég óvodás dolog -csóválta a fejét.
- A szerelem megfiatalít. 
- Miért nem adod fel, Arthur?- kulcsolta össze a kezeit számonkérően a lány. Oldalra billentette a fejét és tág pupillákkal meredt a rókára.
- Nem a végeredmény az igazán fontos a számomra, hanem maga a játék. Akár nyerek, akár nem, mindenképp jól járok. Ahogy a sakkban, az utolsó bábuig játszom. Ha el is vesztem a partit, a játék élménye még így is megmarad."

A történet gördülékenyen halad, a jól megírt párbeszédek és meghökkentő események sorozata mellett, szépen megírt okfejtések, elgondolkodtató részek teszik izgalmassá az olvasást. Kifejezetten tetszett, hogy a krimi, thriller és orgazmuskavalkád mellett gondolkodni is tudtam bizonyos részeken. Az emberi és állati ösztönök egyvelege, mely sokszor nem is különbözik annyira egymástól, teljesen levett a lábamról.

Nagyon örülök hogy első könyves íróként egy-két kisebb logikai bakin kívül nem tudtam belekötni Pali regényébe. Mindenből annyit kaptam amennyi szükséges volt, a sztori természetéből fakadóan pont elégnek éreztem a vérben tocsogást és a szexuálisan felajzott jeleneteket is. Az állati ösztönök dominanciája, mely az emberben is megtalálható, egy kifordított világban teljesen helyén való. A regény mindvégig hű maradt önmagához, nem akart többnek vagy kevesebbnek látszani, mint ami valójában. A karakterek szépen kidolgozottak, egyedi élettörténettel. 

19647964_10208969151973783_1051729372_o.jpg

Bakonybélben is kalandoztunk

Egyik kedvenc gondolkodós részem Cesar nyomozóval, miközben az Emberfarkas című filmen mereng:

"A munkája során megtanulta, hogy éppen elég, valódi szörny garázdálkodik az utcákon, mintsem kitalált lényeket okoljunk a szörnyűségekért. Felvilágosult világban élünk; az évszázadokkal ezelőtti emberfarkas mítoszokról is kiderítették a történészek, hogy valójában csak szőrtelen, genetikai betegségben szenvedő állatokat véltek embernek. Persze a világháló tele volt hamis videókkal és képekkel. Repülő csészealjak, idegenek, emberek, halottlátók, emberlátók...
-Micsoda marhaság...- csóválta a fejét Cesar, amint a film ahhoz a jelenethez ért, amikor Riley megöli a lényt. Nem bánta meg, hogy felelevenítette az alkotást, csak meggyőzte a saját igazáról. Emberek nincsenek!"

A történet egy különösen furcsa, horrorisztikus Halloween-i maszkabállal csúcsosodik ki, elképesztően bizarr jelmezekbe bújt állatok féktelen bulizása, mely előbb orgiába, majd fejvesztett menekülésbe csap át. A hajsza a végsőkig tart, nincs hova elbújni. Hatalmas csattanókkal zárul a regény. Pali olyan csavarokat tett a végére, melyek teljesen a padló alá döngöltek. Azonban úgy tettem le a könyvet a kezemből, hogy minden kérdésemre magyarázatot kaptam. Nem maradtak elvarratlan szálak, a felismerés villanykörtéje 1000 Wattal tombolt a fejemben. Az író egy igazán borzongató második rész reményét meghagyva zárta le az utolsó oldalt, amitől teljesen felpörögtem. Akarom! 

Jandácsik Páltól több zseniálisan megírt novellát is olvastam, melyek arra engednek következtetni, hogy következő regénye még kiforrottabb és profibb munka lesz. Egy igazi tehetség, aki színészként is megmutatja kaméleon arcát. Sokrétűségéhez amolyan "Palis fekete misztikum" és intelligencia párosul. Egy olyan író, aki képes fejlődni, akar és tud is csiszolni stílusán, haladva a tökéletes egyediség felé. 

 18446908_754040894778864_6174333050581228748_n.jpg

 Rókák, egymás közt

 

Olyanoknak ajánlom, akik megbirkóznak az esetlegesen felmerülő csúnya szavakkal, szexuális vagy véres jelenetekkel. (Pont annyi ilyen jelenet szerepel benne, amennyit az állatias viselkedésből adódóan ez a regény megengedhet magának. A történet hangsúlya nem ezen van!) Akik szeretik a horrort, thrillert, krimit, fantasyt, furryt azoknak biztosan telitalálat lesz ez a regény! Bátran ajánlom ezen felül mindenkinek, hiszen a rejtélyes események mellett egy igazán elgondolkodtató, és érzelmekben dús történet lovagolhatunk meg. 

Jandácsik Pált, szerzői Facebook oldalán ITT tudjátok elérni. 

A könyv megrendelhető ITT

 

Dübörög a Lada-kaland!

Nyolcadik napja úton az 1200s Lada kis hazánkban. Az olvasshazait.blog.hu péntek este csatlakozott a túrához Biatorbágyon. Szombaton meglátogattuk Szentendrén a Retro Design Centert, ahol fantasztikus élményben volt részünk. A sok autó és motor csoda mellett elmerülhettünk kicsit a rendszerváltás előtti időkben. Különféle játékok, háztartási eszközök, könyvek és katódsugárcsöves televíziókról szóló korabeli reklámok tették még élvezetesebbé az odalátogatók számára az élményt. Ha Szentendrén jártok, feltétlen látogassatok el ide! 

20170624_162922.jpg

19477936_1577174255634612_1300665998_n.jpg

Zsanettel a Lada Girls képviselőjével

19510090_10208935990584769_9113005710460813968_n.jpg

Bense Róbert főszerkesztő és jómagam a Retro Design Centerben

Vasárnap Esztergomba vezetett az utunk, nagy örömünkre a tavalyi Trabant- kaland nyertese Honffy Dani is becsatlakozott hozzánk. A határon átkelve először a Párkányi Veteránkertbe látogattunk el, ahol igazi apokaliptikus élményben volt részünk. Fantasztikus gyűjteménnyel rendelkezik, nem győztük kapkodni a fejünket. Felfedeztem többek között Mercedes írógépet és Lada varrógépet is. Számomra az írógépek és kamerák fellegvára volt ez a hely. Beszéljenek a fotók: 

20170625_152411.jpg

20170625_153127.jpg

20170625_152700.jpg

19489367_10208943929943248_706206549_n.jpg

19512280_10208943931663291_1647874002_n.jpg

19489298_1577174115634626_973664856_n.jpg

A mai napot Tatabányán töltöttük, ahol a Lada Császár autószalonnál egy szép kis veterán társasággal tölthettünk el kellemes órákat. Sajnos Tomcsik Nóra írónő nem tudott csatlakozni hozzánk, munkahelyi teendői miatt, de ha erre jártok mindenképpen szerezzetek be tőle egy dedikált példányt folytatásos regényéből.

A szerzői Facebook oldalamon már láthattátok választott első olvasmányom, amely nem más, mint Bogár Erika- Végtelen mezők vándora című novelláskötete. Olvasom a szálláson és a Ladában is. Fantasztikus élményt nyújt minden egyes történet. 

19510585_1533080846763620_1609044751442604296_n.jpg

20170624_112144.jpg

Erika könyvéből holnap reggel (06.27.) olvashatok egy jó kis idézetet, illetve egy rövid videóval is jelentkezünk Győrből, ahol egy közös ebédet tartunk az írónővel. Addig is olvassatok sok hazait, és barangoljatok szép kis hazánkban! 

A retrovasak.hu élménybeszámolóját ITT olvashatjátok. 

Fergeteges Lada-kaland!

Ahol a retró és a kortárs egy húron pendül

Június 19-én kezdetét vette az országjáró Lada-kaland a retrovasak.hu szervezésében. Bense Róbert barátommal elterveztük, hogy idén közösen vágunk bele kis hazánk felfedezésébe. Robi a tesztelok.hu és a retrovasak.hu főszerkesztőjeként, fantasztikus hangulatú cikkekkel veszi le a lábukról az olvasókat. Egyedi stílussal, és szívből jövő szavakkal teszi izgalmassá írásait. Az 1200s mellett Lada Hungary felajánlása által egy Vesta is vigyázni/követni fogja utunkat. A nagypapi és az unoka közös útját kísérhetitek figyelemmel. 

lk4.jpg

A túra célja a retró autós találkozók mellett a hazai tájak, ismert és kevésbé ismert nevezetességek, kulturális programok felkutatása. Gyönyörű kis országunk rengeteg szépséget rejt magában, úgy éreztük, hogy vétek lenne ezeket kihagynunk az életünkből. Ezeket az élményeket megfűszerezzük kicsit az olvasshazait.blog.hu szájíze szerint is. 

Idén nem csupán a vasaké lesz a főszerep, hanem képbe jön a kortárs irodalom is. A túra időtartamára kiválasztottam pár meglepetés könyvet, melyeket még nem lepleznék le. Folyamatosan olvashattok majd belőlük ízelítőt, végül pedig az ajánlókat. A különféle helyszíneken igyekszem minél több íróval, költővel találkozni, miniinterjúkkal színesebbé tenni a palettát. Az eseményeket követhetitek a Facebook oldalamon is. Igazán különleges élmény lesz számomra, hiszen ilyenre még soha nem volt példa. Vas és papír, lóerő és a szavak erejének kombinálása, felemelő száguldás lesz minden szempontból. Remélem Ti is velünk tartotok!

A közel 2000 km-es túra során ezeken a helyszíneken találkozhattok velünk: 

lada_kaland_2017_utvonal-page-0011.jpg

Akár retró járműved, akár könyved van, szívesen találkozunk veled! (Ha egyik sincs, az se baj természetesen) Legyünk egy közös élménnyel gazdagabbak a fenti helyszínek bármelyikén. 

Nagyon fontos információ, a Ladát meg lehet nyerni a túra végén! A részletekért KATTINTS!

Kedvcsinálónak megnézhettek egy nagyon profi kis videót a járgányról, amire nagyon büszkék vagyunk. ITT

Nem utolsó sorban, nagy örömmel osztom meg veletek az "Olvass hazait!" bannerét, melyet Galina Erikának köszönhetek. Örök hálám érte! Remélem nektek is tetszik. 

banner01_copy1-03.png